Kezdődik: máris listáz a Politico, Orbán nevét is emlegetik

2024. szeptember 18. 16:54

Ursula von der Leyen összerakta az új Európai Bizottságot, mondhatni, akadtak bőven meglepetések.

2024. szeptember 18. 16:54

Nyitókép Ursula von der Leyenről: JOHN MACDOUGALL / AFP

„Ursula von der Leyen új Európai Bizottságának nyolc legnagyobb meglepetése” – ezzel a címmel írta össze a brüsszeli Politico az újrázott EB-elnök szerinte legváratlanabb húzásait.

Ami az egyiknek jutalom, a másiknak büntetés: szétosztotta a posztokat az EU végrehajtó szervének vezetője, von der Leyen, és bizony nem mindenki lehetett elégedett.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel pont került a találgatások végére, és azt a kérdést is sikerült megválaszolni, hogy vajon a mainstream baloldal által még mindig sokszor szélsőjobboldalizott Giorgia Meloni mennyiben tűnik partyképesnek az EB-elnök számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Nos, a válasz talán immár egyértelmű: nem igazán.

A Politico is megjegyzi, nekünk is érdemes: a 26 jelöltet még külön-külön meghallgatják a Európai Parlamentben, vagyis posztjuk még nem tekinthető száz százalékig biztosnak.

Szóval lássuk a Politico nyolc „meglepetését”.

1. A (jobbközép) osztrák Magnus Brunnert bízták meg a migrációs politikával

A tény kapcsán a lap az osztrák kormány fejére olvassa az összes „bűnét” a kérdésben, az uniós pénzből felhúzott kerítéseket, a határellenőrzéseket, és a többit – ez a Politico szerint a kérdésben a jobbratolódás jele, nem csak az EP-é, vagy az Európai Néppárté, de az egész uniós kacabajkáé.

Ezt is ajánljuk a témában

2. Meloni jelöltje, Raffaele Fitto és az ügyvezetői alelnökség

Vagy ahogy a lap fogalmaz, Giorgia Meloni kapott is ajándékot, meg nem is. Illetve sokan még mindig euroszkeptikus keményjobboldalinak bélyegzik az olasz kormányfőasszonyt, jelöltje pedig a lap szerint ugyan megkapta a hat alelnöki poszt egyikét, azonban ez nem a gazdasági, hanem a kohézióért és reformokért felelős poszt, ami inkább adminisztratív, mint gyakorlati. 

Mégis, jegyzi meg a Politico, egy un. kemény-jobboldalinál ez az első magas poszt az EB-ben.

3. Klímapolitika és adózás – a különös páros, párosok

A lap tanácstalan maradt azzal kapcsolatban, hogy milyen kifutása lesz annak, hogy ezt a két témát egy tárca kapta meg, élén a jobbközép kereszténydemokrata holland Wopke Hoekstrával, hogy hajtsa végre a Green Dealt, és tárgyaljon az ENSZ-szel ez ügyben. A válságkezelést és felkészülést a belga Hadja Lahbib kapta, milliárdos sürgősségi segélyek fölötti felügyelettel, ehhez csapták az egyenlőség kérdését, beleértve az LMBTQ és egyéb témákat. A horvát Dubravka Šuica pedig a Földközi-tenger kapcsán kapott szerteágazó felelősséget.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi is a Green Deal, az EU zöld-megállapodása, amely a tüntető gazdák fő gondja?

Az európai gazdák a Green Dealt, a zöld-megállapodást tartják viszontagságaik egyik fő okozójának, ezért dühük nagy része az intézkedések ellen irányul. A zöld paktumra viszont Ursula von der Leyen bizottsági elnök úgy tekint, mint élete fő művére, amelyet aligha fog feladni, de a ránehezedő nyomás hatására változtathat rajta, különösen a megvalósítás ütemén.

4. Női csúcsvezetők

Von der Leyen törekszik a nemek közötti egyenlőség előmozdítására, így telerakta nőkkel a bizottságot, a hat ügyvezető alelnöki posztból négyet nők kaptak.

Így lett ügyvezető alelnök a finn Henna Virkkunen EP-képviselőből, és így javasolt egy sor más nőt a posztokra az EB-elnökasszony. Virkkunena technológiai szuverenitást, biztonságot és demokráciát érintő kérdésekben lesz a döntő szó ura.

5. A spanyolokkal fizette ki a baloldalt

A spanyol szocialista Teresa Ribera jókora portfóliót kapott az EB-ben, „a tiszta, igazságos és versenyképes átmenet” ügyvezető alelnökeként a kibocsátáscsökkentés, az ipari szereplők kordában tartása, az úgynevezett körkörös gazdaság előmozdítása és az energiaszegénység elleni küzdelem témáiért felel (őt ellensúlyozza a már említett Wopke Hoekstra, persze Ribera alá beosztva), de Riberához tartozik a versenypolitika, ami állami támogatásokkal kapcsolatos ügyekben teszi veszélyessé, illetve feltehetőleg a kínai ipari nyomulás ellen lép majd fel.

Ezt is ajánljuk a témában

6. A progresszív túlsúly

Hogy a Renew-osok se búslakodjanak, súlyukon felül két ügyvezető alelnöki posztot is kaptak: Kaja Kallas külügyi főképviselőt, Stéphane Séjournét pedig jólétért és ipari stratégiáért felelős alelnököt. Mindez azt jelzi, von der Leyen eltökélt szándéka, hogy egyben tartsa azt a hárompárti koalíciót, amely az újraválasztásában meghatározó volt, és jutalmazza a résztvevőket. Az egyetlen „külsős” a már említett Raffaele Fitto.

Hogy általában Brüsszelben mennyire foglalkoznak az arányossággal, arról cikksorozatunkban már alaposan beszámoltunk.

Ezt is ajánljuk a témában

7. A kigolyózhatatlanok

A magyar szempontból igen kellemetlen Maroš Šefčovič és Valdis Dombrovskis megújult portfóliókat kapott, bár ügyvezető alelnökség helyett csak biztosi pozícióban, a gyakorlatban jórészt megtartott befolyással.

Ezt is ajánljuk a témában

8. Orbán és a farkasok

A lap külön kiemeli, hogy von der Leyen és Orbán Viktor kapcsolata történelmi mélyponton van, felemlegeti a miniszterelnök békemisszióját, az EB által kiszabott 200 millió eurós büntetés megtagadását, és azt a fenyegetést, ha annyira kellenek Brüsszelnek a migránsok, Magyarország különbuszokon elviszi oda őket a határról. Felemlegeti a visszatartott katonai segélyt Ukrajnának.

Ezért büntetésként kapná meg Várhelyi Olivér eddigi bővítésért felelős biztos az egészségügy témáját, azonban nála a legvalószínűbb a lap szerint, hogy az EP elutasítja a jelölését.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tisztavizet
2024. szeptember 18. 23:10
Jaj, ez az aszott száraz kóró! - inkább menne fiatalíttatni magát, mint a cucilista Lendvai Ildikó - jobban járna a világ. Nincsenek unokái, dédunokái?, hogy az európaiakat vegzálja? ... menjen már a ...
Ma is bukik a Zorbán...
2024. szeptember 18. 21:05
A Bizottság a bolsevista gonoszság és embertelenség folytonosságát jelképezi. Olyan terrorista szörnyetegek vannak benne, mint a véresszájú háborús uszító Kallas, vagy a belga ÁVH-s Lahbib. A korrupt áruló UvdL mellett van itt egy rakás más szélsőbalos gazember is, akiknek a bolsevista bűnök főtárgyalásán súlyos ítéleteket kell majd kapnia.
alexandrosz-2
2024. szeptember 18. 21:04
Lófasz van, nem szuverenitás. Bármit megtehetnek a csicska cigànnyal, büntetlenül! A vétótlan köpcös geci csicska eddig is megszavazott mindent: költségvetést, hitelfelvételt (aminek a kamatait úgy fizetjük, hogy egy centet se kaptunk belöle), szankciókat, szankcióhosszabbításokat hathavonta végtelen számban 2014 óta, hohol háborús segélyeket 85 + 55 milliárd euróval, hohol eu csatlakozást. Bármit megszavaz, amit a zsidó gazdái parancsba adtak. Ezért ez is csak szánalmas csicskalángos. Orbán, meg a bandája szarrá zsarolt zsidócsicskák.
bagira004
2024. szeptember 18. 20:26 Szerkesztve
Zelenszkij közölte, hogy tönkre akarja tenni az egyszerű oroszok kényelmes életét. Ursulával-Pressmannal együtt Európa kényelmes életét tönkre tették nincs kényelmes élet energia nélkül .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!