Francia választás: Marine Le Pennek nem kell hosszan sírnia – szakértő a Mandinernek

2024. július 08. 14:15

Franciaországban sikeresen megakadályozták Le Penék hatalomra kerülését, azonban ennek egy potenciálisan életképtelen kormány lehet az eredménye. A választásról, Marine Le Pen elnökségének esélyeiről, valamint Macron és a baloldal viszonyáról Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt kérdeztük.

2024. július 08. 14:15
DIMITAR DILKOFF / AFP
Le Pen
Hajdú Tímea

Nyitókép: Dimitar DILKOFF / AFP
 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: Franciaországban a választást a baloldal szövetsége az Új Népfront nyerte, akik így 180 képviselőt tudnak a Nemzetgyűlésbe küldeni. Macron centrista-liberális koalíciója lett a második, nekik 159 képviselőjük lesz a törvényhozásban. És a harmadik helyen futott be a Nemzeti Tömörülés és szövetségeseik, akik 142 képviselőt delegálnak a parlamentbe.

Ezt is ajánljuk a témában

Így nyert a baloldal Franciaországban

Macron és a baloldal kiütötték Le Penéket a hatalom kapujából. De kérdéses, hogyan lesz kormányozható Franciaország az új, háromosztatú Nemzetgyűléssel.

Baloldali győzelem

Az eredményről és várható politikai viharokról Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértőt kérdeztük. A politológus elmondta: jelenleg nehéz megmondani, hogy ki fog kormányt alakítani, mivel három nagy tömb van és egyik sem tud egyedül kormányozni. Az első forgatókönyv az, hogy a baloldal megpróbál kormányt alakítani. A második, hogy Macronék létrehoznak egy laza koalíciót.

„Macronék megkísérelhetik szétszedni ezt a baloldali szövetséget – vagy esetleg kivárni, amíg magától szétesik – és létrehozhatnak egy olyan centrista koalíciót, amiben benne vannak a zöldek, a szocialisták, a centrum különböző pártjai és esetleg a republikánusok is” 

– mondta a szakértő. Hozzátette: ez a forgatókönyv a baloldal ellenállásán túl a republikánusokon is bukhat, akik egyelőre nem nyitottak egy ilyen koalícióra.

„Egy másik változat egy technokrata kormány, amibe nem mennének be pártok, de esetleg a büdzsé és hasonló nagy kérdésekben – cserébe valamilyen programígéretért – esetleg együttműködnének” – fejtette ki Soós Eszter Petronella, majd hozzátette: a három blokk között nincsenek természetes szövetségesek, ezért nagyon kemény menet jön Franciaország számára

„Nem véletlenül beszélnek arról, hogy akár az olimpiáig is hivatalban maradhat ügyvezetőként a mostani kormány” – mondta a szakértő.

Mi lesz Macronnal?

A francia elnök centrista szövetsége nagyságrendileg száz helyet veszített az előző választáshoz képest, de jobb eredményt értek el, mint azt sokan várták.

„Hogy Macronnak a hatalma mennyire csorbul, az nagyjából attól függ, hogy milyen kormány alakul.

Mert hogyha egy politikai kormány alakul a baloldallal, akkor alapvetően visszaszorul az elnök mozgástere. Ha koalíció alakul, akkor egyeztetni kell, és a pártok egymás között nagyon sok mindent le tudnak zongorázni. Talán a technikai kormány lenne az, ami Macron személyes szempontjából a legkényelmesebb lenne” – fejtette ki a szakértő.

Jól számított-e Macron az előrehozott választással? Soós Eszter Petronella szerint ez csak akkor derül ki, ha már látszik milyen kormány alakul.

„Amiről most beszélünk, az jó eséllyel egy egyéves status quo lesz, mert jövő nyáron újra feloszlathatják a Nemzetgyűlést, s könnyen lehet, hogy egy év múlva újra választásra kerül sor” – mondta a szakértő.

Le Penék jövője

Bár Marine Le Pen pártja növelni tudta a képviselői számát 89-ről 143-ra, de nem sikerült megnyernie a választást, annak ellenére, hogy úgy tűnt: kormányzó többsége lesz.

„Egyik oldalról persze nem szerezték meg a kormányzó hatalmat, de a másik oldalról a kormányzás nehézségei sem fogják hátráltatni a Nemzeti Tömörülést, tehát tud ellenzékből építkezni. És nagyon látszott már a tegnap esti Bardella beszédből is, hogy ezt fogja tenni, szembehelyezkedik a teljes politikai elittel, gyakran emlegeti a Lázadó Franciaországot, és innen próbál lendületet venni” – mondta a politológus. Hozzátette: Le Penék általában módszeresen kijavítják a hibákat.

A szakértő szerint nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy Marine Le Pen megnyeri az elnökválasztást: 

„Nyilván Marine Le Pen érezhet kis csalódottságot, hiszen a kormányzás kapujában voltak egyes mandátumbecslések szerint, de azért hosszan nem kell sírnia.”

Ezt is ajánljuk a témában

Szentségtelen szövetség

Soós Eszter Petronella elmondta, hogy hiába a Nemzeti Tömörülés vitte a legtöbb szavazatot, a francia választási rendszerben nem ez a döntő.

„Ez egy kétfordulós abszolút többségi rendszer, tehát itt az nyer, akinek a legtöbb szövetségese van. Tehát ez a rendszer tulajdonképpen kikényszeríti az »ötven százalék plusz egyet« a legtöbb körzetben, szavazatarányban. Azt szoktuk mondani, hogy ez a választási rendszer azoknak a pártoknak kedvez, akik valamilyen szövetségi rendszert tudnak maguk körül tartani” – mondta a szakértő.

A baloldal és a centrum „köztársasági frontja” ugyan arra elég volt, hogy egy időre távol tartsa Marine Le Pent a hatalomtól, azonban ez az együttműködés nem nevezhető egy szoros szövetségnek.

„A baloldal programjának egy jelentős része a Macron elnökség szétszereléséről szól. A legszimbolikusabb dolog a nyugdíjreform visszacsinálása” 

– jelentette ki a Franciaország-szakértő.

A baloldal kiadásokat akar növelni és ehhez adót is akar emelni, míg Macron ezt ellenzi. Külpolitikai kérdésekben pedig a baloldali pártok egymással sem egyeznek meg.

„A Lázadó Franciaország nagyon mást gondol a világról, akár mint a saját partnerei, ezért is lepett meg sokakat, hogy egyáltalán ezt a szövetséget sikerült ilyen gyorsan összerakni. Lehet számítani konfliktusokra Macron és a baloldal viszonylatában, és Macron meg fogja próbálni a mérsékelteket leszedni a Lázadó Franciaországról és felrobbantani ezt a szövetséget, pontosan azzal számolva, hogy akár Izrael kérdésében, Ukrajna kérdésében és más ügyekben is komoly feszültségek vannak a baloldalon belül” – fejtette ki a politológus.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2024. július 19. 06:48
Közben azért sikerült Macronnak a republikánusokkal megakadályozni, hogy a Nemzetgyűlés elnökét jelölhesse az NFP. Nem kedvelem a fickót, de nem ügyetlen.
Pelso j.
2024. július 09. 05:36
Javaslat: a Franciaország-szakértő (nevetés visszafogva) mindezt fideszes lakossági fórumokon személyesen is elmondhatná az érdeklődőknek. Persze előtte egyeztetni kell résztvevőkkel: más témák, kérdések nincsenek.
kunfia1
2024. július 08. 23:34
A tobbség nem a szélsoséget akarta Franciaországban.
backsplash
2024. július 08. 23:11
Ez a baj a kétfordulós választásokkal. Kormányzásra képtelen csapat ült a fazék köré, pillanatok alatt válságba jutnak. Közben a néger meg az arab felzabálja őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!