Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Franciaország lefagyott: továbbra sincs új miniszterelnöke

2024. szeptember 04. 10:31

Nem talál Macron megoldást a politikai patthelyzetre.

2024. szeptember 04. 10:31
Cérémonie pour les 80 ans du Débarquement en Provence, en présence d'Emmanuel Macron et de chefs d'Etat africains

Fotó: Christophe SIMON / POOL / AFP

 

Mint ismert, Franciaországban idén egymás után megtartották az elnökválasztást és a parlamenti választást. Míg Emmanuel Macron ismét legyőzte Marine Le Pent az államfőválasztáson, addig a nemzetgyűlési választásokon patthelyzetes eredmény alakult ki: sem Macron elnöknek, sem a baloldalnak, sem Le Penéknek nincs többsége, se többségi koalíciója.

Az államfőnek viszont kellene találnia maga mellé egy miniszterelnököt,

aki kormányzatát vezeti. Ez viszont eddig nem jött össze a nemzetgyűlési patthelyzet miatt. A választáson győztes baloldal jelöltjeit Macron nem fogadja el, Macronét pedig a baloldal utasítja el – írja a Politico.

Hétfőn reggel még Bernard Cazeneuve volt a kormányfőjelölt, de délutánra már kikerült a pikszisből. Ezután egy Thierry Beaudet nevű hivatalnok neve merült fel kormányfőnek, de mire éjszaka lett, már Xavier Bertrand konzervatív politikus lett az új jelölt.

Macron kedden konzervatív vezetőkkel találkozott egyeztetések céljából – de kedd délutánra már Bertrandot is elvetették.

Eközben Gabriel Attal előző kormányfőt egy iskolában a diákok faggatták arról, hogy ki lesz az utódja, és egyébként barátok-e még az őt kirúgó Macronnal.

Közben a baloldal is hiába próbálkozik jelöltekkel.

Lucie Castets volt az első jelöltjük, de Macron visszadobta azzal, hogy nem tudna többséget szerezni a nemzetgyűlésben a megválasztásához.

A miniszterelnöki casting tehát folytatódik, miközben Macron elnöksége egy helyben áll – ki tudja, meddig.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2024. szeptember 08. 11:25
Aki elvtelen megállapodást köt kizárólag a hatalom megtartását szem előtt tartva az így jár. Fegyvert adott az ellensége kezébe mert úgy gondolta ezzel csak annyira támogatja hogy segítségére lehet de nem jlent majd veszélyt rá. De nem így lett a szélőbaloldal így nagyot nyert. Ezek után már nem tudja mit tegyen mert tudja ha akezükbe adja a hatlamat akkor Franciaországnak vége. Viszont értelmes politikust sem talál aki ebben a helyzetben elvállalná a miniszterelnőki posztot mert ezzel a választási eredménnyel garantáltan béármilyen kormány halálra van ítélve. Franciaország is.
Szuperszig
2024. szeptember 04. 13:47
Most mi a baj?? Az ukiknak sincs, mégis uniós tagok lesznek hamarosan a meg nem választottak szerint.
Horst_Tappert
2024. szeptember 04. 12:50
Nahát, ki gondolta volna, hogy a francia moslék is pont olyan ehetetlen szar, mint a magyar moslék. A baloldal ilyen. Pont.
elbert-0
2024. szeptember 04. 12:31
Úgy látszik nem is kell, lehet hogy éppen ez volt möszijő prezidán célja. Q.E.D.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!