Demokrácia brüsszeli módra? Karanténba zárnák a jobboldalt az Európai Parlamentben

2024. július 12. 21:51

Nem adnának vezető pozíciókat az új pártcsaládoknak.

2024. július 12. 21:51

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Az Európai Néppárt (EPP) vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a két újonnan alakult jobboldali frakció, a Patrióták Európáért (PfE) és a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) politikusainak magas pozíciókba jutását az Európai Parlamentben – büszkélkedik az Euronews

A Patrióták Európáért csoport tagjai között szerepel a Fidesz és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, míg az Szuverén Nemzetek Európája olyan radikális jobboldali pártokat foglal magába, mint a Mi Hazánk és a német AfD

Az EPP szóvivője, Pedro López de Pablo egész egyszerűen elmondta, 

nem szeretnék, ha ezek a képviselők EU-s intézményeket képviselnének.

A lap szerint a júniusi európai választásokon a három csoport – az EPP, a Szocialisták és Demokraták, valamint a liberális Renew Europe – megőrizte többségét az Európai Parlamentben, annak ellenére, hogy a jobboldali erők jelentős előrelépéseket tettek.

Az új parlamenti ülésen 14 alelnököt, valamint további tisztségviselőket választanak meg, akik jelentős szerepet játszanak az intézmény szabályainak és költségvetésének alakításában.

Ezt is ajánljuk a témában

A Patrióták Európáért Frakció, amely a harmadik legnagyobb csoport lesz a parlamentben, két alelnöki helyet igényel, de ezeket elveszíthetik, ha a régi frakciók megállapodnak.

A Patrióták Európáért szóvivője, Alonso de Mendoza, a spanyol Vox párt tagja azzal érvelt, hogy ezzel milliók hangját némítanák el, olyanokét, akik jogot érdemelnek arra, hogy meghallgassák őket. 

Az EPP szóvivője szerint viszont a „szélsőjobboldali” csoportokat meg kell akadályozni abban, hogy a parlamenti bizottságok elnöki pozícióit megszerezzék, amelyek kulcsfontosságú területeken alakítják az EU politikáját, mint például a környezetvédelem, az egészségügy, az ipar és a technológia.

Ezt is ajánljuk a témában

Ursula von der Leyen, az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, először kifejezte hajlandóságát az együttműködésre az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) frakcióval, amelyeket Európa- és ukránpártinak tart, mint például Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártját. Azonban ez a közeledés ellenállást váltott ki a baloldali szövetségeseiből. 

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemtanu
2024. július 13. 10:24
Innen indultak a felvilágosultak: "Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd."
Hajnóczi Kristóf
2024. július 13. 09:57
Az EPP erősödött, a szocik és a liberálisok nem, sőt. Papíron az EPP a Patriótákkal együtt is el tudna zümmögni, de évtizedek óta baloldali agendát tolnak és baloldali koalíciókban vezetik az uniót. Kíváncsi vagyok, ez meddig vállalható az EPP jobboldalának, ha egyáltalán még van ilyen, eljön-e a népi párt szakadása.
Tegnap
2024. július 13. 09:30
A korrupt brüsszelita jenkibérenceknek, mint ez az aljas faszfej Weber, Hoholia a demokrácia, a szólásszabadság és a jogállam megtestesítője. Az egész Európából Hoholiát akarnak csinálni.
machet
2024. július 13. 09:25
Tulajdonképpen mi a f....m ez az EP?Feloszlatni a p.....a.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!