Botrány Brüsszelben: Ukrajna nem magától zárta el az olajcsapokat Magyarország felé, a Bizottság is érintett lehet

2024. július 30. 17:18

Horváth József szerint egy összehangolt műveletnek vagyunk most a tanúi.

2024. július 30. 17:18
null

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Mint megírtuk: hiába kapott mentességet Magyarország, Szlovákia és Csehország az orosz kőolajra kivetett szankciók alól, Ukrajna önhatalmúlag leállította a Lukoil kőolaj-tranzitját. Inna Sovszun ukrán parlamenti képviselő, az energetikai bizottság tagja a Politiconak nyíltan beismerte: részben azért tiltotta be Kijev a Barátság kőolaj-vezetéken az orosz Lukoil tranzitját, 

hogy nyomást gyakoroljon Magyarországra, amiért nem szállít fegyvert Ukrajnába és nem támogatja az ország csatlakozását az Európai Unióhoz. 

Most saját kezünkbe vettük az ügyet” – jegyezte meg a képviselő, majd hozzátette: „Mivel a diplomáciai párbeszéd nem vezetett eredményre, más megoldást kellett találnunk, hogy megváltozzon Budapest és Pozsony álláspontja.

Lássuk a számokat!

A Lukoil évi mintegy 2-2 millió tonna nyersolajimportját blokkolta Kijev a szankciós döntéssel Magyarország, illetve Szlovákia felé, ami a magyar esetben a teljes 6 millió tonnás import egyharmada. Így a MOL tulajdonában álló százhalombattai, illetve pozsonyi finomítók kihívásokkal nézhetnek idővel szembe. A Reuters szerint Szlovákia felé már a hét közepén drasztikusan esett a mennyiség, Magyarország felé még csak enyhén csökkent, Csehország felé viszont zavartalan volt az áramlás. Szakértők szerint a kialakult helyzet miatt a magyar kormány tárgyalhatna további importról a Rosznyefttel, vagy növelhetné a horvátországi szállítást az Adria csővezetéken keresztül is. Emellett felszabadíthatná stratégiai vésztartalékának egy részét is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megszólalt a tranzitválságról, szerinte az ukrán döntés Magyarország és Szlovákia kőolajellátásának biztonságát elég erőteljesen veszélyezteti hosszú távon. Most különböző átmeneti megoldásokkal tudtuk stabilizálni a szállítást, ami most megoldott, de ezek az átmeneti megoldások már középtávon sem működnek 

A miniszter azt is jelezte: kérték az ukrán kormány segítségét, „de ez valahol félúton elakadt.”

Ezt is ajánljuk a témában

A Hír TV többek között erről a barátságtalan ukrán lépésről is kérdezte Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, aki szerint a kijevi vezetés önmagától soha nem döntene így. 

Én látni vélem mögötte, hogy egy brüsszeli bólintás is ott van

(...) Egy összehangolt műveletnek vagyunk most a tanúi. Amit az ukránok most végrehajtanak, az a csatlakozásuknak újabb állomása, hallgatnak arra, amit Brüsszel mond, és fegyelmezetten végrehajtják az ottani elvárásokat” – fogalmazott a szakértő.

Horváth József szerint a magyar és szlovák válaszreakciók és lépések valamiféle összehangoltságra utalnak, véleménye szerint a két ország igyekszik a diplomácia nyújtotta lehetőségek teljes tárházát kihasználni. Ennek kapcsán már megírtuk, hogy Robert Fico telefonon üzent az ukrán miniszterelnöknek, és közölte vele:  

Szlovákia nem lesz túsza az orosz-ukrán kapcsolatoknak!”

A szlovák kormányfő azt is kiemelte ukrán kollégájának, hogy lépésük nemcsak barátságtalan, de értelmetlen is, mivel nem okoz különösebb kárt az orosz gazdaságnak, ellenben néhány EU-s tagállamnak igen.

Horváth József emlékeztetett: Magyarország szintén ad gázolajat az ukránoknak, az elektromos ellátásnak pedig 40%-át a magyar állam fedezi, ami a jelenlegi ukrán áramhiányos helyzetben nagyon fontos az ő számukra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 381 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rizseslecso07
2024. július 31. 15:21
Miután néhány napja már, hogy hallhattuk a választ, a Hír Tv feltette a kérdést, hogy szerintünk igaz-e a hír! Erősen érdekel, hogy mikor teszik fel a hónap legnehezebb kérdését: Ön szerint a meleg víz melegebb mint a hideg? Szerintem megint meglesz 97:3 arány.
alexandrosz-2
2024. július 31. 08:57
Mindeközben a mai napig szabadon ömlik a magyarok pénzén az áram, a gáz, az olaj, az üzemanyag, a gyógyszer, kötszer, feldolgozotr élelmiszer a magyargyilkos hoholokhoz. Cserébe kapunk aljasságot, gyűlöletet és napi tizezernyi magyargyűlölő hohol patkányt. Évek óta. Mert ilyen a zsidó hála. Rohadj meg vétótlan geci orbán, hogy basznád meg sunyi szar zsidócsicskaként a redvás kurva anyádat!
2024. július 31. 08:25 Szerkesztve
Felhergelt mandiner-kommentelők! Benneteke ilyen könnyű megvezetni? Ti kritika nélkül elhiszitek amit itt leírnak? Már a címben hazudnak egy óriásit! Nem a csapokat zárták el, hanem a Lukoil tranzitját blokkolják! Szerintetek ez a kettő ugyanazt jelenti?
2024. július 31. 06:50 Szerkesztve
Hogyan lehetne elcsípni, és kiteregetni Pfeizer asszony szennyesét? Nem kellene némi titkosszolgálati segítséget eszközölnünk hozzá? Ez a játék olyan mocskos, hogy lassan kezelhetetlen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!