Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Úgy tűnik, eldőlt Ursula von der Leyen sorsa

2024. június 25. 16:38

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy tudja, megszületett a megállapodás az EU vezető pozícióról.

2024. június 25. 16:38

Nyitókép: NIKOS OIKONOMOU / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Megszületett a megállapodás az EU vezető pozícióról – idézte három, a tárgyalásokat jól ismerő forrását a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 

A lap arról írt, hogy az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták és a liberálisok tárgyalópartnerei megállapodtak arról a csomagról, amelynek értelmében az EPP csúcsjelöltjét, 

Ursula von der Leyent az Európai Tanács csütörtöki ülésén újabb ciklusra az Európai Bizottság elnökévé nevezik ki. 

Azonban az Európai Parlamentnek még meg kell őt választania, ez vélhetően július közepén várható.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kitért arra is, hogy az alkut a három politikai család tárgyalópartnerei közvetítették: Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő az EPP részéről, Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök a szociáldemokraták részéről, Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök pedig a liberálisok részéről.

Az Európai Tanács elnöki posztját a volt portugál miniszterelnök, a szociáldemokrata Antonio Costa kapja. A külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az észt miniszterelnök, a liberális Kaja Kallas lesz – ismertette a FAZ.

Von der Leyen rövidesen megkeresi Giorgia Melonit

A német lap továbbá úgy tudja, hogy megállapodás született arról is, hogy Von der Leyen megkeresse Giorgia Melonit, de mint olasz miniszterelnököt, nem pedig a Fratelli d'Italia párt és az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakció vezetőjeként, abból a célból, hogy tárgyaljon vele a jövőbeli olasz portfólióról.

Mint ismert, a 27 állam- és kormányfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkozik az Európai Tanács ülésén, ahol 

hivatalosan is jóvá akarják hagyni a személyzeti csomagot. 

Ehhez úgynevezett megerősített minősített többségre van szükség, amely legalább 20 olyan állam- és kormányfő szavazatából áll, akiknek államai az EU lakosságának 65 százalékát képviselik.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. június 26. 16:34
A konzervativ jobboIdaII teIjesen más, mint az orbánista =Iepenista ruszkicsicska, nyugatáruIó bandák Ég és föId!!! A Les Echos szerint Orbán továbbra is ragaszkodik a KeIet-Közép Európát ismét gyarmatositani akaró gaz ruszkik támogatásához. HAJRÁ NÉPPÁRT! De jólI tették, hogy 3 éve kibacták maguk közü a FIDESZ-bandát.
rizseslecso07
2024. június 26. 07:47
Sztem el ne higgyük, hogy ezek hülyék. Amikor jogi, gazdasági, politikai, katonai stb. serege segíti őket, akiknek mind az a dolguk, hogy kitalálják hogyan lehet kiqurni bárkivel. Tehát csak simán aljasok, gerinctelenek valamilyen érdekek mentén. Legfeljebb csak mi nem tudjuk, hogy mi az, ami miatt megéri nekik ilyen szar hulladéknak lenni. Szerintem.
F1950
2024. június 26. 01:54
A politikusok a világ minden táján egy kis háromszög formájú bélyeggel születnek, az újrahasznosítás szimbólumával. Az EU sem kivétel. Shit in, shit out.
Isten jobb keze
2024. június 26. 00:01
Sztem, tegyük meg orbán viktort helyette! De azért előtte nézzük meg hogy hogyan tette magyarországot egyenlővé egy rakás szarral! De mondjuk rzt a dolgot rlmagyarázni, meg értetni egy fideszessel, akinek nincs agya lehetetlen! De irjonrám egy PM -t meg próbálom ráérek nyuger vagyok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!