Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A jobboldali áttörés miatt aggódik Macron

2024. június 07. 16:49

Szerinte a jobboldal blokkolhatja az Európai Uniót.

2024. június 07. 16:49
Emmanuel Macron - Luiz Inacio Lula da Silva meeting in Brasilia

Nyitókép: Anadolu via AFP 

Emmanuel Macron francia elnök a minap arra figyelmeztetett, hogy az idei EP-választások után fennáll a veszélye annak, hogy az EU-t blokkolja az Európai Parlamentben a „szélsőjobboldal” nagyarányú jelenléte – írta az Euractiv.

Ha Franciaország egy nagyon nagy szélsőjobboldali küldöttséget küld, ha más nagy országok is ezt teszik, akkor Európa megállhat” 

– mondta Macron a francia televíziónak normandiai partraszállásáról történő megemlékezést követően.

„Mert milyen az az Európa, ahol a szélsőjobboldal erős?” – tette fel a kérdést, és figyelmeztetett a döntéshozatal megbénulásának veszélyére. Hozzátette: „Június 9-én meg kell védenünk azokat, akik Európáért harcolnak, mert Európa megvéd minket.”

A francia elnök valóban nincs kellemes helyzetben, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a jobboldal – Macron szerint szélsőjobboldal – jócskán vezet. Macron kormányon lévő centrista koalíciója a felmérések szerint a jobboldali Nemzeti Összefogás (RN) szavazatainak csak a felét fogja megszerezni, ami

hatalmas visszaesés lenne az elnök számára.

Az elnök arra figyelmeztette a franciákat, hogy ne kövessék el azt a „hibát”, amelyet a britek a 2016-os Brexit népszavazáson. „Gyerünk, menjetek el szavazni június 9-én, ez nagyon fontos. Azért mondom ezt, mert mindig visszagondolok brit barátainkra, akik nem mentek el szavazni a Brexit napján. Ha nem megyünk el szavazni, azzal a kontinensünk és az országunk jövőjét másokra bízzuk” – mondta.

Macron többször is használta a „blokkoló kisebbség” kifejezést, tekintettel a jobboldali mozgalmak EU-szerte tapasztalható térnyerésére.

Az uniós szerződések szerint az Európai Tanácsban a blokkoló kisebbséghez szükséges, legalább négy ország szükséges, amelyek együttesen a tagországok lakosságának több mint 35 százalékát képviselik. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
axnwil
2024. június 08. 10:06
Nem az EU-t blokkolja a jobboldal, hanem a tökfej, nemzetellenes baloldalt!
Csubszi
2024. június 07. 22:50
Joggal fosik:) Még szép, hogy blokkoljuk az elmebetegeket!
Hohokam
2024. június 07. 21:54
Kevesebb lesz a lebuzulható izzadt néger?
Lami66
2024. június 07. 21:21
Na, na, na! Nem az uniót blokkolják, hanem a libsik ész nélküli idiótizmusát és a mérhetetlen károkozásukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!