Nyíltan kimondta Kövér László: ez az égető probléma veszélyezteti Magyarországot és Romániát

2024. október 25. 22:59

Komoly veszélyre hívta fel a figyelmet Erdélyben az Országgyűlés elnöke.

2024. október 25. 22:59

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Napjaink Európájában – így Romániában és Magyarországon is – nincs fontosabb kérdés, mint a népesedés ügye, hogy mi, magyarok, románok, európai emberek, be tudjuk-e lakni ezt a földet, amelyet a Jóistentől kaptunk otthonul – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Kolozsváron, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház zsinatának nyitó istentiszteletén.

A belvárosi evangélikus templomban tartott ünnepi eseményen mondott beszédében Kövér László leszögezte: reformátusként több oka is van arra, hogy részt vegyen az evangélikus rendezvényen. Egyrészt az Adorjáni Dezső Zoltán püspökhöz fűződő barátsága, másrészt a református és evangélikus egyház közötti évszázados együttműködés, melynek megfogalmazása szerint nemcsak múltja, hanem jövője is kell legyen.

Rámutatott: a protestantizmus új civilizációs lendületet adott a keresztény Európának, mely sajnos épp napjainkban látszik kifulladni.

„Ez is arra int bennünket, tisztelt zsinat, hogy az európai keresztények – katolikusok, protestánsok és ortodoxok – együttműködésére a jövőben nagyon nagy szükség lesz, hiszen a közös tapasztalataink szerint napjainkban több értelemben is deformálódó Európát szellemi és lelki értelemben ismét a kereszténységnek kell reformálnia, azaz megújítania” – mondta.

Látogatása harmadik okának nevezte, hogy Gyulafehérváron Szent István alapította meg az első erdélyi püspökséget.

„Ezért mi, keresztény magyarok több mint ezer esztendeje a Kárpát-medencén belül Erdélyben is itthon vagyunk, mindig hazajövünk az erdélyi földre, amely a románoknak, németeknek és más nemzeti közösségeknek is történelmi otthona lett” – hangsúlyozta.

Ki marad Erdélyben

Emlékeztetett: miközben a magyarok és románok között állandó a vita arról, ki volt előbb Erdélyben, a jövő szempontjából a legfontosabb kérdés az, hogy ki marad meg ezen a földön?

Erre a kérdésre pedig a választ alapvetően a demográfia fogja megadni”

– jelentette ki Kövér László.

Az elmúlt több mint száz évben az erdélyi magyarok mindig értékteremtő állampolgárai voltak Romániának – mondta, hozzátéve, „ma is egyidejűleg lojálisak a román államhoz, és hűségesek a magyar nemzethez, s ilyenként a romániai etnikai béke és a regionális politikai stabilitás erősítői is”. Külön méltatta a romániai magyar evangélikus egyház teljesítményét.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2024. október 25. 23:43 Szerkesztve
Röviden: szerény véleményem szerint Erdélyt az oláhok moslék hùzásokkal,árulásokkal, félrevezetéssel kapták meg, és korántsem érdemlik meg. Éljenek boldogan Dobrudzsában meg a Regat más részein, de nem hullatnék könyeket, ha Erdélyből elp...kipusztulának. Felőlem mehetnének akár Beszarábiába is!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 25. 23:30
Hogy van a romániai dácsa, Laci bácsi?
sexykitty-5000126
2024. október 25. 23:02
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­ ­s­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. október 25. 23:02
Határvita. Nem jó tipp, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!