Kinevette Zelenszkij győzelmi tervét egy orosz ezredes, azt sem rejtette véka alá, hogy miért

2024. október 17. 17:52

Az orosz tiszt szerint az ukrán elnök terve leginkább „szlogenek gyűjteménye” – és ez még nem minden.

2024. október 17. 17:52
FRANCE-POLITICS-MEETING-EMMANUEL-MACRON-ELYSEE-PALACE-VOLODYMYR ZELENSKY

Nyitókép: Xose Bouzas / AFP

 

Vlagyimir Zelenszkij október 16-án mutatta be a „győzelmi tervét” az ukrán parlamentben, amely öt pontot és három titkos kiegészítést tartalmaz. A terv fő céljai között szerepel Ukrajna NATO-csatlakozása, az ukrán hadsereg megerősítése, valamint közös védelmi megállapodások megkötése a nyugati partnerekkel. 

Azonban Mihail Hodarenok katonai elemző szerint 

ez a terv inkább szlogenek gyűjteménye, mintsem egy valódi stratégiai dokumentum, amely konkrét iránymutatást adna Ukrajna katonai és politikai vezetésének

 – számolt be a gazeta.ru.

Ezt is ajánljuk a témában

Hodarenok szerint a „győzelmi terv” semmilyen alapvető kritériumot nem említ, amelyet egy ilyen stratégiai tervtől elvárnánk. 

Egy valódi tervnek tartalmaznia kellene világos célokat, a végrehajtásért felelős személyeket és pontos határidőket. Emellett a terv végrehajtásához szükséges erőforrások sincsenek biztosítva. 

Az elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy anélkül, hogy konkrét aláírások és hivatalos jóváhagyás lenne a dokumentumon, a terv nem kötelező érvényű a katonai vezetés számára.

Zelenszkij három hónapot adott a nyugati partnereinek, hogy elfogadják a „győzelmi terv” pontjait, ami Hodarenok szerint irreális elvárás. A katonai elemző szerint Zelenszkij nem veszi figyelembe a valós helyzetet, és túlzottan magabiztosan próbál irányítani egy olyan helyzetben, amelyben Ukrajnának sokkal inkább alkalmazkodnia kellene a partnerei és a háború körülményeihez.

Ezt is ajánljuk a témában

Végső soron a „győzelmi terv” Hodarenok értékelése szerint nem más, mint 

egy átgondolatlan szlogengyűjtemény, amely nem tartalmaz megalapozott számításokat vagy szükséges erőforrásokat.

Ezért a terv nem szolgálhat alapként Ukrajna katonai és politikai döntéshozatalában, és nem tekinthető komoly stratégiai dokumentumnak.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 17. 20:20
Ja, nincs semmi konkrét, hiszen majd először elküldik a terveket az oroszoknak, hogy ismerjék és véleményezzék, ugye? A taktaharkányi fideszbarom vatnyikokat lehet ilyen sötétnek nézni...
sexykitty-5000116
2024. október 17. 19:26
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­k­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­s­z­­­e­­x­­i­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
B_kanya
2024. október 17. 19:19
Több ezer modern vadászgép várja a bevetést, Speer...
titi77
2024. október 17. 19:11
ja,nem volt elég nekik tegnap a szaudi hrceg elött letérdelni,most meg mindenki a sóhivatalon röhög. ki mer megtámadni egy atomhatalmat. putyin kerek perec megmondta a macronnak, (pár hónapja francia csapatokat akar küldeni ukrajnába) hogy sűrün lakott ország a francia. aztán be is fogta a pofáját a migránsölelgető
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!