Rekordkárokat okozott az árvíz a szomszédban, óriási összegek repkednek

2024. szeptember 21. 17:01

Brutális összeggel számolnak Ausztriában – egy biztos: vastagon fognak majd azok a ceruzák a biztosítóknál. Már ha van miből ellentételezni az árvíz okozta pusztítást.

2024. szeptember 21. 17:01

Nyitókép forrása: Bécs Info

***

Akár egymilliárd euró – óriási károkkal számolnak nyugati szomszédaink – írta meg az osztrák Kronen Zeitung.

Az Ausztriát sújtó heves viharok ugyan véget értek, de sok osztrák átlagember szenvedett óriási károkat, nem beszélve persze az infrastruktúráról. A biztosítók rekordméretű kárbejelentésekre készülnek, a becslések szerint 600-700 millió euró közötti összegre számítanak, de

Ezt is ajánljuk a témában

 extrém esetben az összkár meghaladhatja az egymilliárd eurót is.

Az illetékesek gyors és bürokráciamentes kárrendezést ígérnek, hogy minél előbb segítséget nyújthassanak az érintetteknek.

A kormány is igyekszik támogatást nyújtani: a szövetségi katasztrófaalapot 400 millió euróval emelték, így az most már közel egymilliárd euróra rúg. Emellett elviekben az Európai Unió 500 millió eurós segélyt biztosít Ausztria számára, így

a rendelkezésre álló összeg másfélmilliárd eurónyi – forintban ez 580 milliárd.

Ezt is ajánljuk a témában

Tanulva a történtekből, a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében a klímavédelmi minisztérium 50 millió eurót különített el a természetes árvízvédelem fejlesztésére, vagyis a folyók és patakok menti területek természetes állapotának visszaállítására.

Leonore Gewessler klímavédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy bár most az árvízkárok helyreállítása van a középpontban, a jövőre is gondolni kell, és előre kell lépni a megelőzés terén. Az ehhez szükséges forrásokat a Biodiverzitási Alap különleges keretéből biztosítják, és akár már idén elindulhatnak a projektek, amelyek akár 100 százalékos finanszírozást is kaphatnak.

Az alsó-ausztriai szociáldemokraták a covid-alapban ragadt 26 millió euró felhasználását sürgetik;

a térségben az eddig kifizetett kárrendezés viszonylag csekély, alig 600 ezer euró (230 millió forint).

Arról is szólt a fáma, hogy magánszemélyek a 1,5 milliárd eurós segélyalapnak csak 4,21 százalékáig kaphatnak kárrendezést, az osztrák pénzügyminisztérium azonban sietett cáfolni ezt, mondván: mindenki annyi segélyt kap majd, amennyire szükség van – ahogy történt a 2013-as árvízkatasztrófánál is.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. szeptember 21. 19:44
Eközben Magyarországon rendben levonul az ár, az összes gát tartja a vizet, károkról nem igazán érkezik jelentés, majd némi takarítási költségek lesznek. És mindeközben van arra kapacitásunk, hogy azzal foglalkozzunk, hogyan alakítsuk ki a jövő vízgazdálkodását úgy, hogy az ilyen árvizek a barátaink legyenek, hogy az aszályt jelentősen mérsékelni tudjuk: V314laW0kRg kód alatt a tecsőn
csakegyittlako
2024. szeptember 21. 19:27
Kedves verkez ezt neked. "Nagyon udvarias és kulturált honfitársam vagy. Anyám köszöni szépen, majd 80 évesen a rákkal küzd, de nem beszél rólad így mert ennyivel több benne a becsület meg a szeretet. Látod, ezért nem haladunk jobban, az olyanok miatt mint te is. A kritikát el lehet viselni, más véleményt is, de azt lehet ember módra. Ahogy látom, te a dzsungelben a majmok között szereztél némi értelmet, írni olvasni megtanultál, de viselkedni nem. De bocs. Honfitársam vagy, és ez erős dolog.
zsocc44
2024. szeptember 21. 19:16
De most komolyan, Magyarországnak nem okoz hatalmas károkat? Miért kell ez a “osztrákokat még az árvíz is jobban”, óvodás szövegelés? Attól Magyarországot meg kell védeni, amennyire csak lehet, egy forinttal nem lesz kevesebb a kár, ha az osztrákoknál sokba került.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 18:26
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­k­e­­l­­d­­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­­x­­i­­­ ­p­­u­n­c­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!