„Elfogadhatatlan” – már megint Ukrajna miatt találták be Magyarországot

2024. szeptember 24. 17:23

Egyesek szerint a magyar kormány a szőnyeg alá söpri az ukrán témát.

2024. szeptember 24. 17:23

Nyitókép:  Getty Images / Veronaa

 

Az uniós tisztviselők egy brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen amiatt bírálták hazánkat, hogy a magyar EU-elnökségi programban Ukrajna „nem kap kellő hangsúlyt” – számolt be róla az Euractiv.

Dace Melbārde, Lettország külügyi parlamenti titkára elmondta: 

Ukrajna elfogadhatatlanul háttérbe szorult a napirenden”

 – pedig szerint  „Ukrajna támogatása rendkívüli jelentőséggel bír országunk és régiónk számára”. 

Az EU Általános Ügyek Tanácsának keddi brüsszeli ülésén Bóka János magyar EU-ügyi miniszter ismertette Budapest elnökségi prioritásait, kiemelve a gazdasági versenyképesség, a védelem, az illegális migráció és az uniós bővítés kérdéseit. Az előadását követő vitában azonban több uniós ország képviselői élesen bírálták, hogy Ukrajna nem kap „kiemelt figyelmet”.

„Az EU egyik legfontosabb prioritása, hogy támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védekezésben, és kulcsfontosságú, hogy egységesek maradjunk” – mondta Pavlína Záková, a cseh európai ügyekért felelős miniszterhelyettes. Szerinte Ukrajna támogatása „az elnökségi programban azonban ez csak marginálisan van képviselve”.

„Figyelemre méltónak tartom, hogy ez hiányzik az elnökségi prioritások közül mindenki számára Európában” – mondta Jessica Rosencrantz svéd EU-ügyi miniszter szerint „mindenkinek hiányzik”, hogy Ukrajna támogatása nincs a prioritások között. „Egzisztenciális fontosságú, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát politikailag, katonailag és gazdaságilag, amíg csak szükséges” – jelentette ki. Ezt Finnország európai ügyekért felelős miniszter is megismételte: „Az Ukrajnának nyújtott erős politikai, gazdasági és katonai támogatás, ameddig szükséges, az EU legfontosabb prioritása”. 

Adam Szlapka, Lengyelország EU-ügyekért felelős minisztere csatlakozott kollégái aggodalmaihoz.

„A mi fő prioritásunk hiányzik a magyar elnökség prioritásaiból”

– kifogásolta. „Az EU fő prioritása Ukrajna támogatása, figyelembe véve a helyszínen kialakult helyzetet, különösen a katonai segítségnyújtás” – tette hozzá. 

Ukrajna mellett a jogállamiságot is elővették az uniós politikusok, hogy Magyarországot támadják.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter Bóka előadására adott válaszában utalt a magyarországi jogállamisággal „kapcsolatos aggályokra”. Megjegyezte, hogy bár Magyarország uniós finanszírozásának felfüggesztéséről szóló meghallgatás nem várható a magyar elnökség alatt. A minisztert „arra kérte, hogy ragadja meg az alkalmat, és dolgozzon a szükséges kiigazításon, hogy pozitívan alakuljon ez a téma”.

Hozzátette: „Továbbra is az ukrajnai háborúra kell összpontosítani. Az európai békefenntartási eszköz ezzel kapcsolatos jóváhagyása már régóta esedékes, és végre kell hajtani.”

Lahbib jelenleg a felkészültségért, válságkezelésért és egyenlőségért felelős európai biztosjelölt, így érthető, hogy igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy elnyerje az Európai Parlament többségének a támogatását, amelynek egyik legjobb módja, hogy amikor csak lehetséges, Magyarországot támadja.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Magyarország egyik kulcsiparága rejlik a súlytalannak szánt portfólióban.

***

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai Értékek Zombie
2024. szeptember 24. 19:11 Szerkesztve
"Ukrajnát támogatni kell ameddig szükséges!" Akik ezt kijelentik azok tudják hogy mit mondanak? És ha tudják akkor ez mégis mit jelent? Néha úgy érzem, hogy a magyar jobboldali politikusokon kívül mindenki megbolondult! 😵‍💫🤕😭
lyon-v-2
2024. szeptember 24. 19:07
..."vitában azonban több uniós ország képviselői élesen bírálták, hogy Ukrajna nem kap „kiemelt figyelmet”... Mi a harapós Ló f.......t nem támogatják ők egyenként úgy őket ahogyan akarják ? Egyedül egyik sem mer még fingani sem. Csak együtt ilyen nagy legények.... na meg ugye közösen hitel stb. Agyhalott, más fa...kával csalánt verő banda.
Zsolt75
2024. szeptember 24. 18:51
A "legfontosabb prioritás" kifejezésről mindig a bacon szalonna jut eszembe..
alenka
2024. szeptember 24. 18:46
Ukiiiikiiikriiiijniii minden téren az univerzum szeméttelepe! Szégyen Európára. Csakis rosszat akarnak nekünk a fasiszta, koldus fajzatok. Tébolyult, aberrált őrült minden ukiiiikiiikriiiijniii!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!