Brüsszel elítélte a kínai parti őrség Fülöp-szigeteki hajók ellen elkövetett atrocitásait

2024. szeptember 01. 17:36

A Fülöp-szigeteki parti őrség tájékoztatása szerint a szombati napon újabb hajóütközésre került sor a Spratly-szigetcsoporthoz tartozó Sabina-zátonynál.

2024. szeptember 01. 17:36
null

Nyitókép: Richard A. Brooks / AFP

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) veszélyesnek minősítette a kínai parti őrség hajói által a Dél-kínai-tengeren, a Sabina-zátony közelében szombaton végrehajtott, „a jogszerű Fülöp-szigeteki tengeri műveletek ellen elkövetett cselekményeket” – írta meg a Világgazdaság.

A Fülöp-szigeteki parti őrség tájékoztatása szerint a szombati napon újabb hajóütközésre került sor a Spratly-szigetcsoporthoz tartozó Sabina-zátonynál, a két ország között folyó, egyre elmérgesedő területi vita közepette. Mindössze két héttel ezelőtt szintén ütköztek a kínai és a Fülöp-szigeteki parti őrhajók, ugyanezeken a vitatott vizeken.

Brüsszel teljes mellszélességgel kiáll a Fülöp-szigetek mellett. Az uniós külügyi szolgálat közleménye szerint, szóvivője útján, az incidensek életveszélyesek, és sértik a hajózás szabadságához való jogot, amely a nemzetközi jog szerint minden országot megillet.

Az Európai Unió hangsúlyozza, hogy az ENSZ Alapokmányát, az ENSZ Tengerjogi Egyezményét (UNCLOS) és az emberélet biztonságára vonatkozó egyéb nemzetközi szabályokat mindig tiszteletben kell tartani. Ez magában foglalja az erőszak vagy kényszer alkalmazásának tilalmát, valamint a hajózás szabadságához való jogot

– emelték ki.

Az EU elítéli a jogellenes és kényszerítő intézkedéseket, amelyek a helyzet elmérgesedését szolgálják, és veszélyeztetik a régió békéjét és stabilitását. A közleményben hangsúlyozták, hogy az Európai Unió a feszültségek enyhítésére szólít fel, és továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa partnereit, akik törvényes jogaikat kívánják gyakorolni a régióban és azon túl.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, ahol évente több milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, miközben a Fülöp-szigetek – akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei – is igényt tart bizonyos területekre. Kína figyelmen kívül hagyja a hágai Állandó Választottbíróság 2016-os ítéletét, amely Manila igényét jogosnak ismerte el.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panyigai péter
2024. szeptember 02. 00:58
"Brüsszel teljes mellszélességgel kiáll a Fülöp-szigetek mellett." Hány hadihajója van Brüsszelnek?
Akitlosz
2024. szeptember 01. 20:53
"Brüsszel" folton mások dolgiba pofázik bele, se köze, se hatásköre nincsen.
backsplash
2024. szeptember 01. 20:05
Most aztán beszartak.
verkez
2024. szeptember 01. 19:42
Érdekes. Itt illetékesek? A gázvezetékhez meg semmi közük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!