Mit jelent a liberális demokrácia?

2024. augusztus 26. 07:29

A liberális demokrácia alapját jelentő liberális nézetben mindenki benne foglaltatik a közösségben.

2024. augusztus 26. 07:29
null
Kóczián Péter
Index

Nyitókép forrása: A PragerU Youtube-oldala

„A liberális demokrácia, mint közösségi berendezkedés már az első hirdetők nézetei szerint sem korlátlan. Alapvető célja, hogy az egyes egyének nagyobb biztonságban éljenek, mint egyedül tennék. Jobban ki tudják bontakoztatni a bennük rejlő emberi képességeket, mint magányosan. Ne csökkenjen, hanem nőjön a méltóságérzetük. Jobban meg tudják védeni a tulajdonukat. Ne tegyenek köztük különbséget.

A magyar jobboldali publicisztika egy másik vitát folytat, amely a világnézetek, az ideológiák és filozófiák világába tartozik. Az ember gondolkodik is, nem csak egy államban él, ezért az a vita ugyanolyan alapvető és fontos. Csak egy másik kalapba tartozik.

Amikor a liberális filozófusok abból indultak ki, hogy az egyén alkotja az államot, akkor a később konzervatívnak nevezett gondolkodók azt mondták, ez logikai és/vagy történeti, ténybeli tévedés. Az ember társas lény, s már a kezdetben is a közösség fenntartása volt számára a fontos. A közösség fenntartása az állam célja.

Az erről szóló vita a modern világ kialakulása óta folyamatosan tart. Mindkét nézet képviselői erős érvekkel rendelkeznek és sok-sok társadalomtudományi tény igazolja a két nézetet. Miért tartom jónak a liberális demokrácia, mint az állami berendezkedés koncepcióját? Mert a liberális demokrácia alapját jelentő liberális nézetben mindenki benne foglaltatik a közösségben. Azon a nézeten alapul, hogy nincs jogunk elvitatni azt, hogy emberi sajátosságához tartozik személyének, és ezzel együtt nézeteinek az értéke. A politikai rendszert nem lehet egyetlen ember elnyomására, kizárására használni. Milyen másik politikai rendszer van, amely ennél többet tud adni? Csak azok, amelyek a fenti elem valamelyikét figyelmen kívül hagyják.

A liberális világnézetről, a liberális demokrácia, mint ideológiai konstrukció, mint filozófiai felfogás részleteiről viszont végtelen mennyiségű és rendkívül széles körű vitát lehet folytatni. Számomra ironikus, hogy az erről folyó szabad és biztonságos vitát állami berendezkedésként csak a liberális demokrácia teszi lehetővé.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. augusztus 27. 16:34 Szerkesztve
Röhejes, ahogy a libsik automatikusan jogot formálnak arra, hogy megfogalmazzák mi a liberalizmus. A libsi a gyakorlat szerint is messzebb áll tőle mint a nemzeti. Akkor is, ha a nemzeti baloldali. ha hallgatjuk Thürmert vagy tanulmányozzuk Orbánék kormányzását és összehasonlítjuk bármelyik olyannal amely liberálisnak nevezte magát, kitűnik a hatalmas különbség az emberi jogok értelmezésének területén. Nem csak a szólásszabadságot, a média sokszínűségét értem ezalatt, hanem a minőségibb életvitel biztosítását is. Zöldebb, komfortosabb környezet, magasabb jövedelmek, bővebb munkalehetőség, minőségibb tömegközlekedés, szegényemberek aránya. "Számomra ironikus, hogy az erről folyó szabad és biztonságos vitát állami berendezkedésként csak a liberális demokrácia teszi lehetővé.”" írja. Ez egyenesen röhejes, ugye mindenki látta a valamikori NapTV "vitáit", ahol megs em engedték szólalni a fideszest, máshol pedig nem lehetett.
kastellorizo
2024. augusztus 27. 05:53 Szerkesztve
Liberális demokrácia nem létezik. Pont olyan, mint a kommunizmus. Az ember bűnös lény, uralkodni akar a többi felett, tóbbet akar magának másoknál és rá akarja kényszeríteni az akaratát a többiekre. Végül mindig az emberi természet győz a józan ész felett Az ilyen tankönyvízü marhaságok felmondása a kisiskolás szintje, aki bemagolja a leckét, noha egy szót sem ért belőle.
Akitlosz
2024. augusztus 27. 01:32
"Mit jelent a liberális demokrácia?" Azt jelenti, hogy mindegy, hogy mit akar, mire szavaz a többség így is, úgy is a liberális kisebbség akarata érvényesül.
billysparks
2024. augusztus 27. 00:12
Ez egy baromság. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!