Luxusjachtbaleset Szicília partjainál: sajtóhírek szerint mindenki meghalt, vagy eltűnt, akinek köze volt az amerikai multival szembeni perhez

2024. augusztus 21. 16:30

„A luxusjachtbaleset háttere már-már hátborzongató” – fogalmaz a Világgazdaság.

2024. augusztus 21. 16:30
null

Nyitóképen: Zajlik a keresés a luxusjachtbaleset áldozatai után. Fotó: Handout / Vigili del Fuoco / AFP

Harmadik napja tart a Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht drámája – írta meg szerdán a Világgazdaság (VG). Mint a lap tájékoztat: „a mentőakció folyamatos, de egyelőre nem járt eredménnyel: a nehéz tengeri körülmények között zajló misszió még nem találta meg a balesetben eltűnt hat személyt.”

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: elsüllyedt egy luxusjacht Szicília partjainál, egy brit milliárdosnak pedig nyoma veszett. Kiderült, hogy egy térfigyelőkamera rögzítette a jacht süllyedését (lenti videó). A felvételen jól látható, amint a heves szél és zuhogó eső közepette elsüllyed a Bayesian névre keresztelt hajó. A felvételt készítő férfi a Giornale Di Sicilia, a The Sun napilapnak elmondta, hogy otthonában mintegy 20 kültéri kamera üzemel, de csak ez az egy maradt épségben a pusztító vihar után. A hajó 4:35-kor adott le egy vészjelzést, majd néhány másodperccel később már el is nyelték a hullámok.

Mint a VG szerdai cikke felidézi: az alábbi hat személyt keresik Szicília partjainál:

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke
  • és felesége, Anne Elizabeth Judith Bloomer.
  • Mike Lynch brit vállalkozó
  • és lánya, Hanna.
  • Lynch ügyvédje, Chris Morvillo
  • és felesége, Nada.

Azonban mint a lap tájékoztat: a hajószerencsétlenség áldozatait „nemcsak az köti össze, hogy élvezték az 56 méteres Bayesian kínálta páratlan körülményeket, hanem az is, hogy ugyanazt ünnepelték: Mike Lynch milliárdos techguru bírósági felmentését az amerikai informatikai óriás, a Hewlett-Packard (HP) által indított büntetőperben.”

A Világgazdaság szerint ráadásul igen komoly ügyről volt szó, amely bő egy évtizedig elhúzódott. 

Az ügy dióhéjban a következő volt a lap szerint: „Mike Lynch az Autonomy nevű szoftvercég társalapítója, amelyet a brit technológiai szcéna egyik legfényesebb szereplőjeként tartottak számon. Ennek volt a pénzügyekért felelős alelnöke Stephen Chamberlain. A HP dollármilliárdos csalással vádolta meg őket azt követően, hogy 2011-ben az Autonomyt 11 milliárd dollárért eladták az amerikai multinak. Az ügyleten a cambridge-i végzettségű matematikus Lynch a hírek szerint 800 millió dollárt kaszált. 

A HP később bejelentette, hogy a cég értékét 8,8 milliárd dollárral túlárazták, és a páros átverte őket. Mike Lynch és Stephen Chamberlain az idén júniusban fellélegezhetett, ugyanis a San Franciscó-i esküdtszék felmentést adott minden vádpont alól. Ha elmarasztaló ítélet születik, két évtizedes börtön várta volna őket. Mike Lynch később erről úgy nyilatkozott, hogy csak azért tudta bebizonyítani az ártatlanságát, mert megvolt a vagyona ahhoz, hogy kifizesse a hatalmas jogi költségeket.”

Ráadásul „nem csak Lynch és Chamberlain volt nyakig benne a HP-perben.

A Bayesianról eltűnt hat embernek különböző okokból (rokoni vagy partneri) mind meghatározó köze volt az amerikai óriással vívott harcban. Hogy pontosan milyen, azt az amerikai AP hírügynökség szedte össze”

– írja a Világgzdaság.

Íme a felvétel a luxusjacht elsüllyedéséről:

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2024. augusztus 26. 12:26
ebül szerzett jószág..
but-head
2024. augusztus 22. 10:45
Szóval ... nem érdemes - ma már - a HP-val (sem) újjat húzni. Szép új világ !!!
ügyvéd
2024. augusztus 21. 19:57
Egy újabb szaftos konteo...
Nimril
2024. augusztus 21. 19:06
A HP felbérelt három amatőr ukrán búvárt, akik odavitorláztak a viharban, két kilométert úsztak a víz alatt, majd egy kis léket robbantottak bele. A jól elvégzett meló után pedig visszaúsztak a háborgó tenger mélyén, elvitorláztak, és rákenték Putyinra. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!