Kiszivárgott: az EU annak ellenére fontolgatja katonák kiképzését Ukrajnában, hogy „nem képes megvédeni a kiképzőket”

2024. augusztus 27. 23:00

Franciaország támogatja a tervet, ám számos uniós ország óvakodik tőle a kockázatok miatt.

2024. augusztus 27. 23:00
null

Nyitókép: Justin TALLIS / AFP

Az Európai Unió megfontolná katonák kiképzését Ukrajna területén, „amennyiben a szükséges politikai és operatív feltételek teljesülnek” – derül ki az Európai Külügyi Szolgálat dokumentumából, amelyet a Politico szerzett meg és szemlézett.

A kockázatok és a lehetséges enyhítő intézkedések teljes körű felméréséhez, valamint az ukrán területen történő kiképzés politikai és operatív előnyeinek megértéséhez további és átfogóbb elemzésre lenne szükség” – olvasható a 34 oldalas dokumentumban, amelynek keltezése 2024. július 22-e. A jelentés címe „EUMAM Ukrajna Stratégiai Felülvizsgálata”, amely az ukrán katonák számára indított EU-s kiképzési misszió neve.

A dokumentumról először a Die Welt számolt be (amely, akárcsak a Politico, az Axel Springer tulajdonában van).

A cikkbők kiderül, hogy Emmanuel Macron francia elnök támogatja az ötletet, ahogy Litvánia is. 

Ezzel szemben Németország nem nyitott a tervre, mert attól tartanak, hogy ez feszültséghez vezetne Oroszországgal, és veszélybe sodorná a háború sújtotta Ukrajnába küldött nyugati kiképzőket is.

Ezek az aggodalmak világosan kiderülnek a kiszivárgott dokumentumból – írja a Politico.

Nagyon valószínű, hogy az EU katonai jelenlétét ukrán területen Oroszország provokációként értelmezné” – áll a jelentésben, amely hozzáteszi, hogy 

az EU nem képes megvédeni az Ukrajnába küldött kiképzőket.

Az ukrán csapatok kiképzésére irányuló kérést Kijev nyújtotta be, és a dokumentum szerint az ukrán kormány úgy érzi, hogy ez „gyorsabb, költséghatékonyabb és logisztikailag egyszerűbb”. Alternatív megoldásként a kiképzést Ukrajna szomszédos országaiban is lehetne végezni – áll a jelentésben.

Eddig az EU kiképzése elsősorban Lengyelországban és Németországban zajlott. A nyár végéig körülbelül 60 000 ukrán katona vett részt ezeken a gyakorlatokon.

Az Európai Külügyi Szolgálat azt javasolja, hogy az EUMAM mandátumát hosszabbítsák meg két évvel, 2026. november 15-ig, és vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a kiképzést „közelebb tartsák meg Ukrajna határaihoz”.

A dokumentumot kedden vitatták meg Brüsszelben, és várhatóan napirenden lesz a külügy- és védelmi miniszterek e heti találkozóján is.

Peter Stano, az EU külügyekért felelős vezető szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. augusztus 28. 07:26
"„A kockázatok és a lehetséges enyhítő intézkedések teljes körű felméréséhez, valamint az ukrán területen történő kiképzés politikai és operatív előnyeinek megértéséhez további és átfogóbb elemzésre lenne szükség” Többről van szó, mint kiképzés! Visszaigazolni látom azon véleményemet, hogy az ukrajnai ukrán offenzíva úgy vált lehetségessé, hogy a szoros védelemben önkéntes vezényelt NATO erők helyettesítették, tehermentesítették, mobilizálták ezzel az ukrán egységeket... Minden nap egy lépéssel tovább! Féltetlenül hálás vagyok a következetes zsidóságnak, hogy évtizedeim ellenére is, reményt támasztottak, hogy megélhetem a világvégét, az atomháborút! Köszönöm! -bár vannak kétségeim, hogy a világunknak is bevált e a zsidó cionista vezetés, a megvezetés..?!
Ehetős Odó
2024. augusztus 28. 06:39
Pompásan működik ez a terv. Aztán időnként felröppen a felháborodott hír, hogy a gonosz muszka terroristák már megint szétlőttek egy óvodát. Érdekes módon az összes kis ártatlan óvodás áldozatnak géppisztoly, rohamsisak vagy páncéltörő volt a jele.
Beszélgető
2024. augusztus 28. 05:09
Ma még aranyozott fogantyúval díszített tölgyfa koporsókban temetik a nyugati kiképzőket. Hamarosan faládák jönnek, aztán csak a nejlon zsákba kaparják a maradványokat …. Menjenek csaj bátran a puhány operett buzik!
Mich99
2024. augusztus 28. 01:18
lépegetnek a szakadék felé...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!