Oroszországban hat év börtönre ítéltek két nőt egy színdarab miatt

2024. július 09. 08:37

Nincs kecmec.

2024. július 09. 08:37

Nyitókép: Facebook/Alexander Nemenov/AFP/Getty Images

Hatévi börtönbüntetésre ítéltek Oroszországban egy színházi rendezőt és egy dramaturgot egy színdarab bemutatása miatt, amely 

a vád szerint a „terrorizmus nyilvános igazolásaként” szolgált. 

Az orosz színházi világban jól ismert két nő, a 39 éves Jevgenyija Berkovics rendező és a 44 éves Szvetlana Petrijcsuk, aki a forgatókönyvet írta, 2023 májusa óta ül börtönben, miután egy 2020-ban bemutatott színdarab miatt a terrorizmus védelmezésével vádolták meg őket.

A Finyiszt, a fénylő sólyom című színdarab az interneten a szíriai iszlamisták által verbuvált 

orosz nőkről szól, akik dzsihadistákhoz mentek feleségül.

A rendező és a dramaturg végig ártatlannak vallotta magát. „A színdarabban egyáltalán nincsen semmilyen igazolása a terrorizmusnak” – jelentette ki májusban a bíróságon Szvetlana Petrijcsuk, aki szerint – éppen ellenkezőleg – az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

Kszenyija Karpinszkaja, Berkovics ügyvédje szerint a zárt ajtók mögött tartott per jogtalan és méltánytalan, a két nő pedig ártatlan. Az ítélet nem jogerős, a védők fellebbezést jelentettek be. 

Őrizetbe vétele előtt Jevgenyija Berkovics nyilvánosan szót emelt az ukrajnai offenzíva ellen. 

Az ügyészség állítása szerint a tanúkat a közösségi médiában megfenyegették.

Bemutatásakor a darabot elismeréssel fogadta mind a kritika, mind a közönség. 2022-ben elnyerte az Arany Maszk-díjat, a legrangosabb orosz színházi elismerést. Kirill Szerebrennyikov orosz rendező, aki Jevgenyija Berkovics tanára volt, és jelenleg száműzetésben él, többnyire Németországban, több alkalommal, például a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon, nyilvánosan védelmébe vette a két művészt, és szabadon engedésüket követelte.

(MTI)

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­­k­­­e­­­l­d­ ­a­ ­­­s­­z­­e­­x­­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
lajajakab11
2024. július 09. 15:48 Szerkesztve
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor ura, a mű-cár parancsa: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
tésztagyári szakmunkás
2024. július 09. 15:42
A börtönök tele vannak ártatlanokkal, a temetők pedig a legjobb férjekkel, és a példás életű családapákkal.
Aerion
2024. július 09. 10:04
zrx8 A próféta szóljon belőled. Majd viszek narancsot a fajtádnak. --------------- Kár ebbe a narancs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!