Merénylet, kampányfinis, politikai következmények – Világrend

2024. július 17. 19:14

A Trump elleni merénylet eldöntötte a kampány és az elnökválasztás kimenetelét? Milyen közjogi lehetősége van a kampányfinisben történő esetleges jelöltcserének a demokrata oldalon? Két Amerika-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. július 17. 19:14
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Amerika befordul az elnökválasztási kampányfinisbe – és ekkor merényletet kísérelnek meg Donald Trump ellen, miközben Joe Biden mentális alkalmasságát már pártján belül is sokan megkérdőjelezik.

Melyik jelöltnek kedvez a jelenlegi mérgezett politikai atmoszféra? Milyen impulzusok érik a választókat a kampány utolsó szakaszában? Illetve: mi lesz a kampány menete a novemberi 5-i elnökválasztásig?

Republikánus oldalon most kimondottan az egységre próbálnak összpontosítani, tehát a nemzeti egység kialakítása, egyesíteni a nemzetet - meglátjuk, hogy ez sikerül-e. Én látok benne rációt, hogy a Kennedy-szavazók majd átmennek” – vélekedett az adásban Csizmazia Gábor.

Kisvárosi, vidéki, alsó középosztálybeli, fehér férfi szemben Kamala Harris-szel, aki színes bőrű, nyugati parti, liberális – ez mutatja a két párt nagyon komoly választói csoportjait” – következtetett az alelnökök személyéből levezetve a pártpreferenciákra Magyarics Tamás.

Az amerikai elnökválasztási kampányról szóló beszélgetésben szó esett a következő kérdésekről:

– Mik az amerikai társadalom polarizálódásának fő okai?

– Mi a politika, a kampány vagy a sajtó hangnemének felelőssége abban, hogy végül egy merényletkísérletig fokozódtak az indulatok?

– Leszedhető-e még a tábláról Joe Biden? És ha igen, ki ugorhat be helyette a játszmába?

– Sikerült-e Trumpnak maga mögé besorolnia a vele évekig szövetségben, de egyúttal vitában álló Republikánus Pártot?

A műsor vendégei: Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora  és  Csizmazia Gábor, az NKE John Lukacs Intézetének tudományos munkatársa.
--
A beszélgetést itt nézheti meg:


--
Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:



--
A Videán itt érhető el:

--
 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­k­­e­l­d­­ ­a­ ­­s­­­z­e­x­i­ ­­p­­­u­n­­c­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
EX_Terminator
2024. július 17. 23:18
A merénylőről meg annyit, hogy az anyja az apja az apja meg az apja. Diszfunkcionális család diszfunkcionális tettek, és jellem.
Kormánypárti2
2024. július 17. 20:28
Ilyen az, amikor a fagyi vissza nyál. Jön egy buggyant hülye, és megkeberi a lecsót. Na nem mintha Bidének egyébként nagy esélye lett volna, de ez a szerencsétlen hülye, tutizta a dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!