Megválasztották az Európai Parlament elnökét

2024. július 16. 14:19

Az Európai Néppárt máltai politikusa két és fél éven át tölti majd be ezt a tisztséget.

2024. július 16. 14:19

Nyitókép: SEBASTIEN BOZON / AFP

Újra az Európai Parlament elnökévé választották Roberta Metsolát kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén.

Az Európai Néppárt 45 éves máltai politikusa a 720 fős testületben 562 szavazatot kapott,

 így újabb két és fél éven át töltheti be az elnöki tisztséget.

Egyetlen kihívója a spanyol baloldali Podemos (Együtt képesek vagyunk) jelöltje, Irene Montero volt, aki 61 szavazatot kapott.

Ez a parlament tizedik ciklusa. A testületben nyolc frakció vesz részt, eggyel több, mint az előzőben.

Megválasztását követő beszédében Metsola leszögezte: 

erős parlamentre van szükség egy erős Európai Unióban”.

 

Figyelmeztetett továbbá a társadalom polarizálódására, amely, mint mondta, politikai erőszakhoz vezet. Hangsúlyozta, hogy Európa ereje a különbözőségében rejlik, példaként pedig a különböző nyelveket, kultúrákat említve.

Hozzátette: új biztonsági és védelmi keretrendszer kialakítására törekednek, „amely visszaszorítja a határaink mentén lévő diktátorok terjeszkedési vágyát és le tudja győzni azokat a hibrid fenyegetéseket, amelyek még mindig leselkednek ránk”.

Az Európára váró kihívások közül egyebek mellett az egyre inkább elharapódzó lakhatási válságot és az éghajlatváltozást említette, kiemelve: azon kell dolgozni, hogy Európa megőrizze versenyképességét, és „az európai vállalkozások Európában maradjanak”.

Kiemelte továbbá a digitalizáció fontosságát, aláhúzva: ki kell aknázni a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket a többi között a dezinformáció elleni küzdelemben is.

Az emberi jogokkal kapcsolatban a nők és az újságírók jogaira is felhívta a figyelmet, 

s szót emelt az antiszemitizmus és az iszlamofóbia ellen.

Fel kell készülni az EU bővítésére

Beszéde további részében kiemelte Európa szerepét a közel-keleti helyzet és a ciprusi kérdés rendezésében, valamint leszögezte: fel kell készülni az EU bővítésére, 

mert az emberek felénk fordulnak, Ukrajnában, Moldovában, Georgiában és a Nyugat-Balkánon”.

„Fel tudjuk építeni azt az Európát, amelyet Simone Veil és Nicole Fontaine álmodott meg” – jelentette ki az EP harmadik női elnöke elődeire, az elnöki tisztséget 1979-től 1982-ig betöltő Veilre és az 1999-től 2002-ig elnöklő Fontaine-re utalva.

A megválasztását követő sajtótájékoztatón leszögezte: Európa erősebbé tétele érdekében nem szabad megijedni a vitától és a változástól sem, továbbá szót emelt a politikai erőszak ellen is.

Metsolát 2020 novemberében választották meg az EP első alelnökévé, majd 2022-ben került a testület élére elődje, David Sassoli halálát követően.

(MTI)

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. július 16. 17:46
AZ UNIOBA RENGETEG A PATKÁNY!!!!!!!!!!!!EZEK NEM EMBEREK!!!!!!!!!!!!MOSLÉK GITTEGYLET EINSTAND VAN BAZD MEG TÖBB 10 ÉVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KI KELL LÉPNI EBBÖL A PÖCEGÖDÖRBÖL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
auditorium
2024. július 16. 17:28
Ott mindenki elnök és alelnök. Amit sokan igazgatnak, azt nem igazgat senki és felelősség sem terheli... Olvastam egy statisztikát nem mindegyik végzett egyetemet és főleg tudományos reálszakot, ezért hoztak pl. a zöldek képtelen és értelmetlen rendeleteket (green deal), amivel tönkreteszik az illető ország iparát. A legtöbb valamilyen humánszakot végzett, szociológiát, kommunkációt, nyelvszakot, pedagógiát, masszázsstudiót. Sok nyelven elefánttemetőnek mondják a nyugdijazásig átmentett politikusokat.
anna bolena
2024. július 16. 17:04
Ez az a nő, akit az arabok öltöztetnek. Amikor kitört a botrány Eva Kaili körül és mindenkinek be kellett vallani, mit kapott ajándékba külfüldiektől, ez a sótlan, száraz némber holmi gálaruhákat vallott be. De azok se segítettek rajta, uolyan hideglelős, jellegtelen tömegszőke.
titi77
2024. július 16. 16:51
ez a picsa mindíg úgy örül,mosolyog,mintha baszni vinnék
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!