Jourová újra aggódik: tagállamokat listázott, ahol nincs megelégedve a jogállamisággal

2024. július 24. 15:11

Az EU brüsszeli végrehajtó testületének átláthatóságért és értékekért felelős tagja szerdán Brüsszelben a jogállamiságról beszélt.

2024. július 24. 15:11
BELGIUM - EUROPEAN COMMISSION HATE SPEECH

Nyitókép: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Európai Bizottság tavaly közzétett jogállamisági jelentésében foglalt ajánlások több mint kétharmadát (68 százalékát) az európai uniós tagállamok teljes mértékben vagy részben teljesítették, egyes tagországok esetében azonban továbbra is aggályok állnak fenn, vagy a helyzet tovább romlott a jogállamiság érvényesülése szempontjából – jelentette ki Vera Jourová, az EU brüsszeli végrehajtó testületének átláthatóságért és értékekért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

A cseh biztos az Európai Bizottság idei, úgynevezett országspecifikus ajánlásokat is tartalmazó – immár ötödik – jogállamisági jelentésének bemutatásakor közölte: 

egyes tagországok esetében aggodalomra ad okot a bírói függetlenség helyzete, néhány esetben pedig a helyzet romlása figyelhető meg.

A jelentés egyebek mellett azt mutatja, hogy korrupció továbbra is aggodalomra ad okot az Európai Unió egészében, számos tagállamban továbbra is aggályos a közszolgálati műsorszolgáltatók független irányítása vagy pénzügyi stabilitása, a civil társadalom és az emberi jogvédők pedig egyre gyakrabban szembesülnek kihívásokkal, jogi korlátozásokkal és támadásokkal, sőt bizonyos tagállamokban szisztematikusan korlátozzák működésüket – emelte ki az uniós biztos.

A jelentés szerint a korrupció továbbra is aggodalomra ad okot az Európai Unió egészében, ezért intézkedésekre van szükség például a lobbitevékenységre, az összeférhetetlenségre és a vagyonnyilatkozatra vonatkozó megelőzési keretek megerősítésének, valamint a korrupciós ügyek hatékony kivizsgálásának és büntetőeljárás alá vonásának biztosítása érdekében. Az uniós biztos kiemelte: számos tagországban aggodalomra ad okot a média tulajdonviszonyainak átláthatósága, a közszolgálati médiaszolgáltatók független irányítása vagy pénzügyi stabilitása, a nyilvános dokumentumokhoz való hozzáférés jogának biztosítása, valamint az állami hirdetések elosztásának átláthatósága.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­k­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­s­­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­­­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
vikiva
2024. július 25. 13:05
Ennek a tyúknak a faterkája STB - kommunista titkos agent volt .
stavanger
2024. július 25. 12:26
Gondolom az ő listáján hazánk az 1. helyen szerepel.
syphax
2024. július 25. 03:40
jurovovavávavavava KAPJA BE AZ APUKÁJA HÓTTKÓROS-RETKES FASZÁT, OSZT' RANGSOROJJJJA!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!