Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orbán a német lapnak: Az elmúlt öt év az EU legrosszabb öt éve volt

2024. június 25. 08:40

A miniszterelnök a Berliner Morgenpostnak azt is elmondta: csak az amerikai elnök tudja lebonyolítani az ukrán-orosz háború befejezéséhez szükséges két hívást.

2024. június 25. 08:40

Nyitókép: Tiziana FABI / AFP

Szerkesztőségi látogatást tett és interjút adott a Berliner Morgenpostnak németországi útja keretében Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán a háborúról elmondta: „100 százalékos a bizodalmam Donald Trumpban – nem, 101 százalékos. Ő a béke embere volt.” Hozzátette: békepárti amerikai elnök nélkül az orosz-ukrán háború befejezésére nincs esély, mert 

az amerikai elnök az univerzum egyetlen olyan embere, aki le tudja bonyolítani a két döntő hívást Kijevbe és Moszkvába”.

A háborúval kapcsolatban a miniszterelnök azt is elmondta: bár Oroszország támadása „teljességgel elfogadhatatlan”, őt nem az ukránok vagy az oroszok érdekei izgatják, „mindenekelőtt azt szeretném, hogy az ukrajnai háborúnak legyen vége és legyen tűzszünet”. „Végtére is egy új európai biztonsági architektúráról van itt szó, amelyben békésen élhetünk” – így Orbán. A lap kérdezte arról is, hogy Ukrajnának a békéért cserébe kell-e területeket feladnia. A miniszterelnök erre úgy reagált: „Nem tudjuk pontosan, mi volna az orosz reakció, ha az USA vezetése azt mondaná: Nézzétek, holnap reggel befejezzük az öldöklést és tárgyalunk.” Azt viszont elismételte, hogy ha ma is Angela Merkel lenne a kancellár, nem lenne háború.

Az Európai Unió problémáiról úgy vélekedett: 

Az elmúlt öt év valószínűleg az EU történelmének legrosszabb öt éve volt, az Európai Bizottság és a brüsszeli elit teljesítménye gyenge volt”.

Hangsúlyozta: „Ha mi, európaiak lépést szeretnénk tartani az amerikaiakkal, akkor nekünk, európaiaknak ismét naggyá kell válnunk”.

Beszélt szenvedélyéről, a futballról is. Ezzel kapcsolatban elmondta: „Meg kell kapnunk az esélyt arra, hogy egy focidöntőben revansot vehessünk és legyőzhessük Németországot.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyferenc1922
2024. június 25. 16:57
Ezt bírta mondani a vezér, komolyan? „Nem tudjuk pontosan, mi volna az orosz reakció, ha az USA vezetése azt mondaná: Nézzétek, holnap reggel befejezzük az öldöklést és tárgyalunk.” Szóljon neki valaki, hogy az orszok öldökölnek ( és esetleg muzulmán zsoldosok).
O1Gtolvaj
2024. június 25. 15:04
A kovetkezo 5 ev is hasonlo lesz szamotokra, te tolvaj kerek cigany!
gyaloggos
2024. június 25. 14:00
orrban! EZ így nem igaz: "Az elmúlt 14 év Magyarország legrosszabb 14 éve volt" AZ MSZP-SZDSZ-GYURCSÁNY-kormányokat nagyon nehéz lenne utolérni a tekintetben, DE AZ tény, hogy LECSÚSZTUNK, az utóbbi években GYALÁZATOS a FIDESZ kormányzása!
gyaloggos
2024. június 25. 13:57
Bp1964! OSZT lehet megnézni, MAGYARORSZÁG hová jutott azokkal a 2/3-okkal! AZ UTÓBBI napokban már másról sem szól a KORMÁNY, a FIDESZ kommunikációja, csak arról, hogy MAGYARORSZÁG nem is az EU legszegényebb országa, mert... AKÁRHOGYAN is nézzük, a sor legvégén kullogunk, és van, amiben utolsók vagyunk! DE! A NER hasít, MINDEN frankó !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!