Magyarország miatt indulnak szabadságra a spanyolok – teljesen kiakadtak

2024. június 03. 09:33

Továbbra sincs egyetlen olyan spanyol vállalat sem, amely versenyezni kíván a magyar Ganz-MaVaggal a Talgo vonatgyártóért, pedig a kormány mindent bevet ennek érdekében. Jobb ötlet híján most például szabadságra megy, hogy addig se kelljen döntést hoznia.

2024. június 03. 09:33
Talgo, Ganz-MaVag

Nyitókép: El Debate/Lu Tolstova

A kormány által a Talgo vonatgyártó óriás spanyolságának megmentésére kiszemelt Criteria Caixa továbbra sem talált olyan iparági partnert, amely alkalmas lehet a felvásárlásra – írja az El Debate.

Mint megírtuk, a spanyol kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a magyar Ganz-MaVag ajánlata érjen célba, ám egyelőre hiába, nem talált alternatívát, ami egyre jobban dühíti a minisztereket.

A beszámoló szerint a kormány a közigazgatási szünetre hivatkozva próbálja meg húzni az időt, hogy addig hátha befut egy spanyol cég ajánlata – azzal ugyanis tisztában van, hogy amennyiben elutasítja a Ganz-MaVagot, Magyarország az Európai Bírósághoz fordulhat.

A gazdaság miniszter korábban azt mondta, az adófizetők pénzéből is segítenének egy hazai vállalatnak, ám legutóbb elismerte, jelenleg kizárólag a Ganz-MaVag tett le ajánlatot az asztalra, más a közelében sincs.

A kormány szerint a megállapodás geopolitikai kérdés, mert egyrészt a Talgo olyan technológiával rendelkezik, amely a balti országok katonai mobilitását érinti, illetve úgy véli, a magyar ajánlattevő a kormányzati háttér miatt orosz és szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkezik. Sőt, az El Debate legfrissebb beszámolója már a magyar-kínai kapcsolatokat is felsorolja az akadályoztatás okaként.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vájet Törp
2024. június 04. 09:50
Az örömködő gyurcsótányista kommenttársakat végképp nem értem. Ez a biznic tényleg az ország sikere lenne, nem (csak) Orbánéké! Annyiban pláne, h. Víktor talán ma még nem, de az előrejelzések szerint jövő kedden biztos megbukik, és Poloskapepi, vagy legrosszabb esetben is szerelmetes Ferencetek vagy Bojleretek fogja megragadni a kormányrudat. És máris el tudják privatizálni szaré-hugyé' a csak minap megszerzett aranytojást tojó tyúkot. Lehet addigra pont a hispánoknak is megjönne az étvágya és visszavásarolnák! Hát nem gyönyörűséges lenne??
Unknown
2024. június 03. 20:00
Mi van a tőke szabad áramlásával? Csak nyugatról kötelező kelet felé, keletről nyugatra tilos?
herceg-3
2024. június 03. 17:54
Hát, akkor csődbe mentek! :D Melyik a jobb?
Agybeteg Fideszes
2024. június 03. 16:31 Szerkesztve
Beszéljünk már eről komolyan! A Talgot nem lebecsülve, mert valóban komoly technológia amit képvisel, de...... Nézték már meg a spanyol képviselőik mondjuk a kínai Shenzenben lévő vasút állomást és az ott lévő szerelvényeket? Mert, ha nem akkor szembesülhetnének azzal, hogy a kínai vasút a világ egyik leg fejlettebb technológiáját birtokolja. Ergo nem a Talgonak kell félnie a kínai ipari kémek tevékenységétól hanem fordítva! A másik. Az is megér egy misét, hogy a spanyol politika félti egy esetleges(magyar, orosz ?) tech támadástól a baltikumot, de a saját népét a a vagyonukat lassan felélő teveb...beduinoktól és a bantu négerektől nem! Nevetséges bagázs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!