Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Izzik a volcsanszki „húsdaráló”

2024. június 05. 12:15

Elhamarkodott kijelentésnek tűnik, hogy a nagy nyári orosz offenzíva kifulladt, mielőtt elindult volna.

2024. június 05. 12:15
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

Nyitókép: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Az ukrán Deep State csatorna arról számol be, hogy folyik az orosz felőrlő előrenyomulás Rabotyinónál a zaporizzsjai fronton, délen pedig Marjinka alatt. Itt Paraszkovjevka irányában mennek előre az oroszok, s innen már megnyílhat az út Konsztantyinovka felé, amelynek bevétele esetén az Ugledar térségében  lévő ukrán erők hátába kerülhetnek. Ez egyben azt is jelentené, hogy Donyecktől délre általános támadás indulhatna. Emellett Ocseretyinótól északnyugatra Pokrovszkoje irányában az orosz erők elérték Novoalekszandrovka körzetét.

Ebből is látszik, hogy a front helyzete dinamikusan változik. Az ukránok megerősítették Harkov körzetét, ezzel viszont valamelyest gyengült az ellenállás más területeken. A jelenlegi erőviszonyok mellett azonban nagy áttörésre az oroszok sem számíthatnak, sőt Volcsanszk körzetében erősítés nélkül vissza kell vonulniuk.

Az ukrán Deep State azonban ezzel kapcsolatban is óvatos, hiszen az ukrán tartalékok is végesek. Az minden esetre elhamarkodott kijelentésnek tűnik, hogy a nagy nyári orosz offenzíva kifulladt, mielőtt elindult volna. Ez a kijelentés már csak azért is gyenge lábakon áll, mert szó sincs nagy nyári offenzíváról, az oroszok a harkovi front megnyitásával széthúzták az ukrán erőket, céljuk pedig emellett taktikai jellegű, Belgorod körzetében egy puffer zóna kialakítása, valamint Kupjanszk körüli ukrán erők logisztikájának gyengítése. Továbbra is kérdés, hogy vállalkozik-e Moszkva még az idén stratégiai jellegű offenzívára, avagy folytatja a lassú felőrlést, az ellenfél kifárasztását. Az eddigi tapasztalatok alapján a Kreml aligha kockáztat meg egy átfogó, nagy veszteségekkel járó általános támadást. Sokkal valószínűbb, hogy az orosz erők továbbra is több helyen próbálkoznak, és ott válik intenzívebbé a támadás, ahol gyengébbnek tűnik az ellenállás.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. június 06. 10:46
A moszkvai merénylet óta félmillió férfi csatlakozott önként az orosz hadseregbe, ugyanezen idő alatt már szinte lasszóval se tudnak ukrán férfiakat fogni, frontszolgálatra. Tegnapelőtt, kedden a zsitomíri hadkiegészítő parancsnokság előtt többszáz nő és gyermek demonstrált a parancsnokságon bekövetkezett újabb haláleset miatt. A tömeg, gyerekek és nők órákig azt kiabálták: 'szégyen, szégyen szégyen', megdobálták, leköpdösték az épületet, fizikailag bántalmazták azokat, akik be akartak menni az épületbe. A múlt hétvégén ezen a hadkiegen súlyosan összevertek egy fogyatékos fiút, aki aztán hétfőn a kórházban belehalt a sérüléseibe. A hadkieg kiadott egy közleményt, mely szerint a fiú epilepsziás roham miatt verte össze saját magát, de nem volt epilepsziás, csak down kóros. És most halott. Itt tartunk, ez az ukrán valóság. Kedves barátaim.
Aerion
2024. június 06. 10:41
Miközben Harkov alatt zajlik megy a húsdaráló, a Donyecki fronton az oroszok bevették Umanszkot, elérték Sokilt, és Krasznohorivka belvárosában folynak a harcok. Északabbra, Bahmut térségében Csaszov Jarban ugyancsak megkezdődtek az utcai harcok, ez az utolsó megerősített település Kramatorszk és Szlovjanszk nagyvárosok irányában. Az orosz haderő újabb 150 ezer katonája érkezik ezekben a hetekben a hadműveleti zónába, ezért kaptak engedélyt az ukránok orosz területek bombázására. De hát, nem gondolom, hogy az sokat segítene, ha Kurszk környéki mezőgazdasági területeket lőnek, mint a napokban, és az se, ha Belgorod belvárosát bombázzák. Nem állítja meg az orosz hadsereget.
Aerion
2024. június 06. 10:30
lazio154-2 Most olvasom az indexen. Volcsaszknál az ukrán drónok tekerik a húsdarálót! --------- Oda-vissza.
Theorba
2024. június 05. 20:41
A független szakértő . . . Baszodalássan. Élő egyenesben "Mi"-zte le az oroszokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!