Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Francia lap: a magyar EU-elnökség fel akarja pörgetni a versenyképességet

2024. június 19. 20:41

A Balkán integrációja és az illegális migránsok határon kívül tartása szerepel Magyarország prioritásai között – írja a Les Echos.

2024. június 19. 20:41
Maráczi Tamás

Nyitókép: Bóka János egy panelbeszélgetésen 2024. március 12-én /  fotó:  ATTILA KISBENEDEK / AFP

A magyar EU-elnökség programjának szentel összefoglaló cikket a francia lap, amely azonnal felütésként megjegyzi: Orbán Viktor provokációs tehetségét mutatja, hogy a magyar elnökség jelszavává Donald Trump Make America Great Again (Tegyük újra naggyá Amerikát) szlogenje alapján a Make Europe Great Again (Tegyük újra naggyá Európát) állítást tették. 

A Les Echos szerezője szerint európai körökben sokan aggodalommal várták a féléves magyar elnökséget, 

ismerve a magyar kormánynak az európai fősodortól eltérő álláspontjait több témában, de a szlogen önmagában is jól meghatározza a magyar ciklus stratégiai menetrendjét. A Bóka János miniszter által bemutatott elnökségi logó csak tovább erősíti az üzenetet: a 27 elemből álló Rubik-kocka jelképezi a 27 tagállamból álló EU összetettségét, az európai ügyek bonyolultságát, de egyben a „problémamegoldás művészetét” – idézi a lap a magyar EU-ügyi minisztert.

A Les Echos cikke emlékeztet: a magyar kormány hét prioritást határozott meg elnökségére. Két cél konszenzusos: a versenyképesség helyreállítása és a védelmi képességek megerősítése. 

A harmadik, az unió bővítési politikájában már van árnyalatbeli különbség: 

Budapest szerint a folyamatnak „érdemeken kell alapulnia, kiegyensúlyozottnak és hitelesnek kell lennie” – ez azt jelenti, hogy Budapest szerint Ukrajna nem tölti be ezeket a kritériumokat. Az EU zöld jelzést adott a csatlakozási tárgyalásokra Kijevnek, de Bóka János szerint a tagság elnyeréséhez még nagyon sok feltételt be kell töltenie a kelet-európai országnak. Ugyanakkor a miniszter úgy véli, 

az EU-nak ugyanúgy kellene lelkesednie a nyugat-balkáni bővítés iránt is, ahogy Ukrajna és Moldova tagsága iránt teszik

 a tagállamok, és itt elsősorban Szerbiára gondolt.

 A következő prioritás az illegális migráció elleni küzdelem, amely már megosztja a 27-eket. A magyar program úgy fogalmaz: „hatékonyabb visszaküldésre és innovatív megoldásokra van szükség a menekültügyi eljárásokban”.

A többi magyar elnökségi prioritás, a kohéziós politika, az agrárpolitika és a demográfiai kihívásokra adott megoldások a francia lap szerint inkább az EU hosszútávú terveiről szólnak.

A magyar elnökséggel kapcsolatosan felmerülnek aggályok, hogy vajon a különutas Magyarország hitelesen fogja-e képviselni fél évig a 27-eket, de 

vannak baráti hangok, amelyek szerint a magyarok példamutatóan fogják bemutatni szakmai felkészültségüket. 

A szkeptikusok megnyugodhatnak, mert a magyar elnökség két jogalkotási ciklus közötti átmenet idejére esik, így az elnökségnek kevés törvényhozási dolga lesz, kevés tárgyalást kell lefolytatnia.

A lap emlékeztet: Bóka János megerősítette, hogy Orbán Viktor nem fogja támogatni Ursula von der Leyen újrázását az Európai Bizottság elnöki székében egy második ciklusra. A magyar miniszterelnök az EP-választás eredményeiben azt olvasta ki, hogy az Európai Néppártnak a jobboldallal kellene együttműködnie az új Európai Parlamentben – írja a lap.

--

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palakon
2024. június 19. 21:22
Rettenetes. Hova vezetne ez??
Zsolakomarom
2024. június 19. 20:59
Orkbanek szakertesere var az egesz EU "Még Bulgária is megelőzött: az utolsó helyre csúsztunk vissza az uniós fogyasztási rangsorban Frissítette a 2023-as GDP- és fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot végül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán." mutatjuk, nem mutatjuk: nem lehet linket berakni a Mandi se fogja mutatni eztet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!