Alig száradt meg a tinta a NATO-csatlakozási szerződésen: 17 katonai bázist kap az Egyesült Államok Svédországban

2024. június 19. 13:14

Svédország két évszázadon keresztül távol tartotta magát a katonai szövetségektől.

2024. június 19. 13:14
NATO military drill in Gotland

Nyitókép: Narciso Contreras/AFP

A svéd törvényhozás kedden megszavazta azt az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást, amely a NATO-csatlakozás keretében megengedi az amerikai félnek, hogy állandó támaszpontokat létesítsen az országban – írta a francia Le Monde.

Az úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodás mérföldkőnek számít egy olyan ország történetében, amely két évszázadon keresztül távol tartotta magát a katonai szövetségektől 

Az aláírt megállapodás 17 svédországi katonai bázishoz és kiképzőterülethez biztosít hozzáférést az Egyesült Államoknak, és lehetővé teszi fegyverek, katonai felszerelések és lőszerek tárolását is.
 

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2024. június 19. 22:12
august "az egykori szovjetzúnió kivonta a csapatait,-felszerelését a keleti országokból" Mert a Varsói szerződés megszűnt, és a volt tagországok mondták a szovjeteknek, hogy menjenek haza. A NATO meg él és virul, és nem lépett ki belőle senki.
august
2024. június 19. 20:23
:) A vicc ebben az, hogy a nyugati propagandában az orosz terjeszkedésről beszélnek. Mintha Kanadában adnának az oroszoknak 17 katonai támaszpontot. Egy nyugati elemzőnek volt egy korábbi érdekes véleménye, hogy az egykori szovjetzúnió kivonta a csapatait,-felszerelését a keleti országokból, az USA viszont ottmaradt, nem vonult sehova, sőt.
kovsa2
2024. június 19. 19:55
"A svéd törvényhozás kedden megszavazta azt az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodást," Szerintem, ezzel sikerült elérniük, hogy egy soha nem volt fenyegetéstől megvédjék magukat. A "jó" hír az, hogy most már lesz ilyen fenyegetés.
google-2
2024. június 19. 16:51
Az olasz, német stb. támaszpontok után Svédországban miért ne lennének amerikai megszállók? Kimentek a szovjetek, bejöttek az amerikaiak, jó nagy túró nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!