Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Milyen magyar mozgástér lesz az új világrendben? – Világrend

2024. május 29. 19:21

Megtérülő vállalkozás a magyar külpolitikai stratégia, a konnektivitás? Bejön-e a magyar kormány számítása az EP-választások után várható új jobboldali átrendeződésben? Helyettes államtitkárt és egy külpolitikai szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. május 29. 19:21
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A magyar külpolitikai stratégiát, a konnektivitást mind a kormány, mind annak bírálói kockázatos vállalkozásnak látják: a geopolitikai mozgásokkal mind a jó, mind a rossz oldalra lehet könnyen kerülni. Mégis, Magyarország gazdasági előnyöket, geopolitikai súlyt és a több lábon állás biztonságát várja ettől – úgy véli, az eljövő multipoláris világrendben minden erőközponttal jóban kell lenni, ez az egyetlen esély, hogy hazánk kis államként az átalakulás egyik győztese legyen.

Bírálói szerint viszont Magyarország olyan geopolitikai szereplőkkel, autoriter államokkal alakít ki speciális viszonyt, stratégiai partnerséget, amelyek célja éppen annak a nyugati szövetségi rendszernek a gyengítése, amelyhez hazánk is tartozik.

Néhány idézet a beszélgetésből:

Amikor minket megpróbálnak a vetélytársaink különféle dobozokba betenni (oroszpárti, Kína-párti, marslakó-párti, ez évenként változik, nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki), akkor ezzel abból a diskurzusból akarnak kizárni, ami például arról szól, hogy az európai külkereskedelmi rezsim Kínával szemben hogyan nézzen ki.” (Ugrósdy Márton)

Mondjuk Észtország az, aki az európai egység ügyének a bajnoka, miközben ő egyetért a szankciókkal, és megszavazza, Magyarország pedig nem ért egyet a szankciós rezsimmel, de megszavazza. Akkor végül is ki áldozott fel pozíciókat azért, hogy az európai egységet megőrizze?” (Baranyi Tamás)

Ha a szerződések őre, aki minket folyton azzal revolverez, hogy nem tartjuk be szó szerint az Európai Unió szabályait, ilyen esetekben látványosan keresztbe megy a saját előírásaival, akkor azért nagyon nehéz arról beszélni, hogy jogállam, vagy szabályalapú nemzetközi rend.” (Ugrósdy Márton)

Azt díjazták egy politikusban, hogyha nem mondott semmi felzaklatót; azt díjazták, ha a paletta két oldaláról azért tökéletesen egyet tudnak érteni, és baráti ölelésben tudnak elköszönni, miután elintézték a dolgokat. Ez a jellege az európai politikának megváltozik.” (Baranyi Tamás)


A magyar külpolitikáról, a szövetségi rendszereink átalakulásáról szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– A konnektivitás politikája növeli a magyar diplomácia mozgásterét?

– Miért elfogadhatatlan nyugaton a magyar békepárti álláspont?

– Nem okoz majd zavart a Fidesz és a Republikánus Párt viszonyában a magyar-kínai kapcsolat?

– Milyen átrendeződések lehetnek az EP-választások után az európai jobboldali szövetségekben?

 

A műsor vendégei: Ugrósdy Márton, a miniszterelnök politikai igazgatójának irodáját vezető helyettes államtitkár  és  Baranyi Tamás, a Magyar Külügyi Intézet stratégiai igazgatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--
 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ízisz
2024. május 29. 21:23
Z. "szintetikus 2024. május 29. 19:25 Az orbáni világrend elemei a stróman, a vejkó, a slepp zsebének tömése, handabandázás, másokra mutogatás és hagyni, hogy a magyarok ne jussanak megfelelő kórházi ellátáshoz." Ízisz szintetikus 2024. május 29. 21:21 Z. Már engem is kidobtak a kórházból, miután megtudták, hogy Fideszes vagyok!!! szóba sem állt velem a náci orvosi tim... Ilyen a magyar egészségügy!!! 💯😡❗
nempolitizalok-0
2024. május 29. 19:27 Szerkesztve
Ha így folytatják az eurolibsik, 20 éven belül BRICS tagok leszünk. Kelet felé történő nyitásunk lényege is az, hogy a ny-európai gazdaság már nem képes egyedül biztosítani a megélhetésünket, fejlődésünket. Ez csak egy darabig múlik az ideológián, mert ahogy a kommunistákért sem akart senki csak bringán járni és leadni az életszínvonalán, úgy a libsikért sem. A ballibsi szavazó is csak addig ballibsi szavazó ameddig jobbat remél mint a jelenlegi. A növekvő társadalmi feszültségekre előbb utóbb a megoldás a tömeges bevándoroltatás, a nemzeti kultúra és vallás elleni fellépés, átnevelés és a libsi terror lesz, a németeknél már alakul a dolog, ezek amúgy klasszikus sztálini, és náci megoldások. A balkán, beleértve bennünket is, erre szerencsére alkalmatlan, ahogy a nácizmusra és belsevizmusra is az volt. Ezért kerülünk az akkor már jóval békésebbnek és fejlettebbnek számító orosz-kínai kereskedelmi érdekszférűba. Demokráciánkat, jólétünket csak így tudjuk majd megőrízni.
szintetikus
2024. május 29. 19:25
Az orbáni világrend elemei a stróman, a vejkó, a slepp zsebének tömése, handabandázás, másokra mutogatás és hagyni, hogy a magyarok ne jussanak megfelelő kórházi ellátáshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!