Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Így nyugtatgatták Bident európai országok, mielőtt elismerték a palesztin államot

2024. május 23. 15:17

A Politico emlékeztet, Washington akkor sem örült a lépésnek, ha Joe Biden maga a kétállami megoldás híve volt.

2024. május 23. 15:17
null

Az ír miniszterelnök, Simon Harris és külügyminisztere, Michel Martin, miközben bejelentik a palesztin állam elismerését május 22-én. Forrás: Paul FAITH / AFP

***

Emlékezetes: nemrég Spanyolország, Norvégia és Írország bejelentették, hogy elismerik a palesztin államiságot, az Egyesült Államok (hivatalos) elutasítása ellenére. A Biden-adminisztráció, amely a közvetlen (palesztin-izraeli) tárgyalásokon keresztüli kétállami megoldást támogatta, magánmegbeszéléseket folytatott európai tisztviselőkkel, hogy csökkentse a konfliktusokat. Joe Biden amerikai elnök egyébként megértését fejezte ki, hangsúlyozta, hogy nem nagyon örülnek az egyoldalú elismerésnek. Izrael elítélte a lépéseket, és visszahívta nagyköveteit a három európai országból.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico azonban nem csak ezt írta meg, hanem azt is, hogy

az írek mindent megtettek, hogy legalább Bidenéknél megágyazzanak a döntésnek; a lapnak nyilatkozó ír tisztviselő azt mondta, Washingtonban megértették, „miért elkerülhetetlen” ez a lépés. Az egyes országok kormányai igyekeznek megfelelni amerikai szövetségeseiknek, saját belpolitikai érdekeiknek, illetve a Közel-kelet destabilizálását is igyekeznek elkerülni.

És, teszi hozzá a lap, ahogy húzódik a háború, úgy lesznek egyre gyakoribbak a hasonló megbeszélések.

Az amerikaiak nem boldogok, de egy tisztségviselőjük szerint, aki a Politicónak nyilatkozott,

remélik, Spanyolország, Norvégia és Írország lépése nem fogja jelentősen növelni a gázai háború miatti globális feszültséget.

Dublin igyekezett úgy manőverezni, hogy ne kerüljön szembe Washingtonnal, így az ír külügyminisztérium diplomatái mindenről igyekeztek tájékoztatni amerikai kollégáikat, különösen azokról a megbeszélésekről, amelyeket más, hasonló indíttatású európai országokkal – Belgiummal, Máltával, Norvégiával, Szlovéniával és mindenekelőtt Spanyolországgal – folytattak (ami különösen baráti gesztus ezekkel az országokkal szemben – a szerk.)

Vagyis folyamatosan telefonálgattak a Fehér Házba, Micheál Martin ír külügyminiszter és Antony Blinken külügyminiszter sűrűn egyeztettek, azután is, miután az ír kabinet hivatalosan aláírta döntését kedd este.

Így az ír közlemény is eszerint formálódott: Simon Harris ír miniszterelnök nyilatkozatában hangsúlyozta, Írország reméli, hogy újraindul a diplomácia Izrael és a ciszjordániai Palesztin Hatóság között – és eközben igyekezett nem diplomáciai mentőövet dobni a militáns csoportnak.

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint a Biden-kormányzat „úgy véli, hogy a palesztin államot a felek közötti közvetlen tárgyalások útján kell megvalósítani, nem pedig egyoldalú elismeréssel”

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán aggasztónak nevezte Izrael növekvő diplomáciai elszigeteltségét.

A három ország lépése megerősítheti a palesztinok nemzetközi elismertségét, ha más, az ügyükkel rokonszenves európai országok követik a példájukat. Palesztin tisztviselők szerint a 193 ENSZ-tagország közül 142 már elismer egy palesztin államot.

Legutóbb például Portugália, amely az egész EU-t ebbe az irányba szeretné tolni.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:14
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­k­­e­l­d­­ ­­a­­ ­­­s­z­­­e­­­x­i­­ ­­­p­u­n­­­c­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Aerion
2024. május 24. 16:39
Box Hill Chaim Weizmann, a Zsidó Világkongresszus elnöke New York-i beszédéből, 1942. december 3-án ----------- Szép kis beszédet tartott, közben a nácik az Umschlagplatzra terelték a varsói zsidók százezreit, onnan meg egyirányú turistaútra, Treblinkába.
ToIeranciaterror
2024. május 23. 21:43
"A Politico emlékeztet, Washington akkor sem örült a lépésnek, ha Joe Biden maga a kétállami megoldás híve volt." Hogy mia fasznak volt híve Joe Bé? :) Épp hazudott valamit. Az usa még a szövetségeseit is átbassza....
kisgazda-4
2024. május 23. 18:03
drága magyar tarkák. Hivatalosan is meg kell erősíteni, hogy Palesztina van, csak elfoglalták a zsidók. Most is időszerű elfogadni és elismerni Palesztinát és mellette Izraelt is. Az a probléma hogy ez majdnem lehetetlen vállalkozás, pedig meg kell oldani, nincs mese.Ebben a mostani háborúban mindkét felet elítélem, de akkor is meg kell oldani és ezt nemzetközi nyomással kieszközölni. Ebben most Európa a kezdeményező, nagyon helyesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!