Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Így még sosem láthattuk: szimuláción a Titanic elsüllyedése

2024. május 26. 18:51

A Titanic elsüllyedése a világtörténelem leghíresebb tengeri katasztrófája, ami több mint ezerötszáz halálos áldozatot követelt. Most egy szimuláció azt is megmutatja, hogy a tragédia még annál is rémisztőbb lehetett, mint ahogyan azt, különösen James Cameron Titanic mozija óta eddig gondoltuk.

2024. május 26. 18:51
The "Titanic" liner. Leaflet of

Nyitókép: A brit White Star Line szórólapja az Olympic és a Titanic transzatlanti járatokról, 1910 körül.
(Roger-Viollet/AFP)

***

Mint ahogyan az egész világ ismeri a történetet, 1912. április 15-én éjszaka elsüllyedt a a White Star Line társaság Titanic nevű luxushajója, miután jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánon. A világtörténelem leghíresebb tengeri katasztrófájában a csaknem 2200 utas és tengerész közül 1500-an életüket vesztették. A tragédia későbbi filmes feldolgozásai közül James Cameron Titanic című mozija lett futotta be a legnagyobb karriert, nem függetlenül a hajóbaleset miatt örökre szétválasztott szerelmespárt alakító Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésétől.

Hogy mi történhetett valójában a Titanic elsüllyedésének éjjelén, és Cameron műve mennyire pontosan tükrözi a valóságot, azt most megtudhatjuk egy, az X-en közzétett online szimulációból.

E szerint a Titanic balesete sokkal rémisztőbb volt, mint ahogyan azt ez idáig gondoltuk. 

A videó készítője összehasonlította, amit az emberek gondolnak az esetről – a hold kivilágította égbolton ragyogtak a csillagok – azzal a verzióval, miszerint 15-én a hajnali órákban valójában teljesen sötét volt, csak a hajó belsejéből világlott némi fény. 

Mindezt a Fall Out Boy Centuries című dalának hátborzongató aláfestésével tette közzé, ami még kellemetlenebb és hátborzongatóbb érzéseket kelt a nézőkben. Egy hozzászóló egyenesen azt írta: „Hűha, ez nagyon intenzív! A Titanic elsüllyedését így nézni, élesen emlékeztet arra, hogy a természet milyen vad és könyörtelen tud lenni. Az óceán puszta ereje, hiába az emberi mérnöki munka, más perspektívába  helyezi a dolgokat. 

Elképesztő belegondolni, min mentek keresztül az emberek azon a hajón.

A hajótörésben összesen 1517 ember veszett oda és 705-en élték túl a katasztrófát; ez körülbelül a hajón utazóknak az egyharmada volt. A Titanic roncsait, amelyek 3800 méter mélyen fekszenek az Atlanti-óceánban, 1985-ben fedezték fel, azóta számtalan expedíció indult a feltérképezésére, de egyik sem talált emberi maradványokat a fedélzeten. Tavaly öt ember veszett oda egy balesetben, amikor a Titan elnevezésű merülőhajóval a Titanic roncsaihoz indultak

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 387 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:00
🍓 ️ ­É­­r­t­é­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­x­­­i­­ ­­­p­­u­­n­­c­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
iimre
2024. május 27. 09:25
"Unknown május 26. 19:50 Híres, mert jó a sajtója a mai napig. A legnagyobb katasztrófa valószÍnűleg a Wilhelm Gustloff elsüllyesztése közel 9.400 halott." A Titanic története inkább azért vált a legemlékezetesebbé, mert ahhoz képest, hogy "az elsüllyeszthetetlen" jelzőt ragasztották rá a gyártók vagy az utazási társaság, az első útján elsüllyedt. Ez elég nagy blama. És még az is lehet, hogy eredetileg tényleg kibírt volna egy akkora "koccanást", csakhogy a próbaúton történ kazántűz végzetesen meggyengítette hajótest acéllemezét: https://24.hu/kulfold/2017/01/02/nem-a-jeghegy-volt-a-titanic-elsullyedesenek-legfobb-oka/
balbako_
2024. május 27. 06:19
Újabb bőrt húznak le a történetből....
Burg_kastL71-C
2024. május 26. 22:10 Szerkesztve
Ebből elegem van, az áldozatok hozzátartozói - minő együttérzés - kaptak egy dollárt. A Wilhelm Gustloff személyszállítóhajó Kőnigsberg kitelepítésekor kapott egy szovjet torpedót és úgy 9400 nagyrészt civil áldozat végezte hullámsírban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!