Merényletre készültek Zelenszkij ellen

2024. április 18. 19:17

A lengyel hatóságok letartóztatták a gyanúsítottat és jelenleg is nyomoznak az ügyben.

2024. április 18. 19:17

Nyitókép: OZAN KOSE/AFP

Az ukrán rendfenntartók a lengyel bűnüldöző szervekkel együttműködve őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy felajánlotta segítségét az orosz titkosszolgálatoknak egy merénylet végrehajtásában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen – hozták nyilvánosságra hivatalos honlapjukon csütörtökön az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A nyomozás során megállapították, hogy a gyanúsított maga lépett kapcsolatba az orosz fegyveres erők parancsnokságának képviselőivel, és közölte velük, hogy kész az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni. 

Feladatai közé tartozott a lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtér biztonságával kapcsolatos információk gyűjtése és továbbítása Oroszország felé. Ezekre az információkra azért volt szükség, hogy 

az orosz hírszerző szolgálatok merényletet terveljenek ki az ukrán elnök ellen, amelyet akkor hajtottak volna végre, amikor Zelenszkij Lengyelországban tartózkodik.

Az ukrán ügyészek és az SZBU munkatársai a nemzetközi jogi segítségnyújtás keretében tájékoztatták lengyel kollégáikat egy bűncselekmény lehetséges elkövetéséről, és ehhez kapcsolódó bizonyítékokat is átadtak nekik. „Az orosz különleges szolgálatok toborzott ügynökét a két ország közötti gyors információcserének köszönhetően azonosították és vették őrizetbe lengyel területen” –  fogalmazott a főügyészség és az SZBU, a gyanúsított nevét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Közölték még, hogy a lengyel ügyészség vádat emelt a gyanúsítottal szemben azon a címen, hogy szándékában állt egy külföldi hírszerző szolgálat érdekében cselekedni. A varsói kerületi bíróság csütörtökön ideiglenes letartóztatásba helyezte. A továbbiakban a nyomozást a lengyel belbiztonsági ügynökség folytatja a lengyel főügyészség felügyelete alatt.

(MTI)

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:53
🍓 ️ ­­I­­g­­a­­­z­i n­­i­­m­­­f­­­o­­m­­á­­­n­i­­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Kanmacska
2024. április 18. 23:34
Nem hiszem, hogy Putyin ilyet szervezne. Zselé eltávolítását rábízza az ukránokra, hisz az csak idő kérdése.
2024. április 18. 23:18 Szerkesztve
Hazudnak, mint naponta ezerszer: Putin szemében a drogos stöpszli náci kobold csupán egy pici kis pötty....melyet türelemmel eltűr, magyarul, le se sz@rja...
Csigorin
2024. április 18. 22:54
kar hogy nem sikerult... bar sok ertelme nincs, uj kesztyubabra cserelik de a bohozat folytatodik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!