Sojgu: Az USA híreszteléseivel ellentétben Moszkva nem tervezi, hogy atomfegyvert telepítsen a világűrbe

2024. február 20. 20:51

Az orosz védelmi miniszter szerint ezzel az Egyesült Államokban is tisztában vannak, mégis „zajt csapnak” az ügyben.

2024. február 20. 20:51
null

Oroszország nem tervezi nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe, ellentétben amerikai tisztségviselők állításával – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Sojgu szerint ezzel az Egyesült Államokban is tisztában vannak, mégis „zajt csapnak” az ügyben. Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte nukleáris fegyverek űrbe telepítését.

„Épp ellenkezőleg, nemcsak arra szólítunk fel, hogy tartsuk be az összes, ezen a téren létező megállapodást, hanem sokszor javasoltuk, hogy erősítsük meg az együttműködést

– mondta az elnök.

A héten felmerült az Egyesült Államok vezetésében hírszerzési információk alapján, hogy az oroszok nukleáris, műholdak ellen felhasználható fegyverrendszert fejlesztenek ki. Ez a világot összekötő több ezer műholdra is veszélyes lenne, ugyanis a nukleáris detonáció a műholdakat semmisítené meg. Ennek következtében a globális kommunikációs rendszerek összeomlanának, és a segélyszolgálatoktól kezdve a mobiltelefonokon át minden meghibásodna.

(MTI)

Nyitókép:  Yuri KADOBNOV / AFP

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154-2
2024. február 21. 08:40
Nagyon nehéz légűres térben detonációt létrehozni. Maradjunk annyiban, hogy a cikkíró magyarázatát várnám, mi lesz a közvetítőközeg? Az atomrobbantás hatása az űrben a mesterségesen előidézett napkitörésekhez hasonlitható. Elektromos zavarokat okozna a nagyon régi műholdaknál, az újjabbak már védve vannak ez ellen.
nempolitizalok-0
2024. február 20. 22:05
Lapátokkal nehéz is lenne és jé, Putyin még él???
Zolotarjov
2024. február 20. 22:00
Na ugye..
vanced
2024. február 20. 21:14
A híresen megbízható és a nemzetközi megállapodásokat "mindig betartó" oroszok szerint... Ahogy Ukrajna megtámadás előtt is tagadtak minden feltételezést, hogy támadásra készülnek. Nagy baj van srácok! Bár nem vagyok fegyvertudós, de itt olyan fegyverről van szó, amely nem a műholdakat lövi ki, vagy pusztítja el, hanem egy nukleáris elektomágneses impulzust hozna létre, amely a műholdak elektronikáját pusztítaná el, nem a műholdakat. Így csak egy rakás fémhulladékká válnának a működésképtelen műholdak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!