Beújítanak az oroszok – elindítják a Wikipédia orosz nyelvű változatát

2024. január 15. 08:51

Állítólag már most több szócikk található a Ruwikiben, mint a Wikipédia orosz nyelvű szegmensében.

2024. január 15. 08:51

Hétfőn kerül sor a Ruwiki, a népszerű Wikipédia internetes enciklopédia orosz nyelvű változatának teljes körű elindítására – jelentette az orosz média, melyet a Reuters vett észre.

A bétatesztelés – az oldal korlátozott közönségtesztelése – a Kommerszant című napilap szerint 2023 közepén kezdődött, és állítólag már most több szócikk található a Ruwikiben, mint a Wikipédia orosz nyelvű szegmensében. Oroszország közölte, hogy egyelőre nem tervezi a Wikipédia blokkolását. Az orosz bíróságok azonban azóta több bírságot is kiszabtak az online enciklopédiára az Ukrajnával kapcsolatos tartalmak miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz média szerint 2022 májusában adta jóváhagyását a Wikipédia új alternatív platformjaihoz.

Az Izvesztyija című lap a múlt héten a Ruwiki sajtószolgálatára hivatkozva arról számolt be, hogy a béta tesztelési fázisban a legolvasottabb cikkek között szerepelt a 2023-as halálesetek listája, az arab-izraeli konfliktus eszkalálódása, Oroszország ukrajnai katonai művelete és a legnagyobb bevételt hozó oroszországi filmek.

Nyitókép: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. január 15. 11:47
Gondolom kiderül majd belőle, hogy 56 fasiszta lázadás volt.
sensuscommunis
2024. január 15. 09:29
Beújítanak? Hova be? Ilyen magyar szó nem létezik!
RasPutin
2024. január 15. 09:13
Pandaka pygmaea 2024. január 15. A ruwiki pontosan ugyan olyan lesz mint a narancsbolsevik sajtó. Ami a fideszre nézve kellemetlen arról egy szót sem írnak.
Pandaka pygmaea
2024. január 15. 09:08
Rasputyin ne itt értetlenkedjen, hanem keressen rá a Ruwikin arra, ami érdekli. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!