Boszniai szerb elnök: Ha Trump újra amerikai elnök lesz, kikiáltjuk a függetlenségünket!

2023. december 04. 20:26

Milorad Dodik sajnálja, hogy nem tette meg már az amerikai elnök első ciklusa alatt.

2023. december 04. 20:26
null

Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság elnöke kész kikiáltani a régió függetlenségét Bosznia-Hercegovinától, ha a 2024-es választásokon Donald Trumpot választják meg az Egyesült Államok elnökévé – számolt be róla a Szabad Európa Rádió. 

Bosznia-Hercegovina szerb többségű részének elnöke elmondta, hogy már Donald Trump első hivatali ideje alatt ki akarta nyilvánítani a Szerb Köztársaság függetlenségét, és sajnálja, hogy végül „megijedt és nem tette meg”,

de, ha Trump újra nyerne, azt hiszem, nem haboznék”

 – fogalmazott. A 64 éves boszniai szerb vezető újra megerősítette, hisz abban, hogy a Szerb Köztársaság (Republika Srpska) egyszer független lesz.

A daytoni békeszerződés értelmében Boszniát az 1990-es évek háborúja után autonóm régiókra osztották: a Szerb Köztársaságra és a Bosznia-Hercegovinai Föderációra, ahol bosnyákok és horvátok élnek.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. december 05. 15:37
Bosznia a középkorban is egy furcsa terület volt, a bogumilokkal, akik felvették az iszlámot, és a törökök magyar helyőrségének jelentős részét tették ki. Ez a kis furcsa népség jól bezavart a szerbek és horvátok közé. Bosznia szerb részét Szerbiához kell csatolni, függetlensége ugyanolyan nonszensz lenne, mint mondjuk Veszprém megye független országként.
pipa89
2023. december 05. 08:12
Mammon azért tartja bent a szerbeket Boszniában, hogy a kezében legyen egy bármikor robbantható tűzfészek a Balkánon.
kizokkentido
2023. december 05. 06:41
(ki)Kiáltani bármit lehet..
5m007h 0p3ra70r
2023. december 05. 02:12
Hoppá! Gondolta volna? Nem láttuk jönni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!