Új pozícióban képzelnék el Trumpot

2023. október 06. 15:07

A volt amerikai elnök az ötletre kijelentette, „mindent megteszünk, ami a legjobb az országnak, a republikánus pártnak és az embereknek”.

2023. október 06. 15:07
null

Az Egyesült Államok alkotmánya nem mondja ki, hogy nem lehet képviselőházi elnök (speaker) egy képviselőnek meg nem választott személy vagy egy volt elnök, így akár Donald Trumpot is megválaszthatják erre a posztra – számol be az Euronews. Az ötletet a texasi Troy E. Nehls képviselő vetette fel, aki állítólag több kongresszusi taggal is beszélt erről, akik támogatásukról biztosították.

A képviselőház elnöke az USA harmadik legmagasabb rangú köztisztviselője, aki automatikusan elnökké lép elő az elnök és a az alelnök halála, leváltása, alkalmatlansága vagy lemondása esetén, így hozzáfér a legbizalmasabb kormányzati és hírszerzési anyagokhoz is, hogy 

adott esetben zökkenőmentesen átvehesse az Egyesült Államok főparancsnoki tisztét.

Amikor a volt elnök a Leticia James New York-i főügyész által indított, 250 millió dolláros csalási perre igyekezett a harmadik tárgyalási napon, a riportereknek elmondta, sokan hívták már az ötlet miatt. „Csak azt mondhatom, hogy mindent megteszünk, ami a legjobb az országnak, a republikánus pártnak és az embereknek” – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy 

egyelőre az elnöki tisztség visszaszerzésére koncentrál, határozott nemet azonban nem mondott.

Az ügyről a legnagyobb kongresszusi támogatói közül is megkérdeztek néhányat. A Fox News Sean Hannity műsorában Jim Jordan ohiói képviselő eleinte megpróbálta kerülni a Trump házelnökké választásáról szóló kérdéseket, de a végén kibökte, bár Trumpot a fehér Házban szeretné látni, de ha ő házelnök akar lenni, az is rendben van.

Nyitókép: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 06. 17:56
Zelenskyt csak bottal érintené/piszkálná!
llnnhegyi
2023. október 06. 17:51
" Bájos udvarlás, körbe nyalogatás"
google-2
2023. október 06. 17:29
Kamala Harris még él? Vagy az övé csak valami tiszteletbeli funkció? Még az elnök harapós kutyája is többször nyilvánul meg, mint ez a nőszemély.
nempolitizalok-0
2023. október 06. 17:14
Reméljük, első lépése az ukrajnai támogatás teljes leállítása lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!