„Rémálomszerű forgatókönyv” – továbbra sem találja a rendőrség az amerikai tömeggyilkost

2023. október 27. 11:17

A rendőrség több mint egy napja üldözi a 18 embert meggyilkoló tartalékos katonát, akinél a feltételezések szerint egy katonai típusú támadófegyver van. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentális problémákkal küzdő férfi újra támadhat.

2023. október 27. 11:17
null

A negyvenéves Robert Card  a vád szerint egy Maine állambeli bowlingpályán és egy étteremben nyitott tüzet szerda este – számolt be a CNN. A hatóságok csütörtökön másodszor is Robert Card bowdoin-i lakóhelyénél gyülekeztek, ami feszült pillanatokat hozott az esti órákban, amikor a rendfenntartó erők körülvették a házat. De úgy tűnik  üres volt az épület, mert hatóságok két órával később elhagyták a helyszínt, és a Maine állambeli rendőrség azt mondta, hogy az éjszakára végeztek. 

Card 40 éves, és a Maine állambeli Bowdoinból, egy Lewiston melletti városból származik – közölték a hatóságok. 

„Felfegyverzett és veszélyesnek kell tekinteni” 

– közölte az amerikai rendőrség. 

A régió városaiban és megyéiben többször is elrendelték, hogy az emberek ne hagyják el az otthonaikat, és a hatóságok csütörtökön a hajtóvadászat folytatásával kiterjesztették ezeket a figyelmeztetéseket.

A hatóságok több képet is megosztottak a lövöldözés gyanúsítottjáról, és arra kértek mindenkit, hogy aki felismeri őt, lépjen kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel. A Lewistoni Rendőrkapitányság a közösségi médiában olyan képeket tett közzé, amelyeken a férfi egy félautomata puskát tart a kezében.

A félautomata fegyver márkája nem volt ismert, de a tisztviselők leírása szerint támadófegyver volt, meghosszabbított tárral és céltávcsővel.

Ezt is ajánljuk a témában

Card a Maine-i Egyetemre járt mérnökhallgatóként, de nem tudni, hogy ott végzett-e – jelentette a CBS Boston. Utolsó ismert lakcíme Bowdoinban volt.

A CBS News Boston forrásai szerint Massachusettshez is kötődik, de Massachusettshez fűződő kapcsolatainak pontos természete nem volt azonnal tisztázott. A massachusettsi állami rendőrség a szövetségi ügynökökkel együtt a maine-i határon állomásozik. Elővigyázatosságból rendőrök állomásoztak a maine-i és a New Hampshire-i határ mentén is.

Zajlik a hajtóvadászat (Photo by Joseph Prezioso / AFP)

Tartalékos katona

Card az amerikai hadsereg tartalékos katonája, és aktív katonai igazolványa van, ami a CBS News által látott maine-i bűnüldözési közlemény szerint hozzáférést biztosít számára bármely katonai bázisra. A hatóságok korábban azt állították, hogy Card a Maine állambeli Sacóban állomásozó tartalékos hadsereg lőfegyver-oktatója, de később azt mondták, hogy ez nem így van.

Az amerikai hadsereg szóvivője csütörtökön azt mondta a CBS Newsnak, hogy 

Card 2002 decemberében vonult be a tartalékosokhoz.

A szóvivő szerint nem járt harci bevetésen. Card számos kitüntetést kapott szolgálatáért, többek között a humanitárius szolgálati érmet, a nemzetvédelmi szolgálati érmet és a hadsereg szolgálati szalagját.

Mentális problémák

A CBS jelentése szerint Card nemrégiben mentális problémákkal küzdött, többek között hangokat hallott, és azzal fenyegetőzött, hogy szétlövi a sacói katonai bázist. 

A múlt nyáron két hétre egy mentális egészségügyi intézménybe is beutalták.

Július közepén az amerikai hadsereg tartalékos 3. zászlóaljának vezetői közölték a helyőrség személyzetével, hogy Card „kiszámíthatatlanul viselkedik” – mondta a New York-i hadsereg nemzeti gárdájának szóvivője a CBS Newsnak.

A CNN-nek nyilatkozott Card sógornője, aki azt állította, hogy a férfi korábban nem küzdött mentális problémákkal, s csak egy epizódja volt.  Card háttere miatt a helyzet „rémálomszerű forgatókönyv a rendőrség számára, amely megpróbálja megakadályozni a további gyilkosságokat” – mondja Martha Kelner, a Sky News amerikai tudósítója.

„Biztos vagyok benne, hogy a figyelem arra fog irányulni: Robert Card hogyan tudta megtartani egy ilyen komoly fegyver tulajdonjogát. 

Nagyon úgy néz ki, hogy egy katonai típusú támadófegyver van a kezében” – mondta Kelner. 

Nyitókép: Androscoggin County Sheriff's Office / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2023. október 27. 20:40
Nem rakem az újónemmagyar halandzsát, de nem rendőr, hanem libernyáksmasszer, nem tömeg, hanem dumuly, meredejtár, vagy ölő, nem gyilkos. He? Dehát posztmodern van, ma már Purge kell, ősmagyarmány! Éljenek a magyarok!
Tasi János
2023. október 27. 13:39
Ez egy újabb figyelemelterelő művelet, amit az USÁ-ban rendszeresen eljátszanak, ha a világ más tájain valami orbitális mocsokságot kívánnak elkövetni! Az a tag mentális problémákkal küzd, éppen úgy mint a CIA, FBI és Washington komplett állománya! Közben a tetves állatok ismét megtámadták Szíriát! https://www.zerohedge.com/geopolitical/irgc-says-israel-forces-will-be-buried-after-report-details-500-hamas-fighters Óriási kamu volt, hogy Gáza ellen vonultatták fel a flottájukat a férgek a térségben! Valójában az Oded Yinon terv befejezésére vannak ott, amit kicsit félbeszakítottak https://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE a 2001 szeptember 11.-ei brutális kezdés után! Wesley Clark világosan elmondta, hogy a terv már a terrorakció ELŐTT létezett! 7 országot akartak 5 év alatt feldúlni. Szíriával és Iránnal kissé lemaradásban vannak a brutális állatok, de nem adják fel! Számomra nem kérdés, hogy a Hamasz terrorakciót IS ennek érdekében szervezték...
Tasi János
2023. október 27. 13:35
Úgy látom, valami rakás sz*r már innen IS törölte a hsz-emet...
macskusz-4
2023. október 27. 12:41
Majd ezt is ráfogják Mansonra. Hogy ő irányítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!