Őrizetbe vették a Szabad Európa Rádió munkatársát Oroszországban

2023. október 19. 18:23

Akár ötéves börtönbüntetést is kaphat.

2023. október 19. 18:23

Az orosz hatóságok őrizetbe vették a Szabad Európa Rádió egyik szerkesztőjét arra hivatkozva, hogy elmulasztotta külföldi ügynökként regisztráltatni magát, amikor Oroszországba érkezett – számolt be a lap csütörtökön.

A Prágában élő Alsu Kurmasheva orosz-amerikai kettős állampolgársággal rendelkezik, és május 20-án érkezett Oroszországba sürgős családi okok miatt. Amikor el akarta hagyni az országot, a reptéren őrizetbe vették, elvették az útleveleit, és pénzbírságot szabtak ki rá. Az orosz hatóságok szerdán közölték, vádat emeltek ellene, amiért elmulasztotta külföldi ügynökként regisztráltatni magát.

A külföldi ügynök kifejezést Oroszországban olyan szervezetekre, újságírókra, aktivistákra, akár művészekre alkalmazzák, akikről úgy tartják, hogy külföldi támogatású politikai tevékenységet folytatnak.

A Szabad Európa Rádió közleményében követelte, hogy engedjék szabadon Alsu Kurmashevát, hogy mielőbb hazatérhessen a családjához. A közlemény szerint az újságírónőre akár ötéves börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A Tatar-Inform orosz hírügynökség az üggyel kapcsolatban közölte: Kurmashevát azért vették őrizetbe, mert Oroszország katonai tevékenységéről gyűjtött információkat. Az ukrajnai háború kezdete óta különösen szigorúan ellenőrzik az oroszországi sajtó működését. Több külföldi hírközlő médiumot bezárattak, és több újságírót, illetve kiadványt külföldi ügynöknek minősítettek. 

A prágai és washingtoni központtal működő Szabad Európa Rádió működését az amerikai kongresszus finanszírozza.

(MTI)

Nyitókép: Szabad Európa Rádió
 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. október 21. 11:23
lajajakab11 ingyen présasszony kolbász a CIA szopó moslékzsidó szifiliszes picsádba nyugodtan írjál vissza hülyeszar nem érdekel mennyire vagy buzeráns
letsgobrandon-2
2023. október 21. 11:21
így kell ezekkel bánni :)))
lajajakab11
2023. október 21. 01:33
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT dupla golyóval! Körönként metiles VODKA "KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! külön kérésre polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak az ostobábbak írjanak vissza ide!!!
eljolesz
2023. október 20. 15:08
Kár érte. Jó ügynök volt. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!