Kijevben gyűlnek össze uniós külügyminiszterek, lesz miről egyeztetniük

2023. október 02. 10:08

A kijevi találkozón téma lesz Ukrajna EU-integrációja, a katonai segítségnyújtás és az Oroszország elleni szankciók további szigorítása.

2023. október 02. 10:08
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir

Az Euractiv arról ír: informális találkozót tartanak uniós külügyminiszterek Kijevben hétfőn. Mint a lap hangsúlyozza: ez az első alkalom, hogy EU-s külügyminiszterek egy Unión kívüli országban, sőt, egy háborúban álló országban találkoznak.

Elmondta Borrell, mitől függ a támogatásuk

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője Kijevben azt nyilatkozta: 

„A támogatásunk nem attól függ, hogyan alakul a háború a következő napokban vagy hetekben”. 

Hozzátette: „Nézzük meg, mi fog történni az Egyesült Államokban, de a mi részünkről folytatjuk és növeljük a támogatásunkat”. Borrell elmondta azt is: „Állandó és strukturális támogatást kell nyújtanunk, mert Európa egzisztenciális fenyegetésével kell szembenéznünk”. Az EU-s vezető szerint Európa tovább növeli katonai támogatását Ukrajna felé, miután az amerikai kongresszus korlátozta Kijev finanszírozását a hétvégén. Kitért arra is: „Ukrajna továbbra is a Világ Élelmiszerprogram (World Food Program) legnagyobb gabonabeszállítója, és ez még egy ok Ukrajna további támogatására”.

 

A kijevi találkozón téma lesz Ukrajna EU-integrációja, a katonai segítségnyújtás és az Oroszország elleni szankciók további szigorítása. Az eseményen az Európai Bizottság részéről részt vesz Várhelyi Olivér, az EU bővítésért felelős biztosa is.

 

Emlékezetes: Az Európai Bizottság októberben fog kiadni jelentést a bővítési tárgyalások alakulásáról. 

Ukrajna pár nappal az orosz támadás megindulása után adta be EU-tagsági kérelmét, 

és pár hónappal később meg is kapta a tagjelölti státuszt. Az EU-tagállamok vezetői decemberben dönthetnek arról, hogy megnyitják-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és esetleg Moldovával is.

Nyitókép: illusztráció, Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij korábbi találkozója (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apa1964
2023. október 03. 17:21
Na végre egy alkalom!
vamonos
2023. október 02. 20:31
Mégis miből akarja az EU tovább támogatni őket? Az átadható fegyverek elfogytak, az EU kasszája meg már most üres. És hol van még 2027, ameddig ki kellett volna tartania a költségvetésnek? A tagállamok csak részben, vagy egyáltalán nem kapták meg a nekik járó pénzt, de azért adjanak még többet az EU-nak, hogy támogathasson egy nyilvánvalóan halott ügyet. Ezt ők se gondolhatják komolyan, kár Zselét hülyíteni vele, no meg az EU csatlakozással. Gyanítom, nem mi leszünk az egyetlenek, akik ellene fognak szavazni.
Vasalo
2023. október 02. 17:31
Remélem Szijjárto majd talál valamilyen kifogást a távollétre, nagyon rosszul nézne ki ilyen barmok társaságában.
tavirozsa2
2023. október 02. 16:58
A szokásos légiriadós jelenet is megrendezésre kerül???...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!