Hátborzongató videó: egy fehér cápa úszkált néhány méterre egy gyanútlan fürdőzőtől

2023. október 06. 08:19

Pánikra azonban semmi ok, „nem vadásznak ránk aktívan”.

2023. október 06. 08:19

Ijesztő videót tett közzé nemrég Scott Fairchild, aki drónok segítségével mutatja be az emberek és cápák interakcióit Kalifornia vizeiben. A felvételen, melyet most is a magasból örökített meg, az láható, ahogy

 egy fehér cápa mustrál alig pár méterről egy úszót.

Fairchild szerint riasztó lehet nézni ezeket a videókat, de ezek „tökéletes mikrokozmoszai” mindannak, ami a nagy fehérekkel kapcsolatban igaz. A férfi hozzátette, hogy a cápák valójában csúcsragadozók, amelyekkel tisztelettel és óvatosan kell bánni. „Egészen biztosan nem kölyökkutyák. 

Viszont rendkívül kíváncsi és intelligens állatok, amelyek nem vadásznak ránk aktívan” 

– hangsúlyozta.

A cápák is megérdemlik a tiszteletünket

Ez a rövid videó bemutatja egy nagy fehér cápa gondolatmenetét és cselekedeteit. „Páratlan vadászkészséggel, alulról és hátulról közelít, megmutatva, hogy az önfenntartás az első, és hogy a meglepetésszerű támadás biztosítja a legnagyobb esélyt a sikerre” – olvasható a kísérőszövegben.

A férfi azt vallja, hogy hasonlóan más, általunk szeretett állatokhoz, mint a bálnák, elefántok és oroszlánok: „a cápák is megérdemlik a tiszteletünket és a védelmünket. Sőt, 

ez óceánjaink egészsége szempontjából elengedhetetlen” 

– hívta fel a figyelmet a kutató.

A vonatkozó felvételt alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 07. 06:08
A cápák rosszul látnak. Vadásznak teknősökre. A kapálózó emberek, pláne matracon, szörfdeszkák hasonlítanak a teknősökre. A cápák támadáskor becsukják a szemüket azért, hogy védjék azt. Úgyhogy a cápatámadások fő oka a tévedés. A másik pedig az, hogy sok helyen etetik a cápákat az emberek azért, hogy odavonzzák őket azért, hogy a turistáknak tudják mutogatni a cápákat. Így a kinyújtott kezű embereket táplálékforrásként kezdik értékelni. Ekkor sem az embert akarják megenni, hanem halat feltételeznek nála.
reepcze
2023. október 06. 21:05
Élek a gyanúperrel, hogy ez a szépfiú (fairchild) csak a monitor előtt ilyen biztos a cápák viselkedését illetően, pedig a puding próbája az evés.
Akitlosz
2023. október 06. 20:01
"Pánikra azonban semmi ok, „nem vadásznak ránk aktívan”." Hiába nem hiszi a szárazföldi patkány, attól ez még igaz. A nagy fehér cápa EM vadászik emberre. Tudományosan bizonyítva. "egy fehér cápa mustrál alig pár méterről egy úszót." Na tetszik látni! Ha kajának nézné, akkor nem mustrálná. Azért mustrál, mert kíváncsi. Az óceánok csúcsragadozója amúgy sem a nagy fehér cápa, hanem a kardszárnyű delfin. Sokkal intelligensebb a cápáknál és csapatban vadászik, ellene nincsen esélye a nagy fehérnek sem. Ja, és a delfinek sem vadásznak emberekre.
Nemtulokos
2023. október 06. 17:38
Kicsit lóg a láb és a jobb könyök alacsony, amúgy szépen úszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!