Horrorszarkákra figyelmeztet a BBC, vészjósló háborúra készülnek a madarak és emberek között

2023. szeptember 29. 12:20

„Őszintén meg vagyok rémülve” – nyilatkozták a lapnak.

2023. szeptember 29. 12:20
Australian Magpie leuconota (Gymnorhina tibicen telonocua) female and her young, Wilson promontory, Victoria, Australia

„Rémuralom” – ezzel a hangzatos főnévvel kezdte az ausztrál szarkák támadásairól szóló beszámolóját a BBC. „Ne fusson el. Utazzon csoportosan. Vigyen magával esernyőt, és viseljen napszemüveget a tarkóján” – folytatták az egyik baljós figyelmeztetéssel, amelyet kiadtak Ausztráliában, mivelhogy 

megkezdték az emberek és a szarkák „az éves területi háborújukat”.

„Az utcák és parkok csatatérré válnak, ahogy a madarak – fentről leereszkedve és hátulról támadva – lecsapnak mindenre, amitől félnek, hogy veszélyt jelentenek az utódokra.”

„Magasan a fészkükben vasmarokkal uralkodnak birodalmuk felett, míg a földön az emberek leporolják védősapkájukat – hagyományosan egy műanyag jégkrémtartályt – és fedezékbe húzódnak.”

„Időnként vért szívnak, rajtaütéseik súlyos sérüléseket, néhány esetben pedig halált is okozhatnak. A szakértők azonban azt állítják, hogy a szarkákat félreértik, és az emberek az agresszorok. És azt szeretnék, ha tudnánk, hogy a béke lehetséges.”

Egy 21 éves helyi például így nyilatkozott a madarakról:

Őszintén meg vagyok rémülve”

„Ezek csendes gyilkosok... Csak annyit láttam, hogy az árnyék a fejem felett egyre nagyobb és nagyobb lesz. Asztmás vagyok, és sprintelnem kellett, asztmás rohamot kaptam a vonaton, csak hogy elmeneküljek ettől a szarkától. Nem tudom, hogy miért utált engem, de utált... Soha nem csináltam semmi rosszat, esküszöm!”

Egy szó mint száz, horrorszarkák

Az ausztrál szarka az eurázsiai szarkához való hasonlóságukról kapta a nevét, amellyel valójában nem is állnak közeli rokonságban. Az ausztrál szarka védett őshonos faj, 

egyesek számára pedig szeretett nemzeti ikon.

Gyönyörű énekük az ausztrálok egyik legmeghatározóbb hangja, és számos kártevő ragadozójaként létfontosságúak az ország ökoszisztémájának.

Nyitókép: Régis Cavignaux / Biosphoto / Biosphoto via AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. szeptember 30. 03:49
Madarak...( Hitchcock) ...2. rész....
dios1968
2023. szeptember 29. 22:16
Na persze
survivor
2023. szeptember 29. 20:34
Passeridae, NEM Corvidae..
survivor
2023. szeptember 29. 20:28
Nem varjúféle....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!