Az ilyen háború a nagyobb potenciálnak kedvez

2023. szeptember 30. 18:20

Ha pedig tényleg áttörnének az ukránok, nem maradna el az orosz mozgósítás.

2023. szeptember 30. 18:20
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Fronthelyzet: alapvetően változatlan. Az ukránok támadnak Verbovénél, elég komoly erőkkel, az időjárás is kedvező – még hetekig. Lehetnek eredmények – lehetnek. Komolyak? Nem valószínű. Unalmas vagyok, de sem ukránok, sem az oroszok nem képesek valódi áttörésre, manőverező háborúra. Arra képesek, hogy lassan erodálják a másikat. Az ilyen háború pedig a nagyobb potenciálnak kedvez.

Pár hete írtam, hogy Mark Milley szavait érdemes elemezni a nyugati megszólalók közül. Sajnos már nyugdíjas, nem tudom az utóda mer-e annyit mondani.

Mit mondott? 200 000 orosz védekezik Ukrajnában. A számot izlelgesse mindenki. Nem ő mondta, de nagyjából 300-350 ezer ukránnal szemben. És így sem sikerült nagyobb áttörést elérni – és ez természetes is, mert nincsen meg az a technikai és számbeli fölény, ami ehhez kellene. A teljes mozgósított ukrán haderő egyébként most 700 ezer körüli – ebben persze a légierő és a flotta is benne van, csak mind a kettő sokkal kisebb, mint az orosz. De ez a tényleg nagy szárazföldi erő még mindig nem elég.

Az oroszok csak részlegesen mozgósítottak – nagy tartalékaik nem is lehetnek, de azért van 80-100 ezer az orosz szárazföldi erőből, aki nem a fronton van. A havi veszteségeket pedig nagyjából pótolni tudják az »önkéntesekből«. Ha pedig tényleg áttörnének az ukránok, nem maradna el az orosz mozgósítás, 2-300 ezernyi friss erőt vélhetően be tudnának hozni. Az oroszok közben elkezdék a tengerparti vasutat építeni, hogy pl. Tokmak ne legyen ennyire fontos startégiai pont. Nem úgy tűnik, hogy bármilyen esetben feladnák a harcot.

Emellett ott van az orosz légifölény, hatékonyak az ukrán drón, HIMARS és Strom Shadow csapások, sok kárt okoznak – csak azt sok egyébként intelligens ember sem képes láthatóan felfogni, hogy az orosz 500, 1000 és 1500 kilós légibombák micsoda pusztítást visznek véghez az ukránok között. Nem csak az oroszok halnak, ez nem egy film, amiben Rambo vagy Clint Eastwood elé felsorakoznak a gonoszok és halomra hullanak. Legalább akkora az ukrán veszteség, mint az orosz.

Az orosz légibombákat kérem nem érdekli, kinek drukkol ez vagy az. Ukrajnának győznie kell abban az értelemben is, hogy kiverik az oroszokat mindenhonnan – mondják sokan, akik 2 éve még a leszerelésért is küzdöttek és toxikus férfiasságot láttak a hadseregekben.”

Nyitókép: STR / PRESS-SERVICE OF COMMANDER-IN-CHIEF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. október 01. 22:41
Ukrajna saját magát szivatja már másfél éve. Nyelvtörvényt, oktatási törvényt kellett volna csak visszavonniuk. Így meg kész, kampec, végük van örökre. Energiarendszerük romokban, a mezőgazdaságuk is, amik valamennyire működtek még másfél éve.
Stingary76
2023. október 01. 13:31
Az ukrán ellentámadás semmiféle eredményt nem ért el, nulla. Ráadásul az orosz foglalt el területeket pluszban. Abból is látszik, hogy az ukrán ellentámadás totálisan befuccsolt, hogy a maintstream nyugati médiában is erősen lecsökkentek az erről szóló hírek. Ukrajna a végét járja, idén már annyi lesz nekik, az orosz meg elkezd szép lassan indulni előre.
Csomorkany
2023. október 01. 11:26
Tulajdonképpen nem tudom, miből gondolja Ukrajna, hogy a fronton legyőzheti az oroszokat. Ami van, az egy patthelyzet, és nem az ukránoknak áll a zászló hosszú távon. Donbassz visszaszerzésére kb. annyi a reményük, mint hogy mi visszakapjuk Erdélyt.
Namond
2023. október 01. 10:55
Demkónak kezdenek kétségei lenni, hogy kié nagyobb. Tehát Demkó azért komázott mind idáig a lehengerlő ukrán győzelemmel, mert az ellenségeskedést kirobbantó US és csicskája a NATO nagyobb potenciál, mint az oroszok. Olyannyira, hogy leírja amit az intervenció kezdete óta elkerült, hogy a harctéri orosz csapatok - a kezdeti 4-5-szörös hátrányban visszavonuló - még most is harmadával-kétötödével kevesebben vannak. Várom mikor írja le a dollár vagy hrivnya szagértő, hogy az Ukrajnába bevonuló legkevésbé sem harcedzett (Afganisztán majd ötven éve volt) zöldfülű orosz rendfenntartó erők visszavonulását, a 2014 óta a luhanszki és donyecki orosz lakosságon gyakorlatozó harcedzett banditák csapatai érték el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!