Politikusok, művészek, sportolók, akik különös vonzalmat éreznek Oroszország iránt

2023. augusztus 14. 13:32

Többen lecserélték az állampolgárságukat, vagy megtartva a régit, felvették az oroszt is, mint például Gérard Depardieu, de a híres francia színész nagyon kiakadt új hazájára Ukrajna lerohanása miatt – az Euronews összeállítása.

2023. augusztus 14. 13:32
PUTYIN, Vlagyimir; Seagal, Steven

Az Euronews arról készített érdekes összeállítást, hogy az elmúlt években mely ismert külföldi politikusok, művészek, sportolók, más magánszemélyek választották új hazájuknak Oroszországot. Ez a téma amiatt lett különösen érdekes, mert a minap kiderült, a volt osztrák külügyminiszter Oroszországba költözött. A Kurz-kormányba a Szabadságpárt javaslatára bekerült Karin Kneissl 2018-as esküvőjén az orosz elnök is személyesen megjelent, így nem véletlen, hogy költözött, azt mondta, a fenyegetések és oroszországi kapcsolatai miatt hagyta el szülőföldjét.

A háborús bűnös szerb elnök, Slobodan Milošević felesége és fia 2003-ban menekült Moszkvába azok után, hogy Szerbiában csalásért és egyéb bűncselekményekért indítottak ellenük eljárást. Mirjana Marković – aki Szerbiában egyetemi tanár volt, és egy szélsőbaloldali párt vezetője – Oroszországban emlékiratának írásával múlatta az időt, miközben odahaza fiával együtt egy cigarettacsempész-hálózat működtetésével és jogtalan lakáskiutalásokkal vádolták. 

KGBéla is Oroszországban él, ha igazak a hírek

A menekülés után Moszkvában rekedt Edward Snowdennek négy latin-amerikai ország ajánlott fel tartós menedéket azok után, hogy kiderült: a Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA volt alvállalkozója államtitoknak minősülő dokumentumokat szivárogtatott ki. Maga Snowden 21 országban kért menedékjogot, de – amerikai nyomásra – mindenütt elutasították.

Az azilumot felajánló Ecuadorba, Nicaraguába, Bolíviába és Venezuelába azért nem tudott eljutni, mert nem indult közvetlen járat Oroszországból, ő pedig attól tartott, hogy átszálláskor őrizetbe veszik amerikai követelésre. Az Egyesült Államokban ugyanis titkos dokumentumok eltulajdonításáért és kémkedésért indítottak eljárást ellene. 

Edward Snowden kilenc évvel politikai menedékkérelmének beadása után, tavaly kapott orosz állampolgárságot, 

ami minden kiadatási törekvést meghiúsít.

Öt év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyektől a Kúria Kovács Bélát, a Jobbik egykori európai parlamenti képviselőjét. Korábban még csak kémkedés előkészítése miatt került a vádlottak padjára, harmadfokon azonban bebizonyosodott, hogy a kémkedést meg is valósította, így súlyosbították a korábbi verdiktet. Az ítélet kihirdetésekor azonban már bottal üthették nyomát. KGBéla – ezen a néven vált ismertté – már rég letelepedett Moszkvában.

Több sportoló is náluk kötött ki

A sportolók közül a Japánban született, de amerikai színekben is versenyző Kavagucsi Jukót a jégtánc iránti szerelme, és a partnere iránti rajongása késztette arra, hogy Szentpétervárra költözzön, 2008-ban pedig orosz állampolgárságot és új nevet kapott: azóta Юко Кавагути-nak hívják. Szergej Karjakin, minden idők legfiatalabb sakk nagymestere a krími Szimferopolban született, de 2009-ben – jóval az orosz elcsatolás előtt – ukrán állampolgárságát orosz útlevélre cserélte, és Moszkvába költözött. Szülőföldjének, a Krím-félszigetnek Oroszország által történő elfoglalását 2014-ben lelkesen támogatta. Az amerikai snowboardos, Vic Wild a sporttársába, az orosz Alena Zavarzinába volt szerelmes, akiért 2011-ben hazát váltott, és feleségül vette a nőt.

Térdsérülése miatt hazájában már leírták Hjú-szú Ant, a dél-koreai gyorskorcsolyázó azonban még nem szándékozta feladni pályafutását, ezért 2012-ben orosz állampolgárságért folyamodott. Tárt karokkal várták. 

„Orosz állampolgár szeretnék lenni. Szeretem az orosz népet, annyira, amennyire az befogad engem. 

Az állampolgárság megszerzése segít áthidalni a szakadékot Oroszország és az Egyesült Államok között” – ezt írta hivatalos kérelmében Roy Jones Jr. A hivatásos öklözőt az orosz elnök is fogadta, és személyesen hagyta jóvá beadványát.

A magát anarchokommunistának valló ketrecharcos, Jeff Monson az orosz állampolgárságra várva a Luhanszki Népköztársaságét is megkapta. Monson ellen eljárást indítottak a Washington állam Capitoliumára festett, anarchista falfirkái miatt, 2007-ben. Idén májusban aztán becsengetett az Egyesült Államok isztambuli konzulátusára, és visszaadta útlevelét. „Az USA politikája miatt mondtam le amerikai állampolgárságomról” – idézte a TASZSZ hírügynökség Monsont, aki saját műsort kapott a Russia Today propagandaadón. A ketrecharc egyébként Putyin egyik kedvenc sportja.

Brittney Griner kosarazó csak átmenetileg költözött Oroszországba, mégis ő járt a legrosszabbul azok után, hogy poggyászában egy grammnál is kevesebb kannabiszolajat találtak, amelyet arizonai orvosa írta fel neki, Oroszországban azonban tiltott szernek számít. Kilenc évre ítélték, helyzetét pedig csak súlyosbította, hogy az azonos neműekhez vonzódik. A remek játékos, az amerikai olimpiai válogatott egykori tagja, először Kínába szerződött, ahol az amerikai gázsija tizenkétszeresét kereste, majd csapatot váltott, és Jekatyerinburgba szegődött, ahol 2022-es lebukásáig játszott. A kosarazónőt végül a „halál kalmárának” nevezett Viktor But fegyverkereskedőre cserélték, aki az Egyesült Államokban 25 év börtönbüntetését töltötte, mert fegyvereket adott el olyan embereknek, akik amerikaiak megölését tervezték.

Gérard Depardieu, Steven Seagal

„Jó, hogy a »különleges katonai művelet« ritkította Oroszország hazug támogatóinak sorait, akiktől korábban szégyelltünk megszabadulni” – így reagált Alekszej Zsuravljov, az orosz radikális Rodina párt nagyhangú vezetője arra, hogy az orosz állampolgárságot szerzett Gérard Depardieu napokkal az Ukrajna ellen indított orosz invázió után elítélte az orosz támadást, az orosz elnököt „őrült és elfogadhatatlan túlkapással” vádolta, majd úgy döntött, hogy az Oroszországban kapott ingatlanok értékesítéséből befolyt összeget a háború ukrán áldozatainak ajánlja fel. Ugyanezzel a céllal három koncertet is adott a Théâtre des Champs-Élysées-ben 2022 márciusában, és a bevételét szintén az ukrán károsultaknak utalta.

Egészen addig Vlagyimir Putyin szinte a tenyeréből etette Gérard Depardieu-t azok után, hogy a népszerű színész hazája adópolitikája elől külföldre menekült: először Belgiumba, majd Oroszországba, ahol elnöki dekrétummal állampolgárságot kapott, továbbá két lakást a Csecsenföldön, egyet pedig a mordoviai Szaranszkban. Nem sokkal később Oroszországot „nagyszerű demokráciának” nevezte, 

Putyint pedig egyenesen II. János Pál pápához hasonlította. Az elnök iránti lelkesedése a háború kirobbantása után lelohadt, 

a Dosztojevszkij, Tolsztoj, Gogol, Paszternak, Csajkovszkij, Prokofjev és Sosztakovics által oly szépen jellemzett orosz nép iránt azonban változatlanul „különös vonzalmat érez”.

Steven Seagal apai nagyszülei oroszországi zsidóként emigráltak az Egyesült Államokba. A híres színész a japán harcművészet, az aikidó mestere, így gyorsan elnyerte az orosz elnök kegyeit: Putyin személyesen nyújtotta át Seagal orosz útlevelét 2016 novemberében. Ez az amerikai színész harmadik állampolgársága, mert ugyanannak az évnek a kezdetén, januárban már megszerezte a szerbet is. Steven Seagal nem költözött Oroszországba, viszont rendszeres vendég volt ott. Ramzan Kadirov csecsen hadúrral tárgyalt, és részt vett a Keleti Gazdasági Fórum vlagyivosztoki ülésszakán.

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) Steven Seagal amerikai színésszel a Vlagyivosztok mellett található Russzkij-sziget óceanáriuma előtt 2015. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Kreml/Ria Novosztyi/Pool/Alekszej Druzsinyin)

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 14. 18:22
Seagal Pityu eljutott oda, ahova a Vöröskereszt nem: orosz hadifogolytáborba. Abba, amit szétrakétáztak a hoholok, mielőtt a bajtársak vallottak volna.
B_kanya
2023. augusztus 14. 18:19
"Akitlosz 2023. augusztus 14. 14:46 Nyugat-Európa és Észak-Amerika, de még Ausztrália is elnégeresedik, elmuzulmánosodik és megbuzeránsosodik." A prájd Ramadán alatt mókás lesz :)
KBA98
2023. augusztus 14. 18:14
A sok szemét, akinek fogalma sincs a tisztességes újságírásról, minek szólal meg, egyáltalán miért létezik? A világbajnokságon indulhatnak orosz sportolók? Mert ha nem akkor miért világbajnokság?
Akitlosz
2023. augusztus 14. 15:07
"A hivatásos öklözőt az orosz elnök is fogadta, és személyesen hagyta jóvá beadványát." Civilizált országokban ez így szokás. Magyarországon is a magyar király joga magyar állampolgárságot adni. Nem másé. Senki másé. Ja, hogy posztbolsevista köztársaságban nincsen magyar király! Hát az pech!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!