Kiderült: a Romániában felrobbant töltőállomás három éve nem rendelkezett működési engedéllyel

2023. augusztus 27. 22:17

Három civil áldozat továbbra is válságos állapotban van.

2023. augusztus 27. 22:17
Romanian firemen attempt to estinguish fire during an intervention in Crevedia village, Romania August 27, 2023. One person died and 46 were injured after two explosions rocked a liquified petroleum gas station close to Romania's capital Bucharest on Saturday, officials said. The injured included 26 firefighters who rushed to the scene in Crevedia commune, north of the capital, following the first explosion, according to the government. One person was killed.

Több mint három éve visszavonta a tűzoltóság annak a romániai autógáz-töltőállomásnak a működési engedélyét, amelynél halálos áldozatokat is követelő, több lakóházat lángra gyújtó és több mint 50 ember sérülését okozó robbanások történtek szombat este.

A katasztrófavédelem vasárnapi közleménye szerint a 2011-ben kiadott engedélyt éppen azért vonták vissza, mert

a 4000 literes tárolási kapacitással rendelkező létesítmény berendezéseit tűzveszélyesnek ítélték,

nem voltak már megfelelő távolságra a villanyvezetékektől és más ingatlanoktól, és egy ellenőrzés során megállapították, hogy a tűzvédelmi előírásokat megsértve töltöttek át LP-gázt egyik tartálykocsiból a másikba.

Alex Florenta, Románia legfőbb ügyésze szerint az ügyben indult bűnvádi eljárás során az már kiderült, hogy a szombat esti első robbanás is hasonló okok miatt következett be: szabálytalan áttöltési manővert végeztek két tartálykocsi között, amikor a vezeték közelébe került nyílt láng pusztító erejű robbanást okozott, több ember súlyos sérülését idézve elő.

A nagyobb pusztítást és a legtöbb sérülést a nem sokkal később bekövetkezett második robbanás okozta,

amikor már a nagy erőkkel helyszínre vonuló tűzoltók azt próbálták megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos házakra. A hatások vasárnapi közlése szerint a robbanások nyomán 58 ember sérült meg, közülük 43 belügyi alkalmazott, többnyire tűzoltó.

A tragédia áldozatainak száma vasárnap kettőre emelkedett,

miután egy teste 95 százalékán égési sérüléseket szenvedett nő meghalt. Az első, szombati halálos áldozat az ő férje volt, aki nem égési sérülések miatt, hanem a felesége állapota láttán bekövetkezett szívroham következtében vesztette életét.

Miután szombat éjszaka Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy Románia nem rendelkezik elegendő, jól felszerelt kórházi hellyel a súlyos égési sérültek ellátására és nemzetközi segítséget kért, vasárnap elkezdődött a súlyos, de szállítható állapotban lévő sérültek átszállítása belgiumi, olaszországi, németországi és ausztriai kórházakba.

Három civil áldozat azonban továbbra is válságos állapotban van, ezért őket nem lehet külföldi kórházba szállítani.

***

(MTI)

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 31. 12:22
Na és az kinek a hibája, hogy három évig üzemelhetett tovább engedély nélkül? A tűzoltóság is felelős.
bölcsuhú
2023. augusztus 28. 13:10
Új fejlemény: a polgármester lemondott s kilépett pártból!
bölcsuhú
2023. augusztus 28. 11:45
A töltőállomás tulajdonosának apja, a Duna -parti Caracal város szocdem polgármestere, s most védi a fiát (nem is volt töltőállomás, csak ott pihentek a ciszternás autóik, stb).
optimiska-2
2023. augusztus 28. 11:09
Amcsi LNG? Nagyot szól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!