Euractiv: Hogyan lehet megakadályozni, hogy Orbán vezesse a Tanácsot?

2023. június 07. 09:56

A soros elnökség megszüntetésével – olvasható Alin Mituta (Renew Europe) cikkében.

2023. június 07. 09:56
null

Orbán Viktor 13 hónap múlva a Tanács tényleges elnöki posztjáról fogja vezetni az Európai Uniót. Nyilvánvaló, hogy cselekvésre van szükség – olvasható Alin Mituta (Renew Europe) cikkében. Az EP hivatalosan felkérte az EU vezetőit, hogy akadályozzák meg, hogy Magyarország átvegye a Tanács elnökségét. Emellett komolyan fel kell tennünk magunknak a kérdést: folytassuk–e a Tanács soros elnökségét, amely a múlt öröksége, vagy reformáljuk meg és állítsunk fel egy stabil elnököt a Tanács élére, ahogyan a többi uniós intézmény működik?

Az Orbán-kormány az uniós érdekek ellen dolgozott

A Tanács elnöksége – feltéve, hogy tisztességes közvetítőként jár el – ténylegesen megolajozhatja az uniós döntéshozatali folyamat kerekeit. Az uniós jog és az alapvető uniós értékek megsértéséhez kapcsolódik azonban néhány olyan kérdés, amellyel egy esetleges magyar elnökségnek foglalkoznia kell majd. Akkor hogyan tudna egy olyan tagállam, amely számtalanszor bebizonyította, hogy képes az uniós értékek és a jogállamiság megsértésére, és ezért a 7. cikk szerinti eljárással néz szembe, hitelesen elkötelezni magát e kérdések kezelése mellett?

Magyarország bebizonyította, hogy a közös uniós érdekeket nem tudja egy szintre, pláne nem a nemzeti érdekek elé helyezni. Az uniós költségvetés blokkolásával való fenyegetéstől kezdve az Ukrajnának nyújtott uniós segélyek tényleges leállításáig az Orbán-kormány az uniós érdekek ellen dolgozott, és most azon van, hogy még nagyobb befolyást szerezzen az EU napirendjére. Rövid távon van néhány eszköz az uniós intézmények rendelkezésére, hogy megvédjék az Európai Unió jó működését azokkal a szereplőkkel szemben,

akik az utóbbi időben nem tettek mást, mint aláásták azt.

Az uniós vezetők minősített többséggel szavazhatnak a tanácsi elnökségek átrendezéséről, és ezzel figyelmeztetésként Orbánnak és az ő módszereiknek elhalaszthatják Magyarország elnökségét. Súlyosabb intézkedés lenne a magyar elnökség teljes megszüntetése és felosztása Spanyolország és Belgium között. És erre is van precedens, mégpedig az, amikor a Brexit után távozó Nagy-Britanniát 2017-ben megkerülték a tanácsi elnökségtől. Hosszú távon azonban a problémás elnökségek kihagyása nem igazán jelent megoldást. Így az EU intézményi felépítésének komoly átalakításon kellene átesnie, hogy alkalmazkodni tudjon az új kihívásokhoz, és tükrözze azokat a demokratikus elveket, amelyekkel mindannyian büszkélkedünk.

A problémák napról napra nőnek

Ez például azt jelenti, hogy a Tanácsot valódi jogalkotó kamarává kell átalakítani egy olyan európai tanácsi határozat révén, amely a 10 tanácsi formációt egyetlen egységgé redukálná, amelynek elnöke az Európai Tanács elnöke lenne. Az Általános Ügyek Tanácsa különösen az EP plenáris üléseihez hasonlóan a nyilvánosság előtt ülésező jogalkotási tanácsként működne. A többi tanácsi formáció átlátható előkészítő struktúraként működne, és a parlamenti bizottságok működéséhez hasonlóan rendszeresen tartana nyilvános üléseket. Ennek a lehetőségnek számos előnye van. Először is, valódi kétkamarás jogalkotási rendszert hozna létre, amelyben a Tanács és a Parlament egyaránt részt vesz, a Bizottság pedig végrehajtó szervként működik. Másodszor, megszabadulna a régi elnökségi rendszertől, amely lehetővé tette a tagállamok (még az eurofób tagállamok számára is), hogy befolyásolják a jogalkotási napirendet.

Harmadszor, egyszerűsítené az EU egyik kulcsfontosságú intézményének működését és közérthetőségét, erősítve annak demokratikus hitelét. Negyedszer, hatékonyabbá teszi a döntéshozatalt. Ez a konkrét megoldás már része az EP–ben megvitatásra váró, „Parlamentarizmus, európai polgárság és demokrácia” című szélesebb körű jelentésnek,

amelynek megvalósítása esetén felfrissített és hiteles uniós demokrácia jönne létre.

A problémák napról napra nőnek, legyenek azok külső vagy belső problémák, és nem folytathatjuk egy olyan intézményi rendszerrel, amelyet félmegoldásként hoztak létre a múlt században, amikor talán volt értelme egy hat tagállamból álló konfigurációnak, de most cserbenhagy bennünket a 21. század hatalmas kihívásaival szemben. A Tanács működésének megváltoztatása fontos lépés lenne ebbe az irányba, és az a kilátás, hogy Orbán Viktor áll az Unió élén, minden eddiginél erősebbé teszi ezt a szükségszerűséget.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fabulon a bőre őre
2023. június 07. 20:57
Egyébként mondhatni, megnyugtató, hogy egyre másra kiizzadnak magukból valamit. Ez jelzi, hogy félnek. Nem Magyarországtól, nem a JÓ példájától. Miért nem hallgatják agyon a teljesen elszigetelődött Orbánt? Az, hogy nem teszik, jelzi, hogy nagy a baj. Valójában, amit Orbán eddig Brüsszel elleni harcként állított be a moslék szerint alaptalanul, azt most félelmükben tavalyelőtt nyár óta nyíltan bemutatják. Hiába hisztizett és genderezett akkor U. von der Pfizer, Orbán nyert. Hiába nem tetszik a háborúellenesség, migránsellenesség, Orbán nyer. Jön az EU-választás, Orbán kötelezően nyerni fog. A központi német koalíció degeneráltsága olyan mértékű, ami Mürkül minden aljasságát felülmúlja, talán eleve így is számolt. Nő a feszültség, és ez a gyenge és ostoba kezdőket gyorsan el fogja ásni. Egy év hosszú idő. A többi országban az arányos választás miatt sok kisebb-nagyobb csoport bekerülhet az oroszoknak köszönhetően, ez nem az USA.
dezilluzionista
2023. június 07. 15:30
Karantén.
Akitlosz
2023. június 07. 14:28
Még ha ezekben a javaslatokban esetleg lenne is jó ötlet, akkor is elfogadhatatlanok, mert nem az EU hosszú távú érdekei szülték ezeket a javaslatokat, hanem csupán az aktuálpolitika. Egyszerűen Magyarországgal akarnak kicseszni. S ilyen szempont alapján nem lehet egy birodalmat sikeressé tenni. Ez olyan, mint amikor Róma küldte a légióit, ha a területén lázadás tört ki. Az EU-nak légiói ugyan nincsenek, ámde jogászai és rosszindulatú politikusai annál bővebben.
Akitlosz
2023. június 07. 14:23
Reformjavaslatom nekem is van. Vezesse be az EU az egész EU-t érintő ügyekben a népszavazást! S a népszavazások eredményétől függetlenül kötelezően hajtsa végre a döntést! Ha már annyit papolnak a ma nem létező demokráciáról, akkor elkezdhetnék végre megvalósítani azt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!