Mintha 1914-et akarnánk újra játszani, csak sokkal nagyobb léptékben

2023. január 26. 17:04

Az állam létét veszélyeztető támadás esetén a Kremlnek joga van elrendelni az atomarzenál bevetését. Interjú.

2023. január 26. 17:04
null
Gerold Otten

„Nem örülök különösebben a döntésnek – közölte a Magyar Hírlappal a német Bundestag védelmi bizottságának AfD-s tagja, Gerold Otten. A légierő nyugállományú ezredese hangsúlyozta, hogy számos, egyelőre megválaszolatlan kérdést vet fel a Scholz-kabinet bejelentése, mely szerint Leopard 2-es tankokkal fogják ellátni Ukrajnát. Még az sem teljesen egyértelmű, mutatott rá, hogy a Bundeswehr vagy a gyártó rendelkezésére álló kapacitás terhére teljesíti-e Berlin a vállalását.

Az ukránok függetlenségért és területi integritásukért vívott harcuk iránti teljes együttérzés mellett le kell szögeznem, hogy senki sem tette még világossá, hogy mi a pontos célja Kijev széleskörű katonai, politikai és pénzügyi támogatásának a Nyugat részéről! Van egy szlogen, miszerint Ukrajnának győznie kell, de a »győzelem« definíciójával adós maradt a politikai vezetés – mondta a képviselő.

Ukrajna a háború közel egy éve alatt megvédte a függetlenségét, ami önmagában felér egy diadallal – vélekedett Otten, annak ellenére, hogy Oroszország integrálta a Krímet és magához csatolta a többségében oroszok lakta szakadár területeket.

A tankok nem támadó fegyverek? Mi történik, ha az ukrán katonák német fegyverekkel visszafoglalják ezeket a területeket? A háború véget ér a 2014-es határokon? – sorolta a kérdéseit, amelyek azért is válaszra szorulnának, mert az orosz alkotmány szerint Moszkva egyetlen négyzetcentiméternyi területéről sem mondhat le, az állam létét veszélyeztető támadás esetén pedig a Kremlnek joga van elrendelni az atomarzenál bevetését.”

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: RONNY HARTMANN / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. január 26. 18:41
Melyik államról beszélsz? A szerbiai lokális háború eszkalátoráról? "Európai államférfiak és tábornokok már egy generáció óta tudták, hogy (az orosz) mozgósítás háborút jelentett Ausztriával és Németországgal. 'A mobilizáció egyenlő a hadüzenettel' - mondta a francia tábornoki kar főnöke, Charles Boisdeffre tábornok III. Sándor cárnak 1892 júliusában, egy nappal azután, hogy Franciaország és Oroszország katonai szövetségre lépett. 'A mozgósítás kötelezi az ember szomszédját, hogy ugyanazt csinálja' – magyarázta a tábornok. 'Ha a szomszédod mozgósít egymillió embert a határodon és te nem csinálsz semmit, az olyan, mint amikor egy ember, akinek pisztoly van a zsebében, megengedi a szomszédjának, hogy az a halántékához szorítsa a fegyverét anélkül, hogy a sajátját előrántaná.' Sándor cár egyetértett: 'Én is pontosan így értelmezem az ilyen helyzetet.'" Forrás: Jack Beatty: The Lost History of 1914, Reconsidering the Year the Great War Began (1914 elfeledett története, a Nagy Háború kezdete évének újragondolása), Walker & Co., 2012, 59.old.)
Akitlosz
2023. január 26. 18:40
Ukrajna mit független ország? Ha Ukrajna független ország lenne, akkor egy-két hét alatt összeomlana.
Dorset Naga
2023. január 26. 17:38
Elméletileg igaza van, de az ukránok semmit nem érnek ezekkel a tankokkal. Ugyanott végzik, mint a többiek, kiégve megrozsdásodva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!