Kínával közösen készülnek feltárni egy olajmezőt az afganisztáni tálibok

2023. január 05. 18:25

A kínai CAPEIC vállalat első körben 56 milliárd forintnak megfelelő összeget tervez befektetni a közös projektbe.

2023. január 05. 18:25
null

 A többmilliós kínai befektetésről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Kabulban a tálibok bányászati és olajügyi minisztere kínai partnereivel egy közös sajtótájékoztató során – számolt be a Tolonews helyi hírtelevízió.

Az egyezség keretében Afganisztán három északi tartományában az Amu-Darja medencéjében fognak olajmezőket feltárni.

A kínai CAPEIC vállalat első körben 150 millió dollárt (56 milliárd forint) tervez befektetni a közös projektbe,

amely mintegy háromezer munkahelyet teremthet – értesült a hírtelevízió.

20 százalékos részesedést kapnak a tálibok

A tálib kormány kezdetben 20 százalékkal fog részesedni a nyereségből. Ez a legnagyobb gazdasági projekt a szélsőségesek 2021 augusztusi hatalomátvétele óta.

Afganisztán gazdag ásványkincsekben, ezek becsült értéke akár az ezermilliárd dollár értéket is meghaladhatja, de az utóbbi négy évtized konfliktusai miatt alig tudta kiaknázni ezt. Mindemellett hiányzik a nagyszabású kitermeléshez szükséges infrastruktúra, így az utak, a vasúti hálózat és a megfelelő áramellátás. Tovább nehezítik a kitermelést az ország domborzati viszonyai és a tengeri kijárat hiánya.

A biztonság is komoly tényezőként merül fel. Decemberben merényletet követtek el az országban egy szálloda ellen, amelyet főleg kínai üzletemberek vettek igénybe. Bár a tálibok a biztonsági helyzet javulását ígérték, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számos támadást követett el az utóbbi időben.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. január 06. 07:57
Hosszútávon úgyis Kína lesz a nyerő. Nem csoda, hogy az usa addig akarja gyorsan legyőzni az oroszokat, amíg komolyan meg nem gyűlik a baja Kínával. Ami előbb-utóbb be fog következni.
stug
2023. január 05. 23:45
Legalább nem a gonoszusa zsákmányolja ki őket.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. január 05. 21:13
Az hogy milyen röfögést váltott ki a libernyákokból jól mutatja a jelentőségét. Pénz beszél, kutya ugat.
minekkellregisztralni
2023. január 05. 19:31
Nahát, nem demokratikusan lebombázza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!