Az idő nem Ukrajna oldalán áll

2023. január 08. 09:44

A tárgyalásos tűzszünet elfogadhatatlan.

2023. január 08. 09:44
null
Condoleezza Rice, Robert M. Gates

„Ami az ukrajnai háborút illeti, jelenleg az egyetlen dolog, ami biztos, hogy a harcok és a pusztítás folytatódni fog.

Vlagyimir Putyin továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy egész Ukrajnát visszahozza orosz ellenőrzés alá, vagy – ha ez nem sikerül – elpusztítsa, mint életképes országot. Úgy véli, hogy történelmi végzete – messiási küldetése – , hogy visszaállítsa az Orosz Birodalmat, és ahogy Zbigniew Brzezinski évekkel ezelőtt megjegyezte, Ukrajna nélkül nem létezhet Orosz Birodalom.

Mindketten többször foglalkoztunk már Putyinnal, és meggyőződésünk, hogy úgy gondolja, az idő az ő oldalán áll: azt hiszi, hogy meg tudja fárasztani az ukránokat, és hogy az Egyesült Államok és Európa egysége és Ukrajnának nyújtott támogatása végül erodálódni és megszakadni fog. Az biztos, hogy az orosz gazdaság és az emberek szenvedni fognak a háború folytatásával, de az oroszok sokkal rosszabbat is elszenvedtek már.

Putyin számára a vereség nem opció. Nem engedheti át Ukrajnának azt a négy keleti tartományt, amelyet Oroszország részének nyilvánított. Ha idén katonailag nem tud sikerrel járni, akkor meg kell tartania az ellenőrzést a kelet- és dél-ukrajnai pozíciók felett, amelyek a jövőben kiindulópontot jelentenek az újabb offenzívákhoz, hogy elfoglalja Ukrajna Fekete-tengeri partvidékének többi részét, ellenőrzése alá vonja a teljes Donbasz régiót, majd nyugat felé haladjon. Nyolc év választotta el Oroszországot a Krím elfoglalásától és a közel egy évvel ezelőtti inváziótól. Számítson arra, hogy Putyin türelmes lesz, hogy elérje a célját.

Eközben, bár Ukrajna hősiesen reagált az invázióra, és a hadserege kiválóan teljesített, az ország gazdasága romokban hever, az emberek milliói elmenekültek, infrastruktúrája tönkrement, és ásványkincseinek, ipari kapacitásának és jelentős mezőgazdasági területeinek nagy része orosz ellenőrzés alatt áll. Ukrajna katonai képessége és gazdasága most szinte teljes mértékben a Nyugat – elsősorban az Egyesült Államok - által biztosított mentőövektől függ. Egy újabb jelentős ukrán áttörés és az orosz erőkkel szembeni siker hiányában a nyugati nyomás Ukrajnára a tűzszünetről szóló tárgyalások érdekében egyre nagyobb lesz, ahogy a hónapokig tartó katonai patthelyzet eltelik. A jelenlegi körülmények között bármilyen tárgyalásos tűzszünet az orosz erőket erős pozícióban hagyná, hogy bármikor folytassák az inváziót, amikor csak készen állnak rá. Ez elfogadhatatlan.

Egy ilyen forgatókönyv elkerülésének egyetlen módja, ha az Egyesült Államok és szövetségesei sürgősen biztosítják Ukrajnának a katonai ellátmány és képességek drámai növelését – ami elegendő ahhoz, hogy elrettentsen egy újabb orosz offenzívától, és lehetővé tegye Ukrajna számára, hogy visszaszorítsa az orosz erőket keleten és délen. A kongresszus elegendő pénzt biztosított az ilyen megerősítéshez; most az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek olyan döntésekre van szükségük, hogy az ukránok rendelkezésére bocsássák a szükséges további katonai felszerelést - mindenekelőtt mozgó páncélosokat. Az Egyesült Államok csütörtöki megállapodása a Bradley harcjárművek biztosításáról dicséretes, bár már késő volt. Mivel az amerikai Abrams nehéz harckocsik küldése komoly logisztikai kihívásokkal jár, Németországnak és más szövetségeseknek kellene ezt az igényt kielégíteniük. A NATO-tagoknak továbbá nagyobb hatótávolságú rakétákat, korszerű drónokat, jelentős lőszerkészleteket (beleértve a tüzérségi lövedékeket is), több felderítési és megfigyelési képességet és egyéb felszerelést kellene biztosítaniuk az ukránoknak. Ezekre a képességekre nem hónapok, hanem hetek alatt van szükség.”

Nyitókép: Az önkéntesek által a kelet-ukrajnai Bahmutnál lévő frontvonalról elszállított autó roncsát nézik érdeklődők a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. január 3-án. Az autóroncsok kiállításával a szervezők a fronton harcoló katonáknak gyűjtenek új járművekre.
MTI/EPA/Mikola Tisz

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2023. január 09. 21:58
Ben Hodges válaszát is érdemes elolvasni. Véresszájú a fickó, és a saját propagandájuk hatása alá került. Szerinte a hoholok nem szenvednek hiányt semmiből, és hétről-hétre javul a logisztikai helyzetük.
balbako_
2023. január 09. 08:13
Az oroszok felkínálták a tűzszünetet az amerikai külügy meg válaszolt. De Ukrajnára itt senki sem kíváncsi ez nem tűnt fel?
zuriktodor
2023. január 08. 23:26
Nagyon nehéz Ukrajnába vinni a harckocsikat (amiket amúgy Irakba és Afganisztánba nem volt nehéz eljuttatni), eztért azt adjon Németország. Ügyes.
néhai Ch.Pilot
2023. január 08. 21:31
"Vlagyimir Putyin továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy egész Ukrajnát visszahozza orosz ellenőrzés alá, vagy – ha ez nem sikerül – elpusztítsa, mint életképes országot. Úgy véli, hogy történelmi végzete – messiási küldetése – , hogy visszaállítsa az Orosz Birodalmat, és ahogy Zbigniew Brzezinski évekkel ezelőtt megjegyezte, Ukrajna nélkül nem létezhet Orosz Birodalom." Ez persze nem igaz, hanem nagyjából az ellenkezője. Vagyis: A Nyugat továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy egész Oroszországot betagozza a Globális Világhatalom ellenőrzése alá, vagy – ha ez nem sikerül – elpusztítsa, mint életképes országot. Úgy véli, hogy történelmi végzete – messiási küldetése – , hogy felállítsa az Globális Világbirodalmat, és ahogy Zbigniew Brzezinski évekkel ezelőtt megjegyezte, hogy tudniillik Ukrajna nélkül nem létezhet Orosz Birodalom, úgy Oroszország nélkül nem létezhet Globális világbirodalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!