Bírálja az európai tudományos világ az EU digitális reformját

2022. április 06. 12:40

A digitális szolgáltatásokról szóló tervezet olyan többletköltségeket és adminisztratív terhet jelenet, ami ellehetetleníthetni az európai felsőoktatási és kutatási intézmények munkáját.

2022. április 06. 12:40
null

Tegnap az európai kutatóintézeteket, egyetemeket képviselő szervezetek közös nyilatkozatban bírálták az Unió online platformokat érintő jogszabálytervezetét, és arra kérték Brüsszelt, hogy

a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály véglegesítése során vegyék figyelembe az akadémiai világ szempontjait is. 

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA) egyik legfőbb célja, hogy megteremtse az internetes szolgáltató platformok felelősségi szabályait, elszámoltathatóvá téve azokat. A cikkben szóban forgó digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) az internetes szférában úgy nevezett „kapuőr” szerepet betöltő tartalomközvetítő platformok tisztességes piaci működését hivatott garantálni.

, hogy megteremtse az internetes szolgáltató platformok felelősségi szabályait, elszámoltathatóvá téve azokat. A cikkben szóban forgó digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) az internetes szférában úgy nevezett „kapuőr” szerepet betöltő tartalomközvetítő platformok tisztességes piaci működését hivatott garantálni.

A szervezetek szerint a digitális archívumok, könyvtárak, illetve adatbázisok szerepe a kutatásban és az oktatásban is megkerülhetetlen, nélkülük nem lehetne biztosítani az eredményes kutatótómunkát. A nem profitorientált tudományos és oktatási adattárak, digitális archívumok is várhatóan a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály hatálya alá fognak esni,

ezzel nehéz helyzetbe hozva az európai felsőoktatást. 

Ez nemcsak új jogi akadályokat jelenet, hanem többletköltségekkel is jár majd. A szervezetek szerint azonban az új jogszabály egyik legnagyobb problémája, hogy nem követi az eddigi uniós szabályozások gyakorlatát. Eddig az EU-ban a szerzői jogok védelme esetében is külön elbírálás alá estek a tudományos szerveztek és egyetemek, az új jogszabálytervezet megalkotói ugyanakkor még ezt a jól bevált gyakorlatot sem vették figyelembe. 

Az akadémiai szereplők, a tudományos intézményeket tömörítő szervezetek úgy vélik,

a megoldást egyedül az jelentené, ha a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály nem vonatkozna a kutatási és oktatási szektorra.

Azt az EP-javaslatot, hogy csak egyes rendelkezések alól kapjanak felmentést az intézmények a szervezetek nem tudják elfogadni, ezzel ugyanis tovább növekedne az intézmények adminisztratív terhe. 

Az Európai Parlament, a tagállami kormányok képviselőt tömörítő Tanács, illetve az Európai Bizottság döntésén múlik, hogy miként alakul az új jogszabály és a tudományos világ kapcsolata a jövőben. A Bizottság ugyanakkor nem akart nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy az oktatók és kutatók aggályaira milyen választ kívánnak adni.

Gergi-Horgos Mátyás

Borítókép: PAUL FAITH / POOL / AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2022. április 13. 19:26
nyomorult EU, a legszarabb politikusszemetek gyűjtőhelye..., kevés kivétellel... A boszorka a legnyomorultabb politikuskutyák egyike...
Csubszi
2022. április 12. 21:52
Egyáltalán tud valami értelmeset is a sok Eu-s balfácán? Mi szükség ilyen balekokra??
budapesti
2022. április 09. 03:14
Nem szabad betartani az életszerűtlen eus jogszabályokat. Ezeket tudatosan és szisztematikusan meg kell szegni.
foldizs
2022. április 07. 00:40
Majd Gattyán :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!