Charles Michel: Van kapcsolat a jogállamiság és a költségvetés között

2020. szeptember 07. 18:05

Az uniós csúcs zárónyilatkozata csak általánosságban említi a jogállamiság fontosságát, ezért széles teret ad az értelmezésnek – mutat rá az Euronews.

2020. szeptember 07. 18:05
null

Az uniós költségvetés kifizetései a jogállamisághoz vannak kötve, ám ennek részleteit még ki kell dolgozni – mondta az Euronewsnak adott exkluzív interjújában Charles Michel. Az Európai Tanács elnöke azonban hozzátette, a júliusi zárónyilatkozatot többféleképpen lehet értelmezni. 

Van kapcsolat az uniós költségvetés, a helyreállítási alap pénzei és a jogállamiság között. Most az Európai Parlamenttel és a tagállamokkal együtt dolgozzuk majd ki azt, hogy ezt a döntést hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban. Ez nem lesz könnyű, több értelmezés is van jelenleg. De biztos vagyok abban, hogy megoldást találunk majd” – mondta Charles Michel egy Brüsszeli Gazdasági Fórumon.

A portál rámutat, hogy az uniós csúcs zárónyilatkozata tartalmazza, hogy fontos megvédeni az unió pénzügyi érdekeit. Ezek megszegésekor „az Európai Bizottság javasol majd intézkedéseket az Európai Tanács számára minősített többségi eljárással. Az Európai Tanács sürgősséggel visszatér az ügyre”.

Erre a bekezdésre utalva a magyar kormány álláspontja az, hogy a jogállamiság ügye le lett választva a költségvetésről. Hiszen ezt a passzust leginkább költségvetési visszaélésekre lehet alkalmazni, vagyis a jelenlegi formájában a demokrácia hiányára, például a sajtószabadság helyzetére nem adható büntetés. Viszont a zárónyilatkozat általánosságban megemlíti a jogállamiság fontosságát is, ezért széles teret ad az értelmezésnek. Az Európai Parlament viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a jogállamisági gondok esetén a kifizetéseket megtagadhassa az unió. Az ügy nem csak Magyarország, illetve Lengyelország esetében fontos, többen Bulgária esetében is alkalmaznák ezt a passzust, ahol tüntetők hónapok óta követelik a kormány lemondását korrupció gyanúja miatt.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. szeptember 09. 09:02
Ki ez a Schultz klón?
pitypang1125
2020. szeptember 08. 06:56
Ostoba tökfilkó,
krisztoforo48
2020. szeptember 08. 05:28
Az EP-ben és az EB-ben tombol a korrupció!Például mi alapján választották ki a COVID 19 elleni ellenszer gyártóját,amikor sem ellenszer,sem referencia nincs és nem is EU tagországon működik a cég?
luisbathhelena
2020. szeptember 08. 04:52
Az eü tovább lovagol a döglött lovon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!