Trump konzervatív bírók sorát nevezte ki 2016 óta

2020. augusztus 27. 15:45

A tekintélyes Neue Zürcher Zeitung elemzése szerint Donald Trump 2016 óta összesen mintegy 200 bírót neveztetett ki szövetségi szinten, hosszú időre meghatározva ezzel az Egyesült Államok bírósági rendszerének jogértelmezési tendenciáit.

2020. augusztus 27. 15:45
null

A széles nyilvánosságban elsősorban Brett Kavanaugh és Neil Gorsuch legfelsőbb bíróként történő kinevezése keltett jelentős visszhangot. Kavanugh és Gorsuch kinevezésével Trump elérte, hogy az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának kilenctagú testülete túlnyomó többségben konzervatív szemléletű bírákból áll.

Mivel az Egyesült Államokban a szövetségi bírók kinevezése élethossziglani időtartamra szól, ezért az amerikai kormány ellenzéke szerint Trump ezzel akár évtizedekre is bebetonozhatta a konzervatív szemléletű ítélkezést.

Ugyancsak dilemmát jelent a kritikusok szerint, hogy kinevezése óta Trump jelölése alapján az amerikai Szenátus a kerületi bírósági hivatalokba 143, a fellebbezési fórumokra 53, míg a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó bírósági szervezetbe további 2 „konzervatív, túlnyomó többségükben fehér” bírót választott meg.

Az elmúlt majd’ fél évszázadban egyetlen amerikai elnök sem léptetett hivatalba annyi bírót első négyéves ciklusa alatt, mint Donald Trump.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. szeptember 11. 21:38
Gondolom nem tudnának ellenpéldát felhozni, amikor demokrata elnök konzervatív bírókat nevezett ki. Ez így megy: aki kapja marja.
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 04. 15:50
Nagyon helyes, természetes dolog a konzervatív bírók kinevezése. Bár nem ismerem pontosan az amerikai helyzetet, de felháborítónak tartom, ha nem csak konzervatív bírók vannak. Pont ezen a poszton a világon semmi keresni valójuk sincs a bolsevistáknak, ha van ilyen még pozícióban, azt azonnal le kell váltani. Indok: bolsevista.
Akitlosz
2020. szeptember 04. 15:49
Ha esetleg egyértelműek lennének a jogszabályok és a bírók kötelesek lennének azok alapján dolgozni, akkor kevésbé számítana a bírók egyéni ízlése.
makapaka2
2020. szeptember 04. 15:48
De jó lenne ha nálunk is végre eltűnhetne a sok bolsi bíró!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!