Menedékkérők zavarogtak egy német menekültszálláson – 120 rendőr fékezte meg őket

2015. augusztus 21. 01:15

Suhlban egy afgán férfi kitépett több lapot a Koránból, tömegverekedés lett belőle. Tizenheten sérültek meg, fotósokat és operatőröket kergetett a feldühödött tömeg, és egy irodát is szétvert.

2015. augusztus 21. 01:15

Németországban tömegverekedés tört ki egy menedékkérőket befogadó szálláson, az összecsapásban 17 ember, köztük rendőrök sebesültek meg. Az inFranken.de videóriportjában az épületben történt pusztítás látható, illetve az, ahogy egy forgatócsoport menekül a dühös tömeg elől.

Százhúsz rendőr a száz randalírozó ellen

Türingia migrációs minisztere, a zöld Dieter Lauinger egy csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Suhlban működő tartományi központi befogadó állomáson szerda este egy afgán férfi kitépett a Korán egy példányából több lapot, mire több muzulmán vallású menedékkérő rátámadt. Az afgán férfi az állomás biztonsági szolgálatának irodájába menekült, támadói pedig megpróbáltak bejutni a helyiségbe, az őrök ezért riasztották a rendőrséget. A támadók kövekkel, betondarabokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, akik erősítést kértek. Végül 120 rendőr, köztük egy kommandós egység bevetésével sikerült helyreállítani a rendet.

A csütörtök hajnalig tartó összecsapásban a befogadóállomás több mint száz lakója vett részt. A támadók az MDR regionális közszolgálati televízió egy forgatócsoportjára és egy fotóriporterre is rárontottak, míg más menedékkérők megpróbálták útját állni az erőszaknak. Az összecsapásban hét rendőrautóban, két mentőautóban és további két személygépkocsiban is kár keletkezett. 

A zöld politikus szerint nem a zsúfoltság miatt történt

Lauinger a helyszínen tett látogatása során kijelentette, hogy az esetnek következményei lesznek, vallási konfliktusokat pedig semmi esetre sem lehet erőszakkal rendezni. Hozzátette, hogy az incidens nem áll összefüggésben a befogadó állomás zsúfoltságával, az ugyanúgy előfordulhatott volna egy olyan otthonban is, ahol csak 30 menedékkérő lakik. 

Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök az MDR Info hírrádiónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy háborús övezetekből érkezett, súlyosan traumatizált emberekről van szó, és megérti, hogy felforrnak az indulatok, amikor különböző etnikumú és vallású csoportok találkoznak. Azt viszont egyáltalán nem lehet tolerálni, hogy valaki „széttép egy Koránt és a vécébe hajítja”. A szélsőbaloldali Balpárt politikusa szerint az erőszakot azzal lehet elkerülni, hogy a menedékkérőket etnikai, vallási megoszlás alapján elkülönítve helyezik el. Így egy szerdán megnyitott otthonban csak eritreai menedékkérőket szállásolnak el – mondta Türingia miniszterelnöke.

Poszttraumás stressz

A menekültügy területén tevékenykedő aktivistákat és szervezeteket összefogó Türingiai Menekült Tanács szerint az egyes csoportok elkülönítése nem megoldás, a konfliktus pedig az állomás túlterheltségéből fakadt. Az 1200 ember befogadására tervezett intézményben szerdán 1579 menedékkérő lakott. A higiéniai körülmények rosszak, ételosztás idején gyakran 2 órán keresztül kell sorban állni és egy emberre 3,5 négyzetméternél is kevesebb tér jut, ami ellehetetleníti a magánéletet. Az augusztus elején történt első, valamint a szerdai második incidens jól mutatja, hogy ilyen körülmények között könnyen elszabadulhatnak az indulatok – olvasható a civil szervezet állásfoglalásában.

A német pszichoterapeuták szövetségi kamarájának (BPtK) becslése szerint a németországi menedékkérők 40 százaléka a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nevű szorongásos zavartól szenved a hazájában vagy menekülés közben átélt megrázkódtatások miatt, de csupán körülbelül 5 százalékuk részesül pszichoterápiás kezelésben.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. augusztus 21. 17:00
"" Tömegverekedés volt egy német menekültszálláson, mert egy afgán férfi kitépett több lapot a Koránból "" Korán bántotta a Koránt és a másik moszlimoknak nem tetszett. Allahu akbar.
zöldalma
2015. augusztus 21. 16:53
Az afgán már torkig volt az iszlámmal, végre kijut a hazájából, és még itt Európában is a fanatikus társait kell hallgatnia. Nem tud szabadulni ettől a rémálomtól, hiszen ha elhagyja az iszlám vallást, akkor még itt is bajba kerülhet. Ő még jól járt, az afgán kislányt, - akit hamisan azzal vádolták meg , hogy elégetett egy koránt az egyik afgán mecset előtt- kegyetlenül meggyilkolták, és a helyi imám még helyeselte is ezt az aljas gyilkosságot(érted egy pap!!!!!!!). Ez sötét középkor, vagy még annál is rosszabb.
kulalak
2015. augusztus 21. 14:46
"egy afgán férfi kitépett a Korán egy példányából több lapot, mire több muzulmán vallású menedékkérő rátámadt" A Korán mindig fölül van, nem szabad rátenni semmit sem. Stb. Nincs olyan muszlim aki egy Koránhoz tiszteletlenül nyúlna.
nebulo
2015. augusztus 21. 14:06
Tegnap az egyik budapesti pályaudvaron láttam egy kis csoport migránst. Lehettek vagy 10-en, többségük gyerek. Számos megtömött bőröndjükön kívül feltűnő volt, hogy Dolce & Gabanna polókban, Nike cipőkben, és Samsung Galaxy S5 (vagy S6, nem tudom) mobiltelefonokkal készítettek szelfiket. Honnan tellik szegény menenekülteknek több százezer forintos mobiltelefonra, márkás cipőkre és ruhákra? Elgondolkodtató.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!