Visszaállítaná Dánia a határellenőrzést

2015. június 30. 16:19

A schengeni övezet szabályait szem előtt tartva visszaállítaná a határellenőrzést a dán kormány a dán-német határon. Ezzel lényegében a radikális jobboldali Dán Néppárt egyik fő követelését valósítanák meg, ami viszont nem is tagja a kabinetnek.

2015. június 30. 16:19

Dánia vissza akarja állítani a határellenőrzést németországi határán, a jobbközép kormány ezzel a jobboldali populista Dán Néppárt témáját teszi magáévá. Dánia a schengeni övezet szabályait szem előtt tartva vissza akarja állítani a határellenőrzést a német-dán határon - erről tájékoztatta kedden a nemrég kinevezett Kristian Jensen dán külügyminiszter német kollégáját.

Dánia 2011-ben hónapokon keresztül végzett határellenőrzést a német-dán határszakaszon, az egyetlen térségben, amely az országot szárazföldi úton összeköti a kontinenssel. Koppenhága nem útleveleket, hanem bizonyos járműveket ellenőrzött. Az Európai Unió négy évvel ezelőtt panaszt emelt Dánia eljárása miatt.

Az illegális bevándorlás és csempészet korlátozását célzó intézkedés bevezetése a jobboldali, populista Dán Néppárt (DF) egyik legfőbb követelése volt a nemrég tartott parlamenti választásokat követő koalíciós tárgyalások során. A DF végül nem csatlakozott a kormánykoalícióhoz, és a jobbközép liberális pártszövetség kisebbségi kormányt alakított. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök új kormányát vasárnap iktatta be hivatalába II. Margit dán királynő.

Mivel Rasmussen saját pártja, a liberális Venstre csupán 34 mandátummal rendelkezik a 179 fős parlamentben, és a pártszövetség összesen 90 mandátumot szerzett, a kormány a törvényhozás során nagyban függ a parlamentben 37 hellyel rendelkező néppárttól. A DF egyebek mellett az országba igyekvő bevándorlók feltartóztatását szeretné elérni, és népszavazást tartana arról, hogy Dánia továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e, amennyiben a britek 2017 végéig megtartják a maguk referendumát Nagy-Britannia EU-tagságáról.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2015. június 30. 19:09
Neeeem barátocskáim. Mi már anno megszívtuk a törökkel tatárral,némettel, orosszal.Mentek a picsába kérlek alássan. Átveszitek ezeket a boxosokat, afgánokat,szíreket,bantukat, világos?Nem hagyunk a fejünkre szarni, van nekünk szánk is.
illiberator
2015. június 30. 19:00
Nocsak már a dánok is?
Türelem
2015. június 30. 18:23
Példamutató kis nemzet. Nem a szájuk jár, mint Orbánnak és a kormánynak, hanem lépnek. A magyar kormány csak játszik a szavakkal, tesztel mindenkit, fenyegetőzik, s közben semmi érdemi nem történik. A biztonságos országok listája a nagy egészhez képest érdektelen. Az viszont lényegi, hogy elfogadják az EU-s támogatást, s egyben berendezkednek az idegenek regisztrációjára. Nálunk fogják az új honfoglalókat regisztrálni, aminek a következményeként hozzánk fogják őket visszatoloncolni Németországból, Ausztriából és a többiekből. Mi leszünk a kiindulási pont, s mint periférikus uniós ország, nálunk fognak tábort verni a bevándorló százezrek, milliók. Több kormányzati nyilatkozat arra enged következtetni, hogy a kerítés kérdésében semmi konkrétum nem történik. Ez is olyan, mint a halálbüntetés felvetése, lehetett rajta rágódni. Holnap szerb-magyar közös kormányülés lesz. magyar részről már jelezték, hogy kitűnőek a kétoldalú kapcsolatok. Miközben Belgrád a rendőreivel vezeti a migránsokat a magyar határhoz, s jó utat kívánnak nekik a továbbhaladáshoz. Ha nincs pénz kerítésre, akkor azonnali hatállyal állítsák vissza a schengeni rendszert, s minden bevándorlót fordítsanak vissza a határról. Állítsák vissza a határőrséget. Izrael kell, hogy példaként szolgáljon. Az igaz, hogy ott fegyveres fenyegetettséggel is kell szembenézniük,de a migráció legalább annyira veszélyes úgy Izrael, mint az európai országok számára. Mindkét esetben az országok létét fenyegetik. Orbán tanuljon testvérpártja miniszterelnökétől, Bibitől, aki egy igazi karizmatikus vezető. Keménynek kell lenni. Mert amit most csinálnak, az nem az. Már saját pártjukon belül is nagy az elégedetlenség a semmitevés okán.
formaegy
2015. június 30. 17:07
Mi pedig 8 millió euróért "lerakat" leszünk! Hajrá háttéralku! A nép megint át lett b.....!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!