Össze akarja magát szedni a NATO

2014. augusztus 18. 19:53

A NATO főtitkára és az európai főparancsnoka közös cikket írt arról, hogy az orosz helyzet miatt hamarosan készültségi akciótervet fogadnak el a NATO szeptemberi csúcsértekezletén, hogy a szövetség felkészültebben, gyorsabban és rugalmasabban reagálhasson a jövőbeni kihívásokra.

2014. augusztus 18. 19:53

„A második világháború befejeződése óta első ízben fordult elő, hogy egy európai ország erővel ragadjon el területet egy másiktól” - írták a szerzők, Anders Fogh Rasmussen főtitkár és Philip Breedlove európai főparancsnok az Ukrajna elleni orosz agresszióról.

A főtitkár és az európai főparancsnok szerint a NATO alapvető küldetése a megváltozott világban ugyanaz marad: megvédeni minden tagjának területét, lakosságát és közös értékeit. Elkötelezettségünk a kollektív védelem iránt sziklaszilárd marad, hangoztatta Ramussen és Breedlove. A szerzők Wall Street Journalbeli cikke szerint a Walesben elfogadandó készültségi akcióterv három összetevőre épül majd. Ezek a következők:

1. A NATO-nak a szövetségesek biztonságának szavatolására tett lépésekre építve hosszabb távon is fenntarthatóvá kell tennie azokat.

2. A NATO-erők kelet-európai jelenlétét mindaddig fenn kell tartani, ameddig az szükséges, javítani kell a hírszerzési adatok beszerzésén és megosztásán, frissíteni kell a védelmi terveket, valamint gyakrabban, több helyen és sokféle közös hadgyakorlatot kell tartani.

3. A szövetségnek javítania kell a gyorsreagálási képességén, a NATO Reagáló Erőnek a korábbinál is gyorsabban, a bajok első jelére, még a konfliktus kitörése előtt fel kell tudnia fejlődni. A gyorsaságnak kulcsszerepe van a NATO határai mentén jelentkező, hirtelen támadt fenyegetések meggátolásában. A gyorsreagálású erők felszerelését és ellátmányát a könnyen mozgathatóság érdekében előre ki kell telepíteni.

Rasmussen és Breedlove úgy vélekedett, hogy a NATO-nál a változtatásokhoz szükséges felszerelés, képességek és szaktudás már rendelkezésre áll, ám változtatásokra van szükség a csapatok állomásoztatása és elhelyezkedése terén, valamint az infrastruktúrában. „Ezen változások ugyancsak megkövetelik majd a modern és telepíthető erőkbe való folyamatos beruházást. A walesi csúcs kulcslehetőség arra, hogy megforduljon a védelmi költségvetések hanyatlásának trendje és hogy igazságosabban oszoljon meg a biztonságért való felelősség” - írta Rasmussen és Breedlove.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. augusztus 19. 07:13
Ki szórta szét?
Akitlosz
2014. augusztus 19. 00:05
Miért, hát szét van esve a NATO? „A második világháború befejeződése óta első ízben fordult elő, hogy egy európai ország erővel ragadjon el területet egy másiktól” Koszovó Szerbia? "A walesi csúcs kulcslehetőség arra, hogy megforduljon a védelmi költségvetések hanyatlásának trendje" Egyebek mellett ezért is csinálta a fesztivált Amerika Ukrajnában. Hogy rávegye a NATO szövetségeseit amerikai fegyverek vásárlására.
=nessuno=
2014. augusztus 18. 23:27
A NATO a világ legerősebb katonai szövetsége. Tagjai vagyunk végre, szerencsére. Viselkedjünk szövetségesekhez méltóan.
ciseaux
2014. augusztus 18. 22:26
"az orosz helyzet miatt hamarosan készültségi akciótervet fogadnak el a NATO"... Wow! Carramba! Én nem is tudtam, hogy a NATO-nak orosz helyzete van? Mi történik itt? Támadnak az oroszok? Minket? Hol? A NATO-nak "még a konfliktus kitörése előtt fel kell tudnia fejlődni. A gyorsaságnak kulcsszerepe van a NATO határai mentén jelentkező, hirtelen támadt fenyegetések meggátolásában." Ja! OK! Ha az oroszoknak eszükbe jutna, mert ki más lenne olyan hülye, ugye, megtámadni pl. Portugáliát, akkor mi lövünk majd először. Rendben! Ez megnyugtató! De, ugye mi magyarok is kapunk a NATO "Iron Dome"-jából? Mert nekünk ugye nincs olyan hadseregünk, mely képes lenne a magyar határok védelmére, és baró hülyén nézne ki, ha megint egy baráti ország csapatai szállnának meg minket, pl. a román hadsereg, vagy a szlovák, vagy a szerb, vagy mind a három egyszerre, mert már volt rá példa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!